Twentevisie Jaargang 25, 2013

Bij Dennis Jongbloed moet het wel leuk blijven

Dennis Jongbloed op het dak van zijn kantoor in Enschede: “Ik vind het vak nog steeds leuk en dat is de reden dat ik de vestigingen in Almelo en Voorschoten dicht doe…”

Dennis Jongbloed is een vreemde eend in de fiscale wereld, met net iets te lang haar altijd zonder stropdas, met een uitgebreide website die veel geraadpleegd wordt – ook door landelijke media – en met soms stevige uitspraken over collega’s, bedrijven, de fiscus en de politiek, die hem (ook) voor journalisten een geliefd fiscalist maken om te raadplegen en om een mening van te horen. Hij werkte bij Bakx Rombouts. Toen de ouwe Bakx stopte, wilde Dennis Jongbloed graag het bedrijf overnemen, maar Bakx verkocht zijn bedrijf uiteindelijk aan Mazars. Dennis Jongbloed begon – met zijn partner als secretaresse – voor zichzelf en inmiddels werken er weer een paar oud-collega’s voor en met hem.

Bij De Jong en Laan zitten twee fiscalisten, die zijn supergoed; ik zou er heel graag een willen hebben

Dennis Jongbloed veroverde de ‘wereld’ in de beginjaren, hij groeide en bloeide en opende vestigingen in het westen in Voorschoten en in Almelo. Inmiddels zijn beide vestigingen weer gesloten. “In Enschede zat het kantoor vol, we hadden goede mensen over en die konden we niet plaatsen. Almelo is een ontzettende groeimarkt. Ik dacht, daar moet je zitten. Foute beslissing! Jammer, gegokt en verloren, dichtdoen en weer aan het werk. Het westen en Almelo kunnen we ook prima vanuit Enschede bedienen. En ik merkte ook in die periode dat ik druk werd. Te druk, ik was weinig thuis. Ik ben ook nog vader van een zoontje; die zei op een gegeven moment ‘pap, ik vind het niet leuk zo’. Nu zit alle kwaliteit weer onder één dak, heerlijk.”

Website van Dennis Jongbloed

De internetsite is befaamd. “Onze site wordt zo’n vijftig-, zestigduizend keer per maand bezocht en het levert klanten op. Ook journalisten googelen en we hebben wekelijks het NRC, het Financiële Dagblad of een andere krant aan de lijn. Op zich heb je daar niet zo veel aan, maar het is natuurlijk wel leuk dat het ergens gemeld wordt. Ik ben zo’n jaar of tien geleden met die site begonnen, je ziet dat andere kantoren het ook gaan doen. Het levert elke dag wel één, twee cliënten op die wat leuks te melden hebben.” De site levert dus ook veel klanten in het westen op. “Klanten in het westen zijn minder trouw dan klanten in het oosten. Als ze tevreden zijn, verwijzen ze door, dus we hebben daar een redelijke groeimarkt. Maar ik heb nu wel geleerd dat je op het moment dat je ergens opengaat je daar met de beste mensen moet zitten en op de beste plek. En die mensen moeten daar ook zelf de tent runnen.”

Directeur.

“Ik vind het vak nog steeds leuk en dat is de reden dat ik de vestigingen in Almelo en Voorschoten dicht doe…” Dennis Jongbloed vindt zichzelf geen manager: “Wat niet leuk is, is het besturen van een vestiging. Wat niet leuk is, is langs vestigingen rijden. Wat niet leuk is, is het aansturen van mensen. Wat leuk is, is het fiscale vak op het hoogste niveau. Dat is leuk!” Bij Jongbloed Fiscaal Juristen NV in Enschede werken vijftien mensen onder wie een directeur die de functioneringsgesprekken voert, de tent aanstuurt en de leaseauto’s bestelt… “Ik kan weer gewoon aan het werk. Vergeet niet, ik ben alleen begonnen; een bord in de tuin en beginnen. Elk jaar zijn we met twee . vier mensen gegroeid. Op een gegeven moment kregen we ook mensen binnen van de ‘big 4’- kantoren: we werden steeds groter en beter. En dan moet je opschalen, daar heb ik heel lang tegenaan gehikt.” “Bij De Jong en Laan zitten twee fiscalisten, die zijn supergoed; ik zou er heel graag een willen hebben. Maar dat wil nog niet zeggen dat de rest slecht is, alleen niet goed genoeg voor mijn kantoor. Ik heb een groep mensen om me heen verzameld die minimaal de beste van de klas zijn. Ze moeten minimaal tien jaar ervaring hebben en ze moeten ook mensen zijn van wie ik blij word.”

Wij zijn slagvaardiger.

De grote kantoren hebben het moeilijk. Ernst&Young heeft al niet eens meer een kantoor in het oosten des lands. “En PWC en Deloitte geef ik ook niet zo heel lang meer. Als ik mensen in dienst neem die bij PWC 400 euro per uur kosten en bij mij minder dan de helft… de klant wordt er niet slechter van, want mijn mensen hebben dezelfde kwaliteiten. De grote beursgenoteerde bedrijven moeten bij dat soort jongens zijn, maar voor het MKB zijn wij slagvaardiger en dus goedkoper.” “Bij ons staan de tarieven op de website. Per neus staat erbij wat hij of zij kan, wat hij of zij doet en wat de kosten zijn. Mijn vader zei vroeger al: als Kwikfit weet dat iets 150 euro kost, moet jij het ook voor dat bedrag kunnen en dat is natuurlijk ook zo, voor het standaardwerk moet dat in elk geval kunnen. Normaal doen, de beste zijn en afspraken nakomen, moeilijker is het niet.”
Er doen verhalen de ronde dat kantoren naar de cijfers van hun klanten kijken om de factuurtjes die ze rondsturen op te pimpen. “Ik ken die verhalen en ik weet ook welke kantoren dat doen. Er staat dan weliswaar niet de doodstraf op, maar dat kan natuurlijk niet. Dat is stelen. De markt is zo ondoorzichtig, maar het wordt nu wel anders.” In een eerder interview in dit blad noemde Jongbloed accountantskantoren ‘supermarkten’ en zijn kantoor een ‘nichewinkel’. “En zo is het. Wat wij doen is fiscale advisering en de anderen hebben vaak een gecombineerde praktijk van accountancy en belasting. Wij hebben ook daardoor heel veel accountantskantoren als klant.”
Dennis Jongbloed krijgt wel eens bezoek van andere kantoren om over overname te praten. Kansloos. “Ik heb een heel leuk vak en als ik in een maatschap terecht kom… tja, dat komt niet goed, denk ik. Nee, ik verdien geen drie ton per jaar. Ik verdien prima en ik ben er heel blij mee maar wat ik doe is vooral werk dat ik leuk vind. Ik vind mijn vak leuk en dat moet ik blijven doen.”

Politiek.

Prinsjesdag staat voor de deur. Hebben de plannen consequenties voor zijn klanten? “Ik vind dat de politiek broddelwerk aflevert op fiscaal gebied. Het belangrijkste nieuws is nu de vrijstelling van 100.000 euro om te schenken; in Nederland gaat het daarbij om slechts 9.000 mensen… In Den Haag leven ze bij de waan van de dag; dat komt mede door tijdgebrek en gebrek aan kennis.” “Je ziet dat andere landen het veel beter doen. Voor innovatie trekt Nederland 0,8 procent uit, Duitsland 10 procent. Dat is jammer. En dat kan ook niet anders. Want als je naar de 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer kijkt, blijken slechts twee van hen fiscaal recht te hebben gestudeerd. Wat je nu keer op keer krijgt zijn herstelwetten en dat betekent gebrek aan deskundigheid.” De inkeerregeling wordt verlengd tot juli volgend jaar. “Ja, dan hebben we het weer even druk. Als mensen googelen op ‘inkeerregeling’, dan staan wij bovenaan de lijst met zoekresultaten. Maar waar hebben we het over? Mensen melden vrijwillig hun geld in Nederland en dat begeleiden wij voor hun richting de belastingdienst.”

Vorige bijdrage

Ton Heerts: ‘Eerst polderen dan folderen’

Volgende bijdrage

Carel Horstman: Mijn droom is van Lulof een communicatiebedrijf te maken dat toevallig heel goed kan drukken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *