Twentevisie Jaargang 17, 2005

Waar kan ik mijn Chinese MP3-speler laten repareren?

Oost NV haalt Chinese bedrijven naar Nederland

De Chinese Jun-Qing Zhang (op de achtergrond gesouffleerd door Henk Ligtenberg) probeert namens Oost NV bedrijven uit haar vaderland te interesseren in een vestiging in Oost-Nederland.

De omgekeerde wereld! Waar half Nederland bezig is productie in het voormalige Oostblok of in het verre Oosten onder te brengen vanwege de arbeidskosten, daar is Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV al een tijdje bezig Chinese bedrijven naar Nederland te halen. Opvallend. De Chinezen werken voor een habbekrats, de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden stellen weinig voor (gezien door Nederlandse bril), dus wat zoeken de Chinezen in Nederland? Het antwoord op die vragen komt van Jun-Qing Zhang, gekoesterd en geknuffeld door Oost NV.

De Chinese economie van 1,3 miljard mensen is de afgelopen jaren gegroeid met zo’n 10%. Jaarlijks wel te verstaan. De Chinese overheid verwacht (niet geheel ten onrechte) alle heil van ondernemers. Er wordt flink naar Europa geëxporteerd. Niet alleen textiel, maar ook computers, digitale camera’s, MP3-spelers: voor een fractie van de prijs van de bekende, grote merken. We zullen niet zo flauw doen direct te verwijzen naar de vernietigende commentaren over de Chinese SUV, maar het incident roept wel vragen op over hoe je aangeschafte Chinese spullen gerepareerd krijgt, hoe staat het met de service en waar kun je terecht met vragen?

Geen Engels

De Chinezen weten zelf ook dat alleen export van goederen inmiddels niet meer voldoende is en ze willen vestigingen (call centers, servicekantoren, aftersales) in Europa openen. Oost NV heeft een Chinese dame in dienst genomen die in haar moederland exporterende bedrijven overhaalt die vestiging in Nederland te openen. Inmiddels zitten er zes bij Nijmegen. Maar nog tientallen (ook Taiwanese en Japanse) verdringen zich om vanuit het oosten van Nederland Europa te gaan bedienen. Het gaat daarbij nu al om een paar honderd arbeidsplaatsen. En het worden er volgens Henk Ligtenberg van Oost NV waarschijnlijk op korte termijn snel meer. “Wij hopen ze te kunnen uitleggen dat ze vanuit Gelderland en Overijssel gemakkelijk de rest van Europa kunnen bedienen.” De aanwezigheid van Jun-Qing Zhang is van doorslaggevend belang. “Zelfs in Hong Kong spreken de ondernemers nauwelijks Engels. Bij de grote bedrijven is dat natuurlijk geen probleem, maar de heel grote brede laag daaronder wel. En Zhang kent natuurlijk ook de cultuur goed.” Opvallend is dat Jun-Qing Zhang ook bijkans perfect Nederlands spreekt.

Arbeidsplaatsenregeling

Overigens is de belangstelling van buitenlandse investeerders voor Oost-Nederland groeiende. Dit jaar is er van het totaal aantal investeringsprojecten (58) bijna een derde (21) afkomstig uit het buitenland. Waarbij het accent (ongeveer de helft van de bedrijven) ligt op bedrijven die actief zijn op het gebied van voeding, gezondheid en technologie (de drie speerpunten van Oost-Nederland). De fusieclub Oost NV bestaat nu ruim twee jaar en was in die tijd betrokken bij 155 gerealiseerde investeringsprojecten. De totale werkgelegenheid van die projecten bedraagt bijna 5500 arbeidsplaatsen en bijna 320 miljoen euro aan investeringen. Volgens Ligtenberg blijft de Arbeidsplaatsenregeling voor bedrijven een grote stimulans om te investeren. “Alleen al dit jaar hebben 21 MKB-bedrijven gebruik gemaakt van deze regeling. Afschaffen zou heel slecht zijn voor Overijssel.”

Vorige bijdrage

Nummer 50

Volgende bijdrage

‘Beurs heeft weg naar boven definitief gevonden’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *