Twentevisie Jaargang 18, 2006

Tips, achtergronden en nieuws

Wim Steenkamp beste beleggingsadviseur van het jaar

Uit een kleine 600 beleggingsadviseurs van de Rabobank in Nederland is Wim Steenkamp (48) op 30 november gekozen tot de beste. De jury kon zijn werk mede goed beoordelen dankzij het werk dat Steenkamp voor RTV Oost en Twentevisie doet.

Zijn roots liggen eigenlijk bij de ABN AMRO waar Wim Steenkamp 21 jaar heeft gewerkt. Maar daar vertrok hij vanwege het beleid voor vermogende en beleggende relaties. “Daar had ik soms moeite mee.” Vanaf 1993 zit hij in het beleggingsvak en toen de concurrent Rabobank Midden Twente (Hengelo, Delden, Borne) vijf jaar geleden een teamleider zocht voor de afdeling beleggingen, meldde hij zijn belangstelling. De afdeling van Steenkamp telt zes mensen die in totaal zo’n 550 klanten met een belegd vermogen van 160 miljoen begeleiden. “Sommige klanten spreek ik wekelijks, anderen een paar keer per jaar, afhankelijk van wat de klant wenst.” Bij die klanten zitten ook stichtingen en pensioen-en beleggings-BV’s. “Maar het gros bestaat uit particulieren.”

Twentevisie

Dat Wim Steenkamp zich een jaar lang de beste beleggingsadviseur van de Rabobank mag noemen, betekent overigens niet dat hij de beste voorspellingen heeft gedaan en dat zijn klanten dus in 2006 het meeste rendement hebben ontvangen. “Het gaat niet om de voorspellingen, daar hebben we analisten voor, hoewel een van de criteria wel is dat het een commercieel succesvol jaar is geweest. Het gaat daarnaast om klanttevredenheid.” In het juryrapport staat: ‘Wim Steenkamp is niet alleen zeer waardevol voor de mensen die hij aanstuurt, hij maakt bovendien van klanten ambassadeurs en zet ook nog eens op indrukwekkende commerciële prestaties neer’. Als bijzondere prestatie werd genoemd de samenwerking met RTV Oost en Twentevisie. “Ze vonden het op het hoofdkantoor wel leuk dat we de OAX, onze eigen oostelijke index, hebben ontwikkeld. Ze willen ook met mij praten over die samenwerking, zoals de tip van de week, het beursspel en de korte beurspraatjes op radio en televisie.”

Vastgoed

Aangezien deze Twentevisie bol staat van verhalen over vastgoed, hebben we aan Steenkamp gevraagd de beursgenoteerde vastgoedfondsen eens onder de loep te nemen. “Zowel in 2005 als 2006 presteren de vastgoedfondsen zonder meer uitstekend,” laat hij weten.

Corio:

-huidige koers: 57,50
-rendement 2006: 25%; rendement afgelopen 3 jaar: 29% per jaar
-verwacht dividend 2006: 2,54 (circa 4,4%).
“ Corio is een van de grotere Europese vastgoedfondsen. Corio richt zich vooral op winkels en winkelcentra en heeft als thuismarkten Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. De onroerendgoedportefeuille heeft een waarde van circa 5 miljard en is in 2006 met meer dan 10% toegenomen. Voor het gehele boekjaar verwacht Corio een direct beleggingsresultaat van 2,94 euro per aandeel. Dit ligt onder de marktverwachting.” Waardoor het advies luidt: verkopen.

Eurocommercial Properties:

-huidige koers: 37,75
-rendement 2006: 30%
-verwacht dividend 2006/2007 : 1,72 (4,6%)
“ ECP is een middelgroot vastgoedfonds dat zich vooral richt op de exploitatie en ontwikkeling van Europees winkelvastgoed (ruim 90% van de portefeuille). Vooral in Zuid-Europa (Italië en Frankrijk) heeft de onderneming een sterke marktpositie met kwalitatief hoogwaardige projecten. Daarnaast is ECP actief in Zweden en Nederland. De gepresenteerde cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007 waren licht boven onze verwachtingen.” Advies staat op houden.

Nieuwe Steen Investments:

-huidige koers 22,0.
-rendement 2006: 7,7%; rendement afgelopen 3 jaar: 13,4% per jaar
-verwacht dividend 2006: 1,36 (6,2%) “NSI is een closed-end onroerendgoedbeleggingsmaatschappij zoals dat heet. Het houdt onder meer in dat het fonds geen vennootschapsbelasting verschuldigd is. Daar staat tegenover dat het volledige beleggingsresultaat in de vorm van dividend uitgekeerd moet worden. NSI belegt uitsluitend in Nederlands onroerend goed en richt zich hierbij op kantoren, winkels, volumineuze detailhandel, bedrijfsgebouwen en woningen. Ons advies staat op verkopen.”

Rodamco Europe:

-huidige koers 94,00
-rendement 2006: 33,7%; rendement afgelopen 3 jaar: 31.6% per jaar
-verwacht dividend 2006: 3,70 (3,9%)
“ Rodamco Europe is een van de grootste vastgoedfondsen in continentaal Europa en belegt vooral in winkelcentra. Thuismarkten zijn Nederland, Frankrijk, Zweden en Spanje. Het beleggingsbeleid is gericht op bovengemiddelde huur en waardegroei. Hoewel de portefeuille van Rodamco Europe van hoge kwaliteit is, vinden wij het huidig prijskaartje erg hoog. En daarom adviseren wij verkopen.”

Vastned Offices/ Industrial:

-huidige koers 28,15
-rendement 2006: 24,6%; rendement afgelopen 3 jaar: 18,1% per jaar
-verwacht dividend 2006: 1,70 (6%)
“ Vastned O/I is een middelgroot Nederlands vastgoedfonds dat voornamelijk in kantoren belegt. Het fonds is actief in Nederland en België. Het koersbeeld is de laatste tijd verslechterd. Het dividendrendement van circa 6% is een sterk punt, minpunten zijn betrouwbaarheid van winstschattingen en de rentabiliteit van het eigen vermogen.” Het advies luidt

Vastned Retail:

-huidige koers 70,65
-rendement 2006: 31,4%; rendement afgelopen 3 jaar: 21,8% per jaar
-verwacht dividend 2006: 3,65 (5,2%)
“Vastned Retail is een middelgroot Nederlands vastgoedfonds. Het fonds belegt vooral in winkels en winkelcentra in vooral Nederland, België, Frankrijk en Spanje. De derde kwartaalcijfers waren iets beter dan verwacht. Het bedrijf verwacht voor geheel 2006 een direct beleggingsresultaat van 3,70 euro per aandeel. Dit betekent een lichte opwaartse bijstelling van de jaarprognose. De intrinsieke waarde per aandeel bedraagt circa 54,69 euro. Daarom staat het bij ons op houden.”

Wereldhave:

– huidige koers 93,75
– rendement 2006: 17,7%; rendement afgelopen
3 jaar: 19,1% per jaar
– verwacht dividend 2006: 4,60 (4,9%)
“ Wereldhave is een gemengd vastgoedfonds. Het fonds belegt in kantoren, winkelcentra en overig vastgoed. Het grootste deel van de beleggingen zit in kantoorpanden. Naast thuismarkt Nederland is Wereldhave actief in België,
Engeland, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten.” Het fonds staat op houden.

Fortis Vastgoedfonds:

rendement afgelopen 3 jaar gemiddeld 32,9% per jaar.

ABN AMRO Global Property Fund:

rendement afgelopen 3 jaar gemiddeld 28,7% per jaar.

ING Onroerend Goed:

rendement afgelopen 3 jaar gemiddeld 27,1% per jaar.

2007

De vraag is natuurlijk of beleggen in onroerend goed het komende jaar aan te bevelen is. “De waardering acht ik aan de hoge kant, de meeste vastgoedfondsen noteren ruim boven de intrinsieke waarde, 20 tot 25% is eerder regel dan uitzondering. Echte koopjes zijn er niet meer. De renteverwachtingen voor 2007 bieden daarentegen wel ondersteuning voor vastgoedbeleggingen. Ik ben wel enthousiast over beleggen in vastgoed.” Een aantal analisten verwacht veel van vastgoedbeleggingen in Azië. “Als je daar in gelooft, heeft ABN AMRO het Property Security Fund Far East. Het gemiddeld rendement afgelopen 3 jaar was 23% per jaar, de laatste 12 maanden zelfs 32,7%.” Price Waterhouse Coopers ziet een ontwikkeling binnen de vastgoedsector waarbij steeds vaker wordt uitgeweken naar bijzondere beleggingsobjecten zoals verpleegtehuizen, opslagruimten, studentenhuizen en luchthavens. Daarnaast neemt het aantal projecten toe in Centraal-en Oost-Europa, regio’s waar de vastgoedmarkt de afgelopen jaren een sterkere groei heeft laten zien dan in West-Europa. De risicoacceptatie neemt ook toe. De sector kan naar verwachting ook rekenen op belangstelling van alternatieve investeerders zoals private equity, venture capital en hedge-funds. Institutionele beleggers beleggen op hun beurt weer in deze fondsen, aldus PWC.

Vorige bijdrage

‘Er gaan meer bouwers failliet aan onroerend goed dan aan bouwen’

Volgende bijdrage

Dura Vermeer komt met ‘100.000-euro-woning’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *