Twentevisie Jaargang 17, 2005

Ondernemers halen Peter R. de Vries over de streep

‘Ik weiger bodyguards’


Topondernemers verzameld in Zwolle maakten Peter R. de Vries
enthousiast de stap naar de politiek te maken.


Hij kan het verschil maken, zei Peter R. de Vries zelf tijdens een lezing bij businessclub de Koperen Hoogte (Zwolle) een paar weken geleden. Zijn allergrootste probleem is het vinden van goede mensen. “Die zijn massaal afgehaakt na het debacle van de LPF. Ik vind dat de volgelingen van Pim Fortuyn zijn nalatenschap slecht beheren.”

Toen Maurice de Hond een paar jaar geleden weer eens een onderzoekje deed onder de bevolking, was de verrassende uitkomst dat volgens heel veel mensen Peter R. de Vries minister van Justitie moet worden. De Vries, die via de Telegraaf, weekblad Actueel en vooral zijn televisieprogramma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ grote populariteit heeft gekregen, wil wel. “Als je zoals ik altijd langs de lijn staat om kritiek te geven, moet je zelf ook aan het roer durven staan.” De Vries deed zijn uitspraken al in maart voor een paar honderd ondernemers die hem enthousiasmeerden om de stap echt te maken. Ook onder of misschien wel juist onder ondernemers heerst veel onvrede over het overheidsbeleid over zaken als criminaliteit en veiligheid. In zijn tweewekelijkse column in De Telegraaf neemt De Vries regelmatig stelling tegen de slechte bereikbaarheid van de politie die er bovendien vaak een potje van maakt. “Meer agenten en die mensen beter betalen,” wil De Vries, die van het programma van Geert Wilders niets wil weten.

Journalist?

De Vries presenteert zich als journalist, maar de vraag is of hij dat nog wel is. De Vries vertelde dat hij zelfs door advocaten als de ‘vierde macht’ (naast rechtbank, het hof en de Hoge Raad) wordt gezien. De Vries kiest uit de duizenden zaken die hem worden aangedragen (“ik krijg soms wel 2.000 emailberichten op een dag”) vooral wat hem zelf interesseert. De Vries werkt met een eigen team van achttien vaste medewerkers en hij is verantwoordelijk voor een van de duurste TV-producties van Nederland. De vroeger Rijssense politieagent Bert Santema die is ontslagen omdat hij De Vries bleef helpen, is nog steeds een assistent van hem.

Met de vuurwerkramp in Enschede heeft hij zich (hoewel veel mensen een beroep op hem deden) niet echt bemoeit. “Ik blijf er bij dat het een heel vervelend ongeluk is geweest. Er was geen sprake van kwade opzet, een samenloop van omstandigheden.” Een oud-collega van hem (Simon Vuick) heeft wel een boek over de ramp geschreven, maar daar waren de ‘kenners’ niet echt van onder de indruk.

Mabel

Zijn boek over de ontvoering van Heineken is het best gelezen boek onder voetballers, blijkt wekelijks uit interviews in Voetbal International. Maar zijn echte doorbraak heeft De Vries te danken aan de Puttense moordzaak; hij bewees dat de opgepakte mensen niet de daders konden zijn.
In de zaak van de Deventer moord op de weduwe Wittenberg was hij er snel van overtuigd dat de opgepakte dader Ernest L. de dader was. Ondanks pogingen van weekblad HP/De Tijd om er een eigen Puttense moordzaak van te maken.

De Vries is momenteel (volgens de peilingen) goed voor een tiental zetels. Hij kan bij de vorming van een nieuw kabinet wellicht het verschil maken, hoewel hij nog geen uitspraken wilde doen over coalities. Misschien komt de droom van een groot deel van de bevolking uit: De Vries als ‘crimefighter’ in het ministerie van justitie. En dan zal hij ontvangen moeten worden door koningin Beatrix. Die hem waarschijnlijk haat om de wijze waarop hij haar schoondochter Mabel het leven een tijdje zuur heeft gemaakt. Hij haalt zijn schouders op. “Toen ze zei dat ze nooit wat had gemerkt van de misdaadactiviteiten van Bruinsma kon ik me dat niet voorstellen. En ik kende nog wel iemand (Charlie da Silva) die dat wilde bevestigen.”
En zoals zoveel publieke figuren wordt ook De Vries bedreigd. “Ach, als ze voelen dat je bang bent loop je gevaar. Ik weiger bodyguards.” En ook dat sprak de topondernemers van Nederland verzameld in Zwolle zeer aan.”

Vorige bijdrage

Kees Smit laat eigen tuinmeubelen in Indonesië maken

Volgende bijdrage

‘April doet wat-ie wil’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *