Twentevisie Jaargang 16, 2004

Mental-coach Frits Löhnen klankbord voor ondernemers

‘Trouwste klanten in Twente’

Frits Löhnen, de mental coach voor mensen die hun ‘binnenwereld willen leren kennen: “Ook bij deze bijeenkomst van Memphis staan klanten van mij.”
Hij claimt de eerste ‘mental coach’ van Nederland te zijn. Het probate hulpmiddel voor iedereen die zijn eigen ‘binnenwereld’ verwaarloosd heeft. In te huren door ondernemers, sporters, huisvrouwtjes en journalisten. “Ik heb na afloop nog wel een paar tips voor u.”
Het was zo’n dertig jaar geleden dat Frits Löhnen als sportleraar zich afvroeg waarom er zo vaak wedstrijden verloren gingen door nervositeit. Hij zocht het in eerste instantie in de psychologie maar kon het daar niet in vinden. “De psychologie gaat uit van mensen met een gedragsafwijking. Ik heb te maken met gezonde mensen. Een psycholoog zoekt in het verleden waar het verkeerd is gegaan. Ik wil naar de toekomst kijken.” Hij vond zijn ‘antwoord’ uiteindelijk in de bestudering van het ‘systeem-mens’; wat is denken, wat is gevoel, wat zijn zintuigen en hoe ga je daar mee om? “Bij een mens is alles hetzelfde, lichaam, zintuigen noem maar op, behalve hoe we reageren op zaken. Ik leg uit hoe het systeem werkt. Nervositeit ontstaat wanneer mensen iets belangrijks moeten doen. Het lichaam komt dan in opperste staat van paraatheid. Dat principe stamt al uit de prehistorie. Die energie moet gebruikt worden om beter te kunnen presteren.” Noem Löhnen geen Ratelband, want een met veel show omgeven peptalk is aan de Amsterdammer niet besteed. “Ik praat niet over positief denken, dat is flauwekul. Ik praat over gezond verstand.”

Huisvrouw

Als sportleraar verloor hij daarna nog heel wat wedstrijden, maar veel ondernemers en mensen in de mediawereld zijn Frits Löhnen dankbaar voor zijn adviezen. Namen noemt Löhnen niet, daarvoor heeft hij een beroepsgeheim, maar zijn klantenbestand is zeer divers. Juist in het oosten van het land, waar het vooroordeel wil dat mensen wat nuchterder door het leven stappen, zegt hij zijn trouwste klanten te hebben. “Ik heb klanten die variëren van een huismoedertje tot een directeur van een bedrijf van 20.000 werknemers. Ik fungeer als klankbord voor topondernemers. Ik los niet hun probleem op, dat doen de mensen zelf aan de hand van mijn verhaal. Ik heb een keer een vrouw begeleid die een kind verloren heeft. Ik leer haar hoe ze daar mee om kan gaan.” De aanpak voor een tobbende huisvrouw verschilt niet wezenlijk van die van een tobbende ondernemer. “Iedereen heeft geheimen die je zelfs niet eens met je vrouw bespreekt. Dat houd je voor jezelf. Soms heb je het daar moeilijk mee en als er dan een vertrouwensman is die kan luisteren en kan uitleggen hoe je daar mee om moet gaan.” Veel mensen hebben of willen volgens Löhnen geen oog voor hun ‘binnenwereld’. Zij zijn alleen geïnteresseerd in de ‘buitenwereld’. “Vaak zijn mensen alleen maar bezig met carrière en geld en vergeten vaak zichzelf. Maar als je beter met jezelf kunt omgaan, scoor je beter in de buitenwereld.”

‘Iedereen heeft geheimen die je zelfs niet eens met je vrouw bespreekt’

Één minuut

In de filosofie van Löhnen worstelen veel mensen met hun emotionele gevoelens, met alle negatieve effecten van dien. “Als je dicht klapt, klapt ook je creativiteit dicht. En creativiteit heb je juist nodig bij het oplossen van problemen. Als je creatief bent ga je gegevens uit je onderbewuste combineren. Wij hebben heel veel geleerd in het verleden, maar doen heel weinig met alle kennis. Ik maak mensen daarop attent, ik leer ze niets bij.” De oplossing voor gestresste ondernemers of futloze huismoeders ligt soms erg voor de hand, beaamt Löhnen. Alles valt of staat met persoonlijk contact. Mensen moeten leren open te staan voor hun medemens en zich niet afsluiten van de rest van de wereld. Hij geeft het voorbeeld van een ondernemer die in korte tijd groeide van drie, vier man personeel naar drie-, vierhonderd man. “Die man had geen tijd meer om met mensen te praten. Ik heb hem geleerd om één minuut te reserveren voor al zijn mensen. Dan leer ik ook hoe lang een minuut duurt, ja met stopwatch en al. Hij was een succesvol ondernemer, maar als de dood dat ze hem aanspraken.” Datzelfde gold voor de zakenman met een schuld van 20 miljoen euro. Die man durfde zelfs zijn kind niet meer van school te halen uit angst aangesproken te worden. Löhnen: “Dan zeg ik ‘je bent toch geen lafaard, ga die kinderen van school halen, ga met de banken praten’.”

Vorige bijdrage

De nachtmerrie van Oger en Society Shop wellicht ook naar Twente

Volgende bijdrage

Henk Bronsvoort voorspelde dat de AEX eind mei op 329 punten zou staan

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *