Twentevisie Jaargang 23, 2011

ABN AMRO MeesPierson ziet rente oplopen

Hoewel de beurzen niet meer zo in de belangstelling staan als een paar jaar geleden, zal Twentevisie toch weer aandacht schenken aan de ontwikkeling van de beurs in zijn algemeenheid en de regionale fondsen in het bijzonder. Chris Buunders en Sjoerd van Es van ABN AMRO MeesPierson (sinds 1 juli van het vorig jaar samengevoegd) in Enschede zullen maandelijks hun mening, commentaar en analyse geven op deze plaats.


Chris Buunders (links) en Sjoerd van Es van de ABN AMRO MeesPierson, beiden gepokt en gemazeld in het beursvak.

De heren Buunders en Van Es zijn gepokt en gemazeld in het beursvak. “Ik werk de laatste tien, elf jaar bij Private Banking. Ik adviseer klanten over beleggingen,” aldus Buunders. Van Es werkt als beleggingsadviseur bij ABN AMRO “sinds een paar maanden voor de eerste beurskrach in 1987.” Tussentijds werkte hij ook voor de Rabobank. In die tijd leverde hij ook bijdragen aan beursinformatie in dit periodiek en hij gaf beurscommentaar op Radio en TV Oost. Ook nu is beleggen in aandelen een mogelijkheid om geld te verdienen, aldus de heren. “Het belangrijkste aan beleggen is: structuur, tijd, kwaliteit en af en toe de bakens verzetten. Wat zijn de belangrijkste trend(s) voor de komende jaren: toenemende invloed van de zogenaamde ‘emerging markets’, de renteontwikkeling en de vraag naar allerhande grondstoffen, van olie (het zwarte goud) tot schoon water (het blauwe goud).” En op die vragen gaan ze in Twentevisie antwoord geven.

Olie.

De onrust in Noord-Afrika houdt de markten bezig, de oplopende olieprijs geeft onrust. “Wij gaan er van uit dat de stijging van de olieprijzen van korte duur zal zijn en daarom relatief weinig effect op de economie zal hebben. Als de olieprijs wel zal blijven stijgen, dan zal dat consequenties hebben voor de wereldeconomie. Onrust in grote olie-exporterende landen zal zelfs tot een recessie kunnen leiden. Maar die kans schatten we nu niet erg hoog in.”

Inflatie.

Door de oplopende grondstofprijzen is de inflatie in Europa opgelopen tot zo’n 2,4%. “Wij verwachten dat de stijging van de grondstofprijzen zal afvlakken en dat de inflatie in 2012 weer zal afnemen. Dat neemt niet weg dat de huidige lage rente van de ECB (1%) nog steeds extreem laag is en onzes inziens niet meer bij deze tijd past gezien de economische ontwikkeling en de eerder genoemde inflatie. Maar door de grote verschillen binnen Europa blijft de ECB heel voorzichtig. De ECB zal de rente stapsgewijs verhogen naar 1,75% en in 2012 naar 3,0%.”

Ondanks de onrust zijn wij positief om aandelen te kopen in een aantal sectoren, zoals Energie

Aandelen.

“Ondanks de onrust zijn wij positief om aandelen te kopen in een aantal sectoren, zoals Energie. Bij ons staan op kopen raffinagebedrijven Valero en Petroplus, maar ook Fugro, Halliburton en Koninklijke Olie. En in de sector Basismaterialen zijn wij positief over de Agri-bedrijven Agrium in Canada, het Duitse BASF, AKZO Nobel en het Duitse Symrise.”

Resultaten lokale fondsen.

Koninklijke Ten Cate: de omzet steeg met 17% en de nettowinst met 10%. Het dividend werd verhoogd naar 0,75 euro per aandeel. Ten Cate is sterk gepositioneerd in alle aantrekkelijke groeimarkten wat een goed vooruitzicht geeft voor een groei in de komende jaren. “We denken dat dit nog onvoldoende is ingeprijsd en hebben een koopadvies met een koersdoel van 32 euro.” De winst van Wavin was conform de verwachting 24% lager, er wordt geen dividend betaald. Het bedrijf zit wel binnen de grenzen ten aanzien van de afspraken voor de kredietlijnen. Hoewel de resultaten zwak waren, waren ze niet slechter dan verwacht. Bij ons staat het aandeel op houden.

Vorige bijdrage

Kleuterschool was beste leerschool voor topondernemer Maarten van Meerwijk

Volgende bijdrage

Iedereen in het politieke theater is Dick Buursink zat

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *