Twentevisie Jaargang 18, 2006

‘AEX komt dit jaar nog op 500 punten’

Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet (www.twentevisie.nl). Hoe hoog zal de AEX staan bij het volgende café op 4 december in het Expo Center in Hengelo?
Afgelopen maand won de heer Joep Vrielink het kistje wijn. Hij kon helaas niet aanwezig zijn om het kistje zelf in ontvangst te nemen, maar de Rabobank draagt er zorg voor dat hij dat alsnog krijgt.

“Ik denk nog steeds dat de AEX voor het einde van het jaar op of nabij de 500 punten zal staan,” zegt Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente. Oktober liet een winst zien van 14 punten oftewel 2,85%. “De koek is nog niet op.”

Er is, volgens Steenkamp een aantal redenen aan te voeren waarom het beleggingsklimaat zo goed is. “De economische groeivertraging van Amerika zorgt voor een gunstig renteklimaat. Er is zowel in Amerika als in Europa en Japan een lage inflatie. En als de winst wat tegenvalt bij bedrijven, dan wordt dat gecompenseerd door het aantrekkelijke renteklimaat. Maar gelukkig zijn er weinig winstwaarschuwingen geweest.”
“ Als ik kijk naar de gemiddelde waardering van aandelen, met een koers-winstverhouding van 14, ben ik ook enthousiast. En ook de fusie- en overnamegolf is positief voor aandelen. De huidige omvang doet denken aan de periode eind jaren negentig. Dat klinkt onheilspellend, maar er is een belangrijk verschil. Bedrijven bieden nu vaak contanten aan in plaats van betaling met eigen aandelen.”

Oostelijke fondsen

Ook onze eigen index kon in oktober flink plussen, zie het staatje elders op deze pagina. Wavin is voor het eerst opgenomen in deze oostelijke index. Na Stork is het het grootste fonds in het oosten van het land, maar slechts één Nederlandse institutionele belegger toonde belangstelling en er waren zo weinig particuliere beleggers geïnteresseerd dat er 14 miljoen aandelen minder werden geplaatst. Het zal te maken hebben met de commotie rond Wavin, marktleider op het gebied van kunststofleidingsystemen in Europa. Niet alleen zijn directie en commissarissen ook rijkelijk beloond voor de introductie, het bedrijf is opgezadeld met een enorme schuld. Opvallend genoeg hebben veel buitenlandse investeerders wel gekocht. “In de industriële sector geven wij de voorkeur aan Aalberts en de TKH Group.”

Blydenstein-Willink

Blydenstijn-Willink wil van de beurs af, met hulp van ABN AMRO Participaties. Op het eerste bod van 14,25 kwamen te weinig aanmeldingen. Inmiddels is het bod verhoogd naar 15,50 euro. Bestuursvoorzitter Vos zegt met een aantal kleine beleggers te hebben gesproken die nu ‘om’ zijn. “Als de delisting niet doorgaat, zal dat heel slecht voor het bedrijf zijn, maar daar ga ik niet van uit.”

Stork

Waar Centaurrus en Paulson bij Stork alles willen verkopen behalve Aerospace bleek bij de derde kwartaalcijfers juist die divisie slechter dan verwacht te presteren. Maar dat zal wel toeval zijn. “De goede kwartaalcijfers bedrijfsbreed waren alleen te danken aan de lagere belastingdruk,” aldus Steenkamp. Inmiddels heeft de rechter het druk gekregen met de vraag wie de baas is bij Stork. “We blijven vooralsnog bij het houden-advies.”

Wim Steenkamp is één van de drie kandidaten voor de uitverkiezing van ‘Beleggingsspecialist van het jaar 2006’. Tijdens het Private Banking beleggingsseminar op 30 november 2006 vinden de bekendmaking van de nominaties en de prijsuitreiking plaats. Om mee te doen aan deze Rabo-verkiezing moet de beleggingsspecialist:
– commercieel succesvol zijn geweest het afgelopen jaar;
– een hoge klanttevredenheid hebben;
– en een bijzondere prestatie geleverd
hebben.
De deskundige jury bestaat uit verschillende experts uit het vakgebied. Deze jury staat onder leiding van Thomas van Rijckevorsel (directeur Private Banking).

Tip van de Week

Waar veel andere beurscommentatoren en/of analisten vooral verklaren wat er in de afgelopen periode is gebeurd, durft Wim Steenkamp het wekelijks aan om in het radioprogramma PuntKomma (17.30 tot 18.00 uur) bij Radio Oost (89.4 via de ether) tips te geven. Zijn tips tot nu toe dit jaar treft u aan elders op deze pagina. Dan kunt u zelf ook beoordelen of hij het beter doet dan de ‘benchmark’.

Vorige bijdrage

Vos Groep wil in utiliteits- en woningbouw met zo’n 250 miljoen een toonaangevende rol spelen

Volgende bijdrage

NeW Entertainment feestend bij midden- en kleinbedrijf

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *