Twentevisie Jaargang 23, 2011

Commentaar: Een overschot aan nitwits

Het ware verhaal over de ondergang van Stal Maathuis en de gevolgen voor het CSI kunt u lezen in deze uitgave en ik weet dat Gerhard Nijboer het nog zeer terughoudend heeft opgeschreven. Nee, dat verhaal zult u niet aantreffen in de bijlage Topsport in Twente die de Telegraaf een week of twee terug ineens maakte. Louter enthousiasme in die speciale editie. Niet omdat ze in Amsterdam het journalistiek belang van de topsportevenementen in Twente ineens onderkenden; welnee, bij het bureau voor toerisme in deze regio klotst het geld tegen de plinten op en weten ze van gekkigheid niet wat ze moeten doen en daarom maakte het een heel prettig bedrag over naar krant van Wakker Nederland die daarvoor een leuke advertentiebijlage in elkaar draaide.

Je hebt mensen nodig die wat kunnen. En daaraan ontbreekt het al een aantal jaren in Twente

Het landskampioenschap van FC Twente heeft meer gedaan om deze regio op de kaart te zetten. Maar ja, hoe bouw je dat verder uit richting politiek en ondernemers? Daarvoor heb je mensen nodig die wat kunnen. En daaraan ontbreekt het al een aantal jaren in Twente. Welke topondernemers pakken ook de regio bij hun lurven? De tijd van Fransen, Wessels is geweest. Mensen als Steinmeijer, Van der Lof en De Vries hebben hun moverende redenen om zich in de regio niet te laten gelden. En waar de Kamer van Koophandel ooit geleid werd door een ondernemer (Van Leersum), een man die als hoofd Bedrijven bij de ABN AMRO (Hulshof) wist wat er leefde, daar heeft nu een vroegere afdelingschef van een zorgbedrijf uit Zwolle de touwtjes in handen. Die als toezichthouder toekeek toen een mooi bedrijf als Ferm (van de regionale VNO-voorzitter Tineke Bakker) in de problemen kwam en zich bij mogelijke geldschieters moest voorstellen, omdat niemand hem kent. Nu doet Rene Kuipers (Norit) nog een poging. De mannen die werkelijk wat kunnen, verkozen een vakantie (Joop Munsterman) of kwamen juist naar Twente (Roger van Boxtel) in plaats van het Twentedinner van de Kamer van Koophandel. Van Boxtel was hier op uitnodiging van Twentevisie om te praten over onder meer de kraamzorg in Almelo. Verrassend interview! Ik vraag me (tot slot) wel eens af of die Dave Blank geen geode bestuursvoorzitter van de Universiteit kan zijn. De man die zijn opleiding op de lts begon, leidt nu het nano-instituut Mesa+ zeer verdienstelijk. Dat kun je van de rest van de universiteit niet zeggen waar vooral ambtenaren de dienst uitmaken. De slogan ‘ondernemende universiteit’ lijkt achterhaald. De regio is trots op de universiteit, maar de universiteit vindt zichzelf inmiddels erg verheven boven de ‘boeren’. Twente is mooi, maar er is een schromelijk overschot aan nitwits.

Vorige bijdrage

De huisnummers van Theo Janssen en Mark Tuitert

Volgende bijdrage

Roger van Boxtel gebruikt de macht van het grote Menzis

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *