Twentevisie Jaargang 18, 2006

Van kartende zoontjes tot gratis invulavonden

Geen gewone fiscalist

Dennis Jongbloed, sinds een paar maanden zelfstandig belastingadviseur. Hij is anders: iets te lang haar, geen stropdas en een beetje gek.

Eerst probeerde hij partner te worden bij Bakx Rombouts. “Koper en verkoper hebben elkaar niet ontmoet,” zegt hij effen. En toen hij eind vorig jaar definitief de deur achter zich dicht deed aan de Tromplaan (na autosleutels en andere zaken ingeleverd te hebben), moest hij even slikken. Maar spijt nee. Dennis Jongbloed (35) vond aan de Marthalaan (ook Enschede) in een net zo fraai pand (tijdelijk) onderdak (van reclameman Arthur van der Veer). “Mijn uiteindelijke kantoor staat aan de Oldenzaalsestraat en wordt nu verbouwd.” Jongbloed staat voor transparantie (“waarom doet iedereen in de sector zo geheimzinnig over uurlonen”), creativiteit en betrokkenheid: “Een keer om niet werken.” Via zijn site (met 2000 bezoekers per dag) is allerlei fiscale informatie te vinden; ook zijn bezwaarschriften te downloaden en tabellen te vinden voor de ziektekosten. “Het gaat erom wat je wilt verdienen. En wat vind ik leuk? Als ik via de mail een bedankje krijg van een mevrouw die dankzij mij geen 200 euro hoeft te betalen aan de fiscus, ben ik blij.”

Jongbloed werkte tien jaar bij Bakx Rombouts waar hij zich de laatste jaren vooral bezighield met zaken als fusies, emigraties, overnames. Binnen een paar jaar wil hij uitgroeien naar een kantoor met circa vijftien mensen, zonder nieuwe partners (“dan blijft het voor één persoon bestuurbaar en kunnen we gezellig een pilsje blijven drinken”). De man met het (in die kringen) iets te lange haar en die zelfs geen stropdas bezit, wil alle vrijheid houden: “Ik voel me daar goed bij en ik onderscheid me op die manier ook van mijn collega’s. Net als door via mijn website veel informatie te geven voor iedereen over alledaagse zaken als ziektekosten. “Ik ben niet beter, wel creatiever.” Creatiever dan zijn collega’s van KPMG en Deloitte: “Dat zijn supermarkten met accountants en adviseurs. De accountant maakt de jaarrekening op. Mijn toegevoegde waarde is dat ik alle fiscale regels toepas om de winst te verlagen. Veel belastingadviseurs zijn technisch erg goed in staat een wettekst te lezen, maar ze zijn niet in staat een kwinkslag te maken naar de werkelijkheid, naar de gewone man en vrouw.”

‘KPMG en Deloitte zijn supermarkten met accountants en adviseurs’

Afnemende meeropbrengst

Jongbloed wordt bijna boos als hij op één hoop met de accountant wordt gegooid. “Ik beschouw de accountant als een huisarts, daar moet je naar toe voor dagelijkse dingen; de fiscalist is er voor het specialistische werk. Bij de Enschedese kantoren die jij net noemde, maakt de accountant de jaarrekening en loopt naar de fiscalist die er ook even naar kijkt.”
“ De gemiddelde middenstander zou één keer per jaar naar een goede fiscalist moeten gaan met zijn jaarrekening. Maar ik heb wel een afnemend grensnut. Na een jaar of drie, vier heb ik alles wel zo’n beetje gevonden en snapt de accountant dat ook en dan ben ik van minder waarde.”
De gein in het werk zit voor Jongbloed in de niet alledaagse activiteiten. Zoals een ondernemer die zijn kartende zoon sponsort. Wat hij natuurlijk fiscaal wil verrekenen. “Daarover komt een uitspraak en dan ga ik aan het werk: wat kan op basis van die uitspraak wel en wat niet. “En dat is ook meteen het duurste voor de fiscalisten: de vakliteratuur. “Vakstudie is duurder dan de huisvesting.”
Jongbloed koketteert ook met zijn lage tarieven. Het oogt als de supermarktoorlog. “Als de mensen hier alleen voor de lage tarieven komen, is het niet goed. Maar het is logisch dat mijn tarieven lager zijn dan bij Deloitte of KPMG, want ik heb geen duur kantoor.”

‘Nederland moet wennen aan de Europese wetgeving, aan het vrije verkeer van handel’

Europa

Nederland is weliswaar al jaren lid van de Europese Unie, maar fiscaal zijn er zo honderd bepalingen te noemen die niet stroken of zelfs in strijd zijn met de EU-regels. Op dat vlak verwacht Jongbloed in de komende jaren veel werk te hebben. Er hebben zich een paar klanten gemeld bij hem die gaan emigreren of internationaal gaan werken. “Met hun BV op Cyprus gaan zitten voor bepaalde activiteiten zoals handel en internet. Dan ga ik puzzelen.” Dichterbij puzzelen gebeurt ook, want de man die via zijn BV in Luxemburg een auto least, werd onlangs aangehouden en moest alsnog BPM betalen. Een flinke sloot geld. Jongbloed toog aan het werk. “Nederland moet wennen aan de Europese wetgeving op dat vlak. Vrij verkeer van handel wil de EU. En dus kun je rondrijden met een Duits kenteken.” Zijn klanten melden zich omdat hij daar op zijn website (jongbloed.tv) over schrijft. “Dat doe ik vrij consequent, ik probeer elke dag de zaken bij te houden, ik merk ook dat het heel veel mensen trekt.”
Er zit ook een andere kant aan Jongbloed. Enerzijds de slimme zakenman helpen, anderzijds was hij (omdat de belastingdienst zelf daar mee ophield) de organisator die samen met een aantal andere belastingadviseurs in Enschede informatieavonden organiseerde voor mensen om het belastingbiljet in te vullen. Gratis wel te verstaan. “Dat doen we dit jaar voor de derde keer met mensen van KroeseWevers, Deloitte, PWC en andere.”

Vorige bijdrage

Staalbankiers verovert met ‘angry young men’ Twente

Volgende bijdrage

‘Een wet hoe verzekeringen geoffreerd moeten worden’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *