Twentevisie Jaargang 16, 2004

Over verschillende types ondernemers

Hennie’s Mening


De bekende recreatie- en horecaondernemer Hennie van der Most is een selfmade man die op geheel eigen wijze zijn bedrijven van de grond toe heeft opgebouwd. Mede daarom is hij een veelgevraagd spreker op congressen en seminars. Op verzoek van Twentevisie heeft hij aantal van zijn lezingen uitgewerkt (hij spreekt meestal aan de hand van een aantal steekwoorden en uit zijn hart) en in de komende maanden zullen we die teksten publiceren. In dit nummer deel 2.


“Er zijn verschillende type ondernemers in mijn beleving. Er zijn drie soorten, de oppasser, de overnemer en de Echte ondernemers. Echte ondernemers zijn de motor van de economie. Ik word misselijk van al die zogenaamde ondernemers die alleen maar voor het geld gaan. Een paar oude gezegdes zijn nog steeds van toepassing: ‘Wie klein begint kan groter worden en wie groot is kan klein vallen’. En ‘De eerste ondernemer creëert, de tweede ondernemer beheert en de derde ondernemer verteert’.

De Echte ondernemer

Echte ondernemers zijn de starters, de pioniers. Mensen die met niets beginnen en met hard werken een bedrijf opbouwen. Ze zijn initiatiefrijk, knokken om iets te realiseren. Zij beschikken over een flinke dosis creativiteit en ondernemen niet uit winstbejag of macht als doel. Zij zien geld als een middel om te ondernemen. Niet als doel. Bij deze ondernemer draait alles om het belang van de onderneming. Vaak is hij ook bereid om zelf genoegen te nemen met een beperkt inkomen ter wille van de groei van zijn onderneming. Echte ondernemers moeten veel problemen overwinnen. Van opbouwen tot huisvesting, van vergunningen tot het regelen van kredieten. En daarbij stuiten ze nogal eens op bureaucratie. Maar het zijn doorzetters! Deze ondernemer stelt zijn onderneming centraal: stopt alle winst in het bedrijf want hij wil groeien en is veelal een inspirerend voorbeeld voor zijn medewerkers. Dit zijn in mijn ogen de steunpilaren van onze economie! Dit type ondernemers zou veel meer steun moeten krijgen van overheid en financiële instellingen. Zij moeten ook niet te veel theoretische studies achter de rug hebben, want dat kan belemmerend werken. Zij leren door het ondernemen. Dit zijn de ondernemers die veel werkgelegenheid scheppen. De aartsvaders.

Oppasondernemer

Oppasondernemers zijn geen echte ondernemers, zij hebben het bedrijf overgenomen of geërfd. Zij kunnen ook aangesteld zijn door een Echte ondernemer. Een goede oppasondernemer is nodig om wat de Echte ondernemer heeft opgebouwd op een verantwoorde wijze voort te zetten. De oppassers moeten zich vooral richten op de continuïteit van de onderneming. Heel soms kan een oppasondernemer doorgroeien en dan wordt het een Echte ondernemer. De oppasondernemer schept over het algemeen niet veel nieuwe werkgelegenheid. De nadruk in zijn werk dient te liggen op de controle van alle processen. Deze ondernemer denkt meer aan winst, neemt minder initiatief en risico en is dus ook niet vernieuwend. Maar zoals gezegd: ze zijn belangrijk voor het in stand houden van goed opgezette ondernemingen en vormen mede een stevige basis voor onze economie. Veel middenstanders zijn oppasondernemers. Ik zie dat in die sector in deze slechtere tijd vooral aandacht moet worden besteed aan het zetten van de tering naar de nering. De ondernemer moet dan zelf wel het grote voorbeeld zijn voor zijn personeel. Veel Echte ondernemers hebben geen opvolger. De onderneming verkopen aan een overnameondernemer is voor velen een optie. De ondernemer ontvangt voor zijn bedrijf in een keer een som geld. Ik ben hier geen voorstander van! Naar mijn mening moeten de echte ondernemingen in de vorm van een oppasonderneming worden gegoten. Er wordt voor deze oppasonderneming een speciaal bestuur gevormd die zorg zal dragen voor de continuering van de bedrijfsvoering en het beleid. Als het economisch goed gaat met de onderneming, keert dit bestuur naar evenredigheid bijvoorbeeld een gratificatie of dividend uit aan de Echte ondernemer. Het bestuur beslist over de hoogte van de gratificatie of het dividend die afhankelijk is van de economische situatie van de onderneming. Op deze wijze blijft het geld in de onderneming en blijft zij voortbestaan, behoudt ze haar eigen karakter én de werknemers zijn gegarandeerd van het voortbestaan van de mede door hen opgebouwde onderneming. Als voorbeeld had ik zelf jaren geleden de mogelijkheid hotel-, congres- en uitgaanscentrum Preston Palace in Almelo te verkopen. De mogelijke koper (de overnameondernemer) zou gaan reorganiseren en kostenbesparingen doorvoeren om zijn investering terug te verdienen. Ook door meer rendement uit het personeel te halen door hen zwaarder onder druk te zetten. Als gevolg hiervan zou een groot aantal van mijn werknemers (veelal zonder opleiding) die medeverantwoordelijk zijn voor het succes, een nieuwe baan moeten zoeken. Daarom heb ik Preston Palace niet verkocht en een oppasser ingehuurd. Over de overname ondernemer volgende maand meer. Reacties: most@most.nl

Vorige bijdrage

Nederlandse belegger heeft alleen interesse in ontwikkelingen VS

Volgende bijdrage

Vraag naar bedrijfsruimtes en winkels neemt toe

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *