Twentevisie Jaargang 18, 2006

Miljoenen van Marktplaats.nl worden gebruikt voor brandnetelkleding

Bob Crébas blijft zichzelf trouw

Bob Crébas, rijk geworden dankzij Marktplaats.nl, gaat nu ondernemen in brandnetelmode.

Je zou hem je laatste cent geven. Maar dat hoeft niet, want Bob Crébas (55) verdiende (eind 2004) ongeveer 73 miljoen met de verkoop van Marktplaats.nl aan het Amerikaanse eBay (totale overnamesom bedroeg 225 miljoen). Sindsdien was hij bijkans ondergedoken, want ‘bedelaars’ en vermogensbeleggers waren driftig op zoek naar hem, zoals een Schrelten-directeur dat ooit verwoordde in Twentevisie. Crébas heeft onlangs weer van zich laten horen: hij gaat brandnetelkleding op de markt brengen. In Arnhem is vorige maand de eerste winkel (Brenners) geopend. Er moeten er nog veel meer komen.

Brandnetelmode! Verzin het maar. Toch lag het voor de hand dat Bob Crébas in die sector weer aan de slag zou gaan. Hij was in 1983 een van de oprichters van het werklozenproject Het Goed Beheer, een kringloopwinkel die is uitgegroeid tot een formule met (tientallen) vestigingen in onder meer Deventer en Nijmegen (met meer dan 400 werknemers). Jaarlijks worden meer dan een half miljoen kledingstukken verhandeld. In de jaren negentig werden de winkels met tweedehands goederen bedreigd door de opkomst van internet dat zeker in de eerste jaren het succes vooral te danken had aan onderlinge verkoop van particulieren. Om op die ‘wave’ mee te gaan, participeerde Bob Crébas voor het toen onwezenlijke hoge bedrag van zeshonderdduizend gulden (eind 1999) in de meest succesvolle van alle Nederlandse veilingsites Marktplaats.nl. Hij werd verketterd, herinnert Crébas zich glimlachend.

Bijna failliet

En niet ten onrechte, want Markplaats.nl ging in 2001 bijna ten onder. Dat had ook te maken met het feit dat Crébas direct stopte met de erotische contactadvertenties. Hoewel Markplaats.nl zoals gezegd de succesvolste internetveilingsite was, werd het ook financieel een succes nadat aanbieders met producten boven de 200 euro zes euro toeslag moesten betalen. In 2002 boekte Marktplaats een omzet van 2,4 miljoen (winst van acht ton), in 2003 explodeerde de omzet naar zes miljoen (drie miljoen winst) en over 2004 (het jaar van de overname en de laatste keer dat cijfers werden gepresenteerd) verdubbelde de omzet opnieuw naar 12 miljoen (winstprognose zes miljoen). Wekelijks worden miljoenen advertenties aangeboden en dagelijks bezoeken honderdduizenden surfers de site. Het verleidde eBay tot een bod van 75 keer de winst. Na de overname werd Oscar Diele, de man die eerder bekendheid kreeg dankzij de succesvolle uitbouw van de web-site van Wehkamp (Zwolle), tot directeur van Markplaats.nl benoemd. Voor Crébas geen Porches of luxe jachten.

Tien miljoen

Crébas heeft tien miljoen gereserveerd voor damesmode (Brennels) van brandnetelvezels. Niet helemaal wereldvreemd, want vroeger werden brandnetels ook al gebruikt voor kleding. “De productie van brandnetels en brandnetelkleding is veel milieuvriendelijker dan de vervuilende katoenindustrie.” Crébas kan zich een mislukking veroorloven. Het geld wordt gebruikt voor de winkels, de ontwerpen en de aankoop van poldergrond voor de aanleg van miljoenen brandnetelstekken. “Ik ben een ondernemer en ik zie hier kansen.” Terug naar zijn roots: de vader van Crébas vertrok na de oorlog van Groningen naar het nieuwe land (Bant), zoon Bob ging naar Arnhem maar verkoos (toen zonder baan en geen cent te makke) terug naar de Noordoostpolder. “We wilden onze kinderen tussen het groen laten opgroeien.”

Vorige bijdrage

Zorgservices Twente ontwikkelt met Salland Zorgverzekeraar nieuwe zorg

Volgende bijdrage

Nummer 51

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *