MKB tot toenadering, Dividend is weer koning
MKB tot toenadering, Dividend is weer koning
De winnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel in augustus was Liesbeth Meinen uit Hengelo. Enerzijds was dat moeilijk omdat geraden moest worden hoe de beurs zich in de zomermaanden (tussen 1 juni en 1 september) zou bewegen, anderzijds bleek achteraf dat de AEX over die drie maanden slechts zes punten zou dalen, van 331 naar 325 punten. Zij kreeg uit handen van Allard van der Veen, adviseur van de Rabobank Enschede-Haaksbergen, een kistje wijn overhandigd. Via internet (www.twentevisie.nl) kan iedereen gratis en voor niets meedoen door de vraag te beantwoorden: hoe hoog staat de AEX op 28 september?
In drie maanden tijd (de zomer) is de AEX ogenschijnlijk nauwelijks van zijn plaats afgeweest (op 330 punten). Op 28 juni was er een tussentijds hoogtepunt van 347 punten en het dieptepunt noteerde (op 9 augustus) 313 punten. Maar de beurs kan nog jarenlang zijwaarts bewegen, net als in de jaren zestig en zeventig. “De cijfers van de bedrijven zijn over het algemeen niet heel slecht, maar slechts weinig bedrijven durven een winstverwachting uit te spreken. En dat is funest,” aldus Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede-Haaksbergen.
Van Es is niet optimistisch. “Het lijkt er op dat de Amerikaanse economie na een periode van sterk herstel nu in een periode van gematigde groei is beland. Ook in Europa zien we tekenen van economisch herstel, al verloopt dit herstel bij lange na niet zo snel en krachtig als in de Verenigde Saten.” Volgens Van Es zijn er pro blemen die het economisch herstel verder tegenhouden. “De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft op 10 augustus voor de tweede keer in twee maanden tijd de rente verhoogd. Aangezien de economische groei in de VS hoog is en de inflatie oploopt, zullen meer renteverhogingen volgen en dat is nadelig voor de beurs.” Ook bij de onstuimige groei van de Chinese economie heeft hij bedenkingen. “De kans bestaat dat er na een periode van overinvesteringen een te grote afkoeling van de economie optreedt. En ten derde en dat is niets nieuws: de hoge olieprijs. De afgelopen weken brak heeft de olieprijs vrijwel dagelijks prijsrecords. Een sterke daling van de olieprijs verwacht ik op korte termijn niet omdat de prijsstijgingen niet alleen speculatief zijn maar ook vraaggedreven als gevolg van de grote economische groei in de Verenigde Staten en China.”
Dividend
Toch heeft de Nederlander de afgelopen maanden de beurs weer gevonden als beleggingsmogelijkheid van de spaarcenten. En dat is opvallend. Even in de herinnering: op een mooie septemberdag in 2000 piekte de Amsterdamse beursgraadmeter naar 701,56 punten. Je was gek als je niet in aandelen zat. Vier deprimerende beursjaren volgden. In de afgelopen jaren keerden steeds meer mensen de beurs de rug toe. Dit jaar zijn er weer mensen gaan beleggen (ten opzichte van 2003). Uit onderzoek blijkt dat het vooral mensen zijn (64%) met een betrekkelijk kleine beurs (tot 50.000 euro) die weer aandelen kopen. En dat doen ze vooral via internet om de kosten zo laag mogelijk te houden en dus ook zonder advies; 30% is overigens zeer passief en voert gemiddeld één handeling per jaar uit. Maar waarop dat toenemende beursoptimisme is gebaseerd, weet eigenlijk niemand. Geen handelaar weet waar de bodem ligt. Tussen 1963 en 1982 is de beurs per saldo gelijk gebleven. “Het zal niet meer worden zoals in 2000 toen de bomen tot in de hemel groeiden, er is meer realisme. Ik verwacht dat de beurs zal stijgen en als je goede fondsen koopt zul je het ook snel beter doen dan de AEX, maar terreur kan er zo maar toe leiden dat we onder de 100 punten komen.” En als de koersen niet meer zo hard stijgen is dividend weer ‘koning’, moeten bedrijven die willen groeien zich goed voorhouden.
Reesink
Het is maar een veilingfondsje, maar Van Es is lyrisch over Reesink. De technische groothandel uit Apeldoorn heeft een heftige periode achter de rug. Een ruzie tussen de raad van commissarissen en directeur Ten Doeschate die door de laatste op punten werd gewonnen. “De hele ruzie werd uit de doeken gedaan op een bijzonder aandeelhoudersvergadering die was uitgeschreven door het administratiekantoor die de aandelen van de onderneming beheert. Ja, dat is uniek. Ik ben daar ook enthousiast over, want het komt de transparantie ten goede.” De ruzie ging onder meer over de beursnotering. Op de website van Reesink vraagt het bedrijf aan zijn certificaathouders wat hun mening over de beursnotering is. “Los van de reguliere werkzaamheden liggen er voor Reesink twee bijzondere baten in het verschiet: de verkoop van het onroerend goed aan de Havenstraat in het centrum van Zutphen en de financiële afhandeling van de gewonnen juridische strijd met de gemeente Apeldoorn. Het onroerend goed staat voor een zeer gering bedrag op de balans. De boekwinst wordt geschat op een bedrag dat tussen de twaalf en veertien miljoen euro ligt.” Het bedrag dat Reesink wil vorderen van de gemeente Apeldoorn is nog niet bekend. Apeldoorn heeft jarenlang de komst van Reesink tegengehouden omdat ze achteraf vonden dat de grond voor een schijntje aan Reesink was verkocht. De rechter is het met de visie van Reesink eens. “Het gaat altijd om enkele miljoenen. Kortom, een beter waardeaandeel is bijna niet op de beurs te ontdekken, mede gezien het handhaven van het dividend van 3,5 euro dit jaar ondanks de matige operationele prestaties, die het gevolg zijn van de verhuizing, de brand en de terughoudende economie in 2003. Een grote belemmering voor de belegger blijft het feit dat Reesink onder de veilingfondsen valt en daardoor een moeilijke verhandelbaarheid kent. Maar degenen die het geduld hebben en een ‘buy and hold’-strategie aanhangen, kunnen dit geen slechte belegging noemen.”
Nog geen reacties