Twentevisie Jaargang 23, 2011

Commentaar: Andere Geluiden

De Boerenpartij, de Centrum Democraten, maar ook de SP, de ouderenpartijen, de partij vernoemd naar Pim Fortuyn en de PVV van Geert Wilders (en ik zal er nog wel een paar vergeten) zijn in principe protestpartijen. Ontstaan uit frustratie, uit boosheid over het beleid van de bestaande regentenpartijen PvdA, CDA en de VVD. Dat brengt leven in de brouwerij en het zet politici aan het denken. Sinds Wilders over ‘kopvoddentax’ sprak wil
ik niets meer met die partij te maken hebben. Zo praat je niet over andere mensen. Klaar! Maar ik vind het wel geinig dat de PVV het nu al voor elkaar heeft gekregen dat veel gemeenten en aan de overheid gelieerde instellingen dit jaar slechts een fractie van hun normale budget aan luxe nieuwjaarsrecepties hebben uitgegeven. Het is ook een schande dat overschatte en overbetaalde bestuurders van de provincie, Kamer van Koophandel, Oost NV, gemeentes, VNO-NCW, MKB achter elkaar aan zwalken van receptie naar receptie: carnaval voor de zelfbenoemde elite.

Ik ben nogal gecharmeerd van aparte mensen, mensen van wie er niet dertien in een dozijn gaan

Niet alleen Wilders heeft een spaak in het wiel gestoken; dit kabinet lijkt ook eindelijk eens het mes te zetten in al die pedante clubjes die voor ondernemers blijkbaar zo druk zijn. Zoals een ontwikkelingsclub als Oost NV waar jaren geleden de toenmalige staatssecretaris Ypema al over zei “totaal overbodig”. Kan iemand mij uitleggen wat de Kamer van Koophandel in het oosten van het land nog zo ongeveer doet; na het vertrek van Wilma van Ingen is de leiding daar in handen van een paar onnozele bejaarden die vooral Jonnie Boer op ‘kosten van de zaak’ van zijn financiële problemen willen afhelpen. Ik ben nogal gecharmeerd van aparte mensen, mensen van wie er niet dertien in een dozijn gaan. Die eens een ander geluid laten horen, een onverwachte opvatting hebben of iets totaal anders gaan doen. In deze Twentevisie zijn we er in geslaagd een paar van die mensen aan het woord te krijgen. En dan niet alleen bekende ondernemers zoals Cees Anker over wie Martin Steenbeeke een verrassend portret schreef. maar juist opvallende mensen die bij het grote publiek niet of nauwelijks bekend zullen zijn. Zoals ondernemer Maarten van Meerwijk, zoals econoom Dirk-Jan Omtzigt, ‘onze man in Zuid-Sudan’, zoals Hans Golbach die bij Kuiper Plaatveredeling in Tubbergen het roer omgooide en zoals Mark van Vugt (uit Hengelo), hoogleraar psychologie aan de Oxford University. Ik ben er van overtuigd dat we u met die verhalen een groot plezier doen.

Vorige bijdrage

Kroonenberg en Giphart moeten zich diep schamen

Volgende bijdrage

Freddy Nijhof noodgedwongen weer aan het roer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *