Twentevisie Jaargang 18, 2006

Wim Samsen helpt ondernemers met wie hij ‘super door één deur kan’

Een leven als een Ferrari: Wim Samsen

Marcel Wiggers is voor zichzelf begonnen. Samen met Judith Zwartbroek verkoopt hij auto’s in het jongensdromensegment: Ferrari, Lamborgini, Porsche.

Met de verkoop van bedsystemen en matrassen heeft Wim Samsen in de afgelopen 34 jaar een paar centen verdiend en sinds hij zijn bedrijf Eastborn langzaam maar zeker aan zijn management aan het verkopen is, zou hij zich kunnen permitteren om de rest van zijn leven op een zonnig eiland in de Stille Zuidzee door te brengen. Maar daarvoor kiest hij niet; Samsen helpt jonge ondernemers in wie hij veel vertrouwen heeft. Zoals Marcel Wiggers (39), die dankzij Samsen ‘Wiggers Mastercars’ heeft opgericht in een fonkelnieuw pand van Polman, nabij diezelfde Polman en Vredestein (in Enschede). “Rare plaats? Welnee, elke veertien dagen komen hier duizenden mensen langs op weg naar FC Twente.”

Wim Samsen is van kinds af aan een autoliefhebber geweest. De laatste jaren kon zich auto’s uit het hogere segment permitteren. En daarvoor ging hij regelmatig naar Munsterhuis Sportscars waar Marcel Wiggers vestigingmanager was. “Ik heb verschillende auto’s gekocht bij hem. Hij viel op, door zijn prettige manier van communiceren, hij gaf mij het gevoel dat ik een speciale klant was, ik kon dag en nacht bellen als ik een probleem had met de auto. Ik heb hem wel eens gezegd ‘als je voor je zelf wilt beginnen, bel je me maar’,” aldus Wim Samsen. Dat moment brak vorig jaar november aan. Wiggers liep al een tijdje rond met plannen, want bij Munsterhuis was er voor hem weinig groei meer mogelijk. Dat hij door veel klanten op handen werd gedragen, blijkt wel uit de telefoontjes die volgden toen bekend werd dat hij bij Munsterhuis vertrok. Wiggers: “Verschillende mensen hebben mij aangeboden partner te worden, maar dat hoeft dus niet.”

Jonge ondernemers

“ Ik kan mijn geld op de bank zetten en dan weet ik precies hoeveel ik heb op 31 december. Daar heb ik geen zin in. Ik wil leven, jonge ondernemers helpen, dingen meemaken.” Voor wie Wiggers Mastercars al eens bezocht heeft, zal opgevallen zijn dat Samsen zelf ook enthousiast verkoopt en zijn netwerk uitnodigt eens langs te komen. “Ik heb een stuk of zes auto’s verkocht en Marcel ook.” En dat zijn dan auto’s van de betere soort: Ferrari, Lamborgini, Porsche, Audi, BMW. De zaak staat vol met voornamelijk tweedehands wagens die overigens voor iemand met een modaal inkomen nog steeds onbetaalbaar zijn. Hoewel Wiggers geen officiële dealer is van Ferrari zegt hij ook nieuwe auto’s te kunnen leveren. “Dankzij de netwerken van Wim Samsen en mij.” Ze willen niet zeggen waar ze de auto’s vandaan halen. “Auto’s verkopen in dit segment is puur een kwestie van gunnen.”

‘Natuurlijk steek ik er veel meer geld in dan Marcel, maar hij loopt verhoudings-gewijs meer risico dan ik: hij heeft ook in privé getekend’

Achter in de showroom is een deel als bar ingericht. “Klanten komen soms ook even langs voor de gezelligheid, een bakkie doen, wat ouwehoeren en we willen in de toekomst ook met de klanten naar de Formule 1-races gaan.” Marcel Wiggers is als automonteur begonnen, in de periode van 1998 tot 2002 werkte hij bij Audi (Huiskes Kokkeler) waarna hij naar Munsterhuis vertrok.

Startersdag

Behalve in fraaie auto’s investeert Wim Samsen ook in onroerend goed, in een importeur van televisies, een verffabriek, een autoschadebedrijf in Hengelo, een lingeriewinkel. “Met alle mensen met wie ik samenwerk, moet ik super door één deur kunnen,” vat Samsen kort zijn gevoel voor Wiggers samen. “Natuurlijk steek ik er veel meer geld in dan Marcel, maar hij loopt verhoudingsgewijs meer risico dan ik: hij heeft ook in privé getekend. Ik eet in het slechtste geval geen boterham minder, hij wellicht wel en het spreekt me aan dat hij dat durft. Geld uitlenen doe ik nooit, komt alleen maar gedoe van. Maar bij Munsterhuis zette hij zich altijd al in voor 110% voor de klanten, nu waarschijnlijk 150%.”

Waarom is Wiggers naar Wim Samsen gegaan in plaats van naar een bank? “Ik heb niet alleen geld nodig, maar ook iemand met contacten, connecties, die verstand heeft van ondernemen. Ik wilde naar een startersdag gaan van de Kamer van Koophandel. Wim zei ‘ben je gek, zonde van de tijd, met één telefoontje is alles geregeld’.”

Vorige bijdrage

Mohamed Al-Daradji vluchtte uit Irak, werd cameraman TV Oost en maakte aangrijpende oorlogsfilm in geboorteland

Volgende bijdrage

Ik ben me aan Pet Boon Aven Band gaan hechten

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *