Twentevisie Jaargang 18, 2006

Tips, achtergronden en nieuws

Steeds meer oostelijke fondsen van de beurs

Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet (www.twentevisie.nl). Hoe hoog zal de AEX staan bij het volgende café op 26 september in het Arke Stadion in Enschede? Tijdens het ondernemerscafé op 29 augustus ging de heer Van Amstel met een mooie fles wijn weg. Hij gokte slechts een paar punten dan de 467,78 die die dag de op borden stond. Presentator Bert Wijtjes en achter hem Wim Steenkamp.

Met Blydenstein-Willink verdwijnt opnieuw een beursgenoteerde onderneming van de beurs met roots in het oosten des lands. Atag, Textielgroep Twente, Welna, Flexovit en Volker Wessels gingen Blydenstein-Willink voor. “Ik begrijp het, maar ik betreur het zeer, ook al omdat ik denk dat het nog niet gedaan is. En nieuwe introducties, uit het oosten van het land, zie ik niet gauw gebeuren,” zegt Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente.

De halfjaarcijfers van de afgelopen weken waren niet slecht. Het inspireert Steenkamp om in afwijking van zijn achterban en het gros van zijn collega’s om zijn opinie dat de AEX aan einde van het jaar op 500 punten kan staan, te handhaven. Als het om het oostelijke fonds TKH Group gaat, is hij bijkans lyrisch. “De beleggers ook. Het bedrijf heeft een lijn uitgezet en daar houdt men aan vast. En dat levert nu rendement op.”

Ten Cate

De cijfers van Ten Cate werden weinig enthousiast onthaald door beleggers en enkele analisten. Rabo Securities verlaagde de winst per aandeeltaxaties en Fortis verlaagde het koersdoel naar 25 euro. Vooral de kunstgrassector stelde teleur. “Bestuursvoorzitter De Vries heeft in een uitzending van TV Oost uitvoerig uitgelegd wat er aan schortte bij het bedrijf. Dat waren volgens hem interne problemen waardoor hij niet kon leveren wat de markt vroeg. Ik ga er vanuit dat het klopt wat hij zegt, ook al omdat hij zelf aan het begin van 2006 heeft aangegeven dat de winst over het hele jaar met 10% zou stijgen. Daar houdt hij nu aan vast, dan moet je weten waar je over praat, anders valt hij bij de presentatie van de jaarcijfers door de mand.” Volgens diezelfde De Vries wachten nieuwe overnames, de oorlogskas is gevuld. “Het dividendrendement bedraagt al 3,5%. Gelet op het innovatieve karakter van het bedrijf in combinatie met een heldere visie en strategie van het management is het kopen van aandelen rond de 20 euro verantwoord,” aldus Steenkamp. “Mogelijk dat de lage beurskoers, de gezonde balans en de transparante ondernemingsstructuur overnamekandidaten aantrekt. Maar vooralsnog lijkt dit hypothetisch.”

TKH

‘ Kabelinnovatie stuwt resultaat TKH’, was de beschouwing van het Financieel Dagblad na de presentatie van de halfjaarcijfers. “Daar ben ik het wel mee eens, vooral door een sterke vraag naar speciale kabels vanuit Azië kon het nettoresultaat met 32% groeien naar 15,3 miljoen euro.” De omzet nam toe met 23% tot ruim 318 miljoen. Beleggers omarmden het aandeel en beloonden dit met een koersstijging van circa 7%. Analisten van ING hebben het koersdoel verhoogd naar 64, Kempen naar 65 euro. “Opmerkelijk vind ik dat TKH de analistenprognoses heeft weten te verslaan. Zij hadden zich geconcentreerd op de prestaties van de Machinegroep mede ingegeven door een inschatting op het aantal afgeleverde bandenbouwmachines. Ja, ik ben enthousiast, ook al omdat voor de industriegroep kapitaalgoederen als geheel een sterke performance verwacht wordt gelet op de economische omstandigheden. Ook het dividendrendement geeft steun aan de koers van het aandeel. Minpuntje is het niet optimale en efficiënte kapitaalgebruik.” TKH verhoogt haar winstprognose voor de rest van dit jaar en verwacht een 25% tot 30% hogere nettowinst.
CEO Van der Lof: “De investeringen in de ontwikkeling van onze portfolio in de afgelopen jaren werpen duidelijk hun vruchten af. TKH is goed op koers met de gerealiseerde groei. Met vier acquisities in de afgelopen maanden is het portfolio weer versterkt. Wij hebben een uitstekende uitgangspositie voor verdere groei.”

Wegener

Het aandeel werd na de presentatie van de halfjaarcijfers genadeloos afgestraft en noteert hetzelfde niveau als aan het begin deze eeuw. Hoogste koers dit jaar was ruim 16 euro. “De oorzaken zijn duidelijk: de advertentiemarkt liet sterk te wensen over. Ook voor de tweede helft van 2006 zijn de vooruitzichten mager. Wegener staat nog niet op verkopen, maar er wel dicht tegen aan. De huidige koers kan voor speculanten een koopmoment zijn, de koers lijkt zich de laatste week te stabiliseren tussen 8,50 en 9 euro. Maar de hamvraag is natuurlijk: hoelang blijft Wegener nog zelfstandig?” Dat gaan we topman Houwert vragen die aanstaande o p 26 september te gast is bij Memphis.

Oranjewoud

Oranjewoud, het vroegere Centric van Gerard Sanderink zag in de eerste helft van dit jaar het resultaat (van 146 naar 293 miljoen) en winst (van 9,4 naar 14,6 miljoen) flink stijgen. “Ik kan en wil daar nog weinig over zeggen, we hebben geen vergelijkingsmateriaal, tot nu toe volg ik het aandeel nauwelijks, ook al omdat Sanderink 90% van de aandelen beheert. Als dat fonds sterk gaat stijgen, zoals Sanderink bij herhaling heeft beloofd en zijn participatie verwatert, wil ik er serieus naar kijken.”

Tip van de Week

Waar veel andere beurscommentatoren en/of analisten vooral verklaren wat er in de afgelopen periode is gebeurd, durft Wim Steenkamp het wekelijks aan om in het radioprogramma PuntKomma (17.30 tot 18.00 uur) bij Radio Oost (89.4 via de ether) tips te geven. Zijn tips tot nu toe dit jaar treft u aan elders op deze pagina. Dan kunt u zelf ook beoordelen of hij het beter doet dan de benchmark.

Vorige bijdrage

‘Je moet niet alleen integer zijn, je moet kunnen bewijzen dat je integer bent’

Volgende bijdrage

Luc Hautvast wordt directeur van Rendo en Cogas

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *