Twentevisie Jaargang 18, 2006

Tips, achtergronden en nieuws

Stork eindelijk duidelijk maar ook weer niet…

Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet (www.twentevisie.nl). Hoe hoog zal de AEX staan bij het volgende café op 28 februari in het Arke Stadion in Enschede?
In de maand januari won de heer Kromhout van der Meer die met zijn vooruitziende blik slechts een paar tienden verwijderd was van de uiteindelijke 450,7 punten. Het kistje wijn was voor hem.

De AEX is in de maand januari met ruim 2% gestegen. Ondanks wat haperingen als gevolg van winstnemingen ziet de toekomst er florissant uit. “Ik vind het vooral opvallend en ook positief dat het herstel gepaard ging met hoge omzetten. Ik verwacht dat de AEX in de komende tijd zal doorgroeien naar 475 punten,” aldus Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente. Hij steekt wel vaker zijn nek uit, zie de tips elders deze pagina.

Waar komt dat positieve vandaan? “De vooruitzichten voor de Europese en Nederlandse economie zijn rooskleurig. Na een aantal magere jaren zal de Nederlandse groei dit jaar naar verwachting zo’n 2% zijn. Zelfs de consument laat dit jaar weer van zich horen. Het vertrouwen van de producenten is de laatste maanden gestegen. Samen met het herstel van de bedrijfswinsten en een hogere productie leidt dit in 2006 tot een forse toename van de investeringen. De verbeterde concurrentiepositie als gevolg van de lagere euro heeft het sentiment van de ondernemingen de laatste maanden verbeterd. Ook stijgen de arbeidskosten minder sterk dan in veel niet-eurolanden, wat eveneens bijdraagt aan de verbetering van de concurrentiepositie van ons land.”
Er lijkt vooralsnog ook geen einde te komen aan de onstuimige groei van de Amerikaanse en Chinese economie, waardoor de wereldhandel dit jaar verder zal groeien. “Daar zal ook Nederland van profiteren.”
Ook de aanhoudende sterke fusie- en overnameactiviteiten draagt volgens Steenkamp bij aan de positieve vooruitzichten. “Veel bedrijven hebben voldoende potentieel maar zijn eenvoudigweg te klein om op eigen kracht uit te groeien tot marktleider. Niet zelden worden juist Nederlandse bedrijven genoemd als geschikte overnamekandidaat voor grote multinationals of als aantrekkelijk investeringsalternatief voor private equityfondsen.” Welke bedrijven? “Ik denk aan KPN, VNU, TNT, Hagemeyer.”
Iris heeft momenteel voor 27 Nederlandse aandelen een koopadvies waarvan een bovengemiddelde koersontwikkeling wordt verwacht: Royal Dutch Shell A, ASML, Heineken, DSM, Buhrmann, Hagemeyer, TNT, Van der Moolen, Fortis, ING, Aalberts, Beter Bed, Ballast Nedam, Univar, SBM Offshore, Isotis, Binck, ICT. Nog even een overpeinzing van Steenkamp: “Bullmarkten duren langer dan bearmarkten.”

Oostelijke fondsen

De speciaal (gewogen) oostelijke index OAX groeide afgelopen maand met 5,6%. Uitschieters waren Wegener en Centric KSI. Ook Nedap en Twentsche Kabel wisten circa 10% winst bij te schrijven zonder echt aanwijsbare redenen. De aangekondigde reorganisatieplannen bij Wegener vielen bij analisten en beleggers in de smaak. De analisten van ING, ABN AMRO, Delta Lloyd, Fortis en Rabo Securities buitelden over elkaar om de adviezen aan te passen en de koersdoelen te verhogen. Koersniveaus van 12,30 tot 16 euro zijn hierbij afgegeven.
Stork kwam op 1 februari met verrassende cijfers en nieuws. “Ik vond de omzet tegenvallen, maar de winst van 83 miljoen was hoger dan verwacht.” Eindelijk presenteerde het bedrijf ook de focus waarop analisten en beleggers al letterlijk jarenlang zaten te wachten: de divisie Prints wordt verkocht en Food blijft. En was bijna voorspelbaar toen enige tijd terug uitlekte dat Food weer mocht investeren. Maar waarom Food niet verkocht werd, kon topman Vollebregt slecht uitleggen, behalve dat de Raad van Bestuur toekomst ziet in dit onderdeel. Net als in Aerospace hoewel uitgerekend deze maand de Amerikaanse overheid nadere informatie zal verschaffen over het JSF-project. Verder wordt van de grootste divisie Technical Services de groep WorkSphere verkocht.

‘Ik verwacht dat de AEX de komende tijd zal doorgroeien naar 475 punten’

Stork

Voor de volgers van Stork zijn de plannen niet echt heel verrassend. Hoewel Vollebregt weinig sjiek in Management Team vorig jaar uithaalde naar zijn voorgangers (“er werd veel vergaderd, managers hielden vooral zichzelf bezig, er liepen tal van projecten die veel tijd en energie kostten maar niets opleverden. Ik bracht de bedrijfsvoering weer terug bij Stork”) is de bekende blauwdruk van het nieuwe Stork al gemaakt door diezelfde voorgangers. Hoewel WorkSphere (met een Enschedese vestiging) goed draait, voldoet het al jarenlang niet aan de hoge marges die Stork eist.
De verkoop levert waarschijnlijk een forse boekwinst op, Prints en WorkSphere staan voor ruim 40 miljoen in de boeken en volgens geruchten kunnen de bedrijven zo’n 150 miljoen opbrengen. En Stork is op overnamepad. Daarvoor heeft het bedrijf honderden miljoenen beschikbaar. Daarnaast wil het bedrijf 350 miljoen teruggeven aan de aandeelhouders via uitkeringen en inkopen van aandelen. Het dividendvoorstel bedraagt 1,10 euro per aandeel (in 2004 0,90). Stork geeft geen concrete verwachting af voor 2006. Beleggers waren enthousiast, het aandeel steeg met 7%. “Stork wil niets zeggen over het lopende jaar, daarom is ons advies ‘houden’. Ik ben erg benieuwd naar het verdere Focusprogramma.”
Stork heeft nog slechts zes bedrijven in Overijssel waarvan vijf in Hengelo (Thermeq, Trading, Machinefabriek, Bouwtechniek en Primoteq) en één in Zwolle (Special Products).

Tip van de Week

Waar veel andere beurscommentatoren en/of analisten vooral verklaren wat er in de afgelopen periode is gebeurd, durft Steenkamp het wekelijks aan om in het radioprogramma PuntKomma (17.30 tot 18.00 uur) bij Radio Oost (89.4 via de ether) tips te geven. Hij is daar in september mee begonnen en van de zestien aanbevelingen deden elf het beter dan de benchmarkt, dus dat is niet slecht. Zijn tips in januari staan elders op deze pagina. “Ik ben nog steeds positief over TKH, het aandeel heeft nog voldoende koerspotentieel ondanks de performance in 2004 en 2005. De koerssprong van Reesink heeft onmiskenbaar te maken met de ogenschijnlijke winst in de ruzie met de gemeente Apeldoorn. Nee, ik durf me geen oordeel aan te matigen.”

Vorige bijdrage

Nieuwe KvK-voorzitter Jans Scheper is veel leuker dan hij er uit ziet

Volgende bijdrage

Staalbankiers verovert met ‘angry young men’ Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *