Twentevisie Jaargang 23, 2011

Fair gaat ook Twente bewaken

Buck Jüch (51) werd bedankt voor de moeite door zijn werkgever ISS, het grote Deense bedrijf dat schoonmaak, beveilig, catering en dergelijke aanbiedt (inmiddels overgenomen door Goldman Sachs). “Het was een moment van herbezinning.” Jüch beklom de Kilimanjaro, schreef daarover een boek (Summit) over de parallen tussen bergbeklimmen en management en begon voor zichzelf met zijn vroegere kompaan (en financiële man) André Bakker. “Ik ben meer commercieel ingesteld, we vullen elkaar mooi aan.” Hij had ‘wat’ meegekregen van zijn vroegere werkgever, de heren hadden hun spaarpotten omgekeerd en investeringsmaatschappij Eka Invest deed de rest zodat het familiebedrijf Fair in Lelystad kon worden overgenomen.


Buck Jüch wil met Fair doorgroeien naar een omzet van 60 miljoen.

Fair (dat toen circa 25 jaar bestond) had opvolgingsproblemen. “Wij waren gewend te functioneren bij een groot internationaal bedrijf en als je met niets begint, dan moet je alles zelf doen en daar hadden we gewoon geen zin in.” In 2006 had het bedrijf een omzet van vijftien miljoen euro. Toen al zeiden de heren op korte termijn met autonome groei en overnames te willen doorgroeien naar zo’n zestig miljoen omzet. “Waarom zestig, waarom geen honderd? Het gaat ons er niet zozeer om het getal, maar we willen voor de organisatie, de medewerkers, de aandeelhouders een doelstelling vastprikken. We zitten nu op 29,4 miljoen.” De economische crisis deed de plannen vertragen. De gefailleerde Twentse beveiligingsbedrijven Securita en Rendon waren een te mooie kluif om te laten liggen. “Het waren in essentie goede bedrijven met hartstikke goede mensen, goede klanten en voor zover wij begrepen werd de dienstverlening door de klant als prima ervaren.” Mismanagement luidde het einde in. “Het kwam er op neer dat managers meer geld uit het bedrijf haalden dan het bedrijf kon dragen.”

Ons onderscheidend vermogen zit absoluut in bewaking

Toilet.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de bedrijven hun eigen naam zouden houden. “We hebben er nu bewust voor gekozen de bedrijven te integreren in Fair Bewaking Twente.” In totaal werken er bij Fair nu zo’n 450 mensen. “Onze strategie is gericht op het gebied rechts van de A2 en daar in elke regio actief te zijn. We willen niet naar de Randstad.” Bijna de helft van de werknemers werkt in de bewaking. “Dat is wel driekwart van de omzet en daar zit ook de groei; ons onderscheidend vermogen zit absoluut in bewaking.” Op het kantoor in Lelystad ontstaat bij toiletbezoek toch het gevoel dat het hart van Jüch bij de schoonmaak ligt: een pot met flitsende lampjes. Desgevraagd vertelde hij daarna enthousiast over het futuristisch toilet dat de stank langs onder afvoert. “Het schoonmaken moet steeds goedkoper, daarom steken we geld en energie in innovatieve producten zoals dit toilet.”

Toned.

Een ander bedrijf van de heren is Toned (Totaal Onderhoud Nederland) dat ervoor zorgt dat bij grote winkelbedrijven (V&D, Hema, Praxis en noem maar op) storingen snel worden opgelost. “Als een vestiging een probleem met de roltrap heeft, de kassa werkt niet, de deur klemt, dan bellen ze ons. Wij hebben zelf geen auto’s met loodgieters en timmermannen rondrijden, maar we hebben in elke regio afspraken met dergelijke bedrijven en die sturen wij aan. Wij hebben inmiddels in het land met zo’n zevenhonderd uitvoerende bedrijven een contract. De klus wordt geklaard en wij betalen die bedrijven. Aan het einde van de maand factureren wij de Hema met alle klussen die wij voor hen die maand opgelost hebben. Ja hoor, die man of vrouw van de Hema kan zelf ook een aannemer bellen, maar wij werken sneller en goedkoper. Bovendien werkt die man of vrouw van de Hema in eerste instantie voor de klant van de Hema.” Toned blijkt zo’n succes te zijn dat Jüch het concept ook voor de particulier heeft geïntroduceerd. Geen slechte carrière voor een man die bij ISS werd afgedankt. “ISS had veel meer kunnen bereiken als ze mijn boek hadden gelezen…”

Vorige bijdrage

Commentaar: Journalistiek

Volgende bijdrage

Ten Kate & Huizinga focust op backoffice, automatisering en toptalent

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *