Twentevisie Jaargang 16, 2004

Koninklijke Ten Cate is corporate partner van Johan Cruyff Foundation

‘Kunstgrastrapveldjes in achterstandswijken’

Loek de Vries, bestuursvoorzitter Ten Cate: “De Johan Cruyff Foundation hoort met Heracles en de military tot onze belangrijkste sponsorbijdragen.”

Johan Cruyff over zijn Foundation: “Praat je over de voetbalcourts, dan weet je dat Ten Cate daar het gras inlegt, dan heb je kunstgras. De bedoeling is dat elk veldje z’n eigen wereldje wordt.”
Johan Cruyff: “Rommelen met een bal is toch altijd het leukste wat er is. Dat noemen ze dan straatvoetbal, maar straatvoetbal kan je op straat doen, je kan het op het gras doen, je kan eigenlijk overal voetballen als je dat wilt.” Ten Cate is in het jubileumjaar 2004 corporate partner geworden Cruyff Courts. “Wij hebben dat gedaan om het werk van dochterbedrijf Thiolon te ondersteunen zodat meer kunstgrasvelden kunnen worden aangelegd. De bijdrage van Ten Cate Thiolon bestaat vooral uit materialen en begeleiding bij de aanleg. Verder is overeengekomen dat ongeveer de helft van het budget van Ten Cate wordt bestemd voor de algemene doelstellingen van de Cruyff Foundation die door de Foundation zelf worden bepaald. Dat is dus gewoon een geldelijke donatie,” aldus Loek de Vries, bestuursvoorzitter van Ten Cate.
Thiolon gaat samen met de Johan Cruyff Foundation trapveldjes aanleggen in achterstandswijken. De projecten worden door de Foundation geselecteerd. Cruyff Courts is een stimulans voor achterstandwijken om kinderen in een veilige omgeving te laten sporten. Het onderhoud (en bewaking tegen vandalisme) wordt gedaan door de buurt. Deze veldjes worden geadopteerd door bekende voetballers en er worden toernooitjes gehouden. Tot nu toe zijn er twee veldjes aangelegd (nog niet in Overijssel). “De betrokkenheid van Ten Cate wordt mede gebruikt om Cruyff Courts en de Foundation meer bekendheid te geven. Ten Cate is strategisch met het thema sport verbonden, niet alleen via het kunstgras van Thiolon maar ook via het Sport & Leisure instituut. Het is een goed gebruik om als beursfonds een wat groter budget dan normaal te reserveren voor maatschappelijke doelen. Wij hebben met Cruyff afgesproken de Foundation voorlopig voor drie jaar te ondersteunen.” De Vries wil het bedrag dat er mee gemoeid is niet noemen. “Het behoort na Heracles en voor de military tot onze belangrijkste sponsorbijdrage.”

Sport is bedrijf

Cruyff: “Sport is het grootste bedrijf ter wereld, als je het zo wilt noemen. Er zijn een heleboel mensen die willen sporten, maar het niet kunnen. Hetzij dat er geen omstandigheden zijn, hetzij dat ze mindervalide zijn. En wij als foundation proberen daar wat aan te doen.” Cruyff is met zijn Foundation begonnen omdat hij dagelijks verzoeken ontving. “Elke keer komt er iemand bij je: wil je dit voor mij doen, wil je dat voor mij doen?” De naam Cruyff is in dat kader een paar keer misbruikt. “Het lijkt wel of je geen rechten heb als bekend persoon. Dan moet je dus iets anders verzinnen.” De zaak is nu omgedraaid. De Foundation heeft een aantal doelstellingen en Cruyff hoeft maar te kikken of andere sporters en bedrijven zijn direct bereid hem te helpen. “Vertegenwoordiger van het zwemmen in de foundation is Van den Hoogenband, van paardrijden Dubbeldam, Van Grunsven. De hockeyers De Nooijer, golf La Feber. Ik kan er ontstellend veel opnoemen en iedereen staat klaar om te helpen. De respons is fantastisch, maar we zijn eigenlijk pas net begonnen. Het bedrijfsleven, de mensen die dus sponsering doen, die hebben een enorme interesse in sport. Maar die moeten dan ook interesse hebben in sport van mindervaliden of kansarmen.”

Cruyff Courts

Cruyff Courts is eigenlijk de vervanging van het schoolplein, het is een soort veldje. Cruyff: “Praat je over de voetbalcourts, dan weet je dat Ten Cate daar het gras inlegt, dan heb je kunstgras. De bedoeling is dat elk veldje z’n eigen wereldje wordt. Met de KNVB en de UEFA hebben we een bepaalde lijn uitgezet. Er komen iets van honderd veldjes. Bij de aanleg moet de hele omgeving betrokken worden, daarom maken we ook hele scherpe regels, dat dus iedereen nakomt waar hij voor tekent. Over het algemeen betalen wij het, dat wil zeggen de foundation en iedereen die daar aan meewerkt, zoals Ten Cate. En de gemeente moet zorgen voor het onderhoud. Er wordt een hele lijst opgesteld waar de gemeente zich aan moet conformeren en doen ze dat niet, dan krijgen ze het veldje niet.”

‘Ten Cate is ook via het Sport & Leisure instituut met het thema sport verbonden ’

Hoofdsponsor

Cruyff was niet alleen de beste Nederlandse voetballer ooit door zijn fenomenale spelinzicht, zijn hoge handelingssnelheid en gave traptechniek. Hij was al op jonge leeftijd een van de leiders van zijn elftal en vierde ook als coach bij Ajax en Barcelona bijzondere triomfen. Om dat te bereiken is meer nodig dan pure voetbalkwaliteit en ongeëvenaard tactisch spelinzicht. Cruyff bezit een kwaliteit die ook belangrijk is voor professionals die buiten de kalklijnen hun werk doen: de gave van leiderschap. Die ervaring heeft ook Ten Cate. “Cruyff was als voetballer en coach een goede leider, omdat hij het beste uit zichzelf en zijn omgeving wist te halen. Daarbij was hij over een lange periode mateloos succesvol.” De samenwerking met Cruyff en het sponsorschap bij Heracles hebben het voetbalgevoel bij De Vries aangewakkerd. Hij wil dolgraag dit jaar promoveren naar de eredivisie en hij heeft Heracles al beloofd de bijdrage minimaal te verdubbelen. Met die aantekening dat Ten Cate in vergelijking met andere hoofdsponsors in de eerste divisie al een van de gulste sponsors is.

Slijmerds

Cruyff is door zijn opvallende taalgebruik en de anekdotes die over hem bekend zijn een dankbaar onderwerp. Oud-minister en voormalig McKinsey-consultant Pieter Winsemius vertaalde de visie van Cruyff voor naar de directiekamer. Hij schreef het boek ‘De beste moet de leider zijn’, een ‘moetje’ voor elke ondernemer en bestuurder. Sommige wetten die op de grasmat gelden, gaan net zo goed op voor andere professionals, vindt Winsemius. De aanvoerdersband hoort bijvoorbeeld om de arm van de beste speler. “Cruyff zegt ‘als je tien minuten voor tijd 1-0 achter komt te staan, dan gebeurt er iets met het team. Dan zijn veel spelers geneigd alle ballen naar de beste speler te spelen. Daarom moet dat degene zijn die de leiding op zich neemt’. In een organisatie die onder druk komt te staan, is dat niet anders.” In zulke situaties, of het nu crisismanagement is of de hectische periode rond de introductie van een nieuw product, moet het formele en het natuurlijke leiderschap in één persoon verenigd zijn, schrijft hij. Als het erom spant, moet de aanvoerder zowel op het veld als in de directiekamer de persoonlijkheid bezitten die maakt dat de rest hem wil volgen. De voetballer die zelf aan de basis stond van de ontwikkeling van het totaalvoetbal is zijn aanvallende visie altijd trouw gebleven. Cruyff had als coach bovendien aandacht voor de diverse rollen die een team sterk maken. Sommige spelers functioneerden als mentor voor aanstormend talent. Bovendien speelde altijd een aantal kernspelers een rol bij het bewaken van de discipline en de cultuur. Dat kan een leider niet alleen. Cruyff: “Dan moet je niet zeggen ‘ik neem mensen die minder weten dan ik’. Nee, juist niet.” Zijn spelers en staf moeten hun vak beheersen, maar ook kritisch zijn. “Aan slijmerds heb ik niets.”

Vorige bijdrage

Alles zeggen zonder te shockeren of ruzie te maken

Volgende bijdrage

Nummer 47

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *