Twentevisie Jaargang 24, 2012

Mexichem heeft Wavin nodig voor productontwikkeling en kennis

Henk ten Hove, topman van Wavin, verwacht veel van de overname door Mexichem: “We gaan dankzij Mexichem grote acquisities doen.”

Beursanalisten stonden zo ongeveer op de banken te springen toen Mexichem zich melded om de Zwolse multinational over te nemen. Wavin had op de beurs nooit gebracht wat gehoopt was. Alleen topman Henk ten Hove vond de eerste Mexicaanse biedingen ondermaats en onderhandelde stug door en maakte de deal af op 10.50 euro. Saillant detail: Ten Hove was liever zelfstandig doorgegaan. De beursnotering van Wavin is eigenlijk mislukt. Ten Hove bestrijdt dat, hij was begin mei te gast in het ondernemersprogramma Memphis dat RTV Oost en Twentevisie maandelijks organiseren in De Grolsch Veste in Enschede. Ten Hove is ook commissaris van FC Zwolle, de club die dit seizoen (in de eerste divisie) kampioen werd…

Als er geen kredietcrisis was gekomen, maar een gewone recessie, was er niets aan de hand geweest

Henk ten Hove zit al vanaf 1999 in de raad van bestuur van Wavin. Hij heeft dus van dichtbij meegemaakt dat het bedrijf een aantal malen van eigenaar is veranderd. Het bedrijf is in de jaren vijftig ontstaan uit de waterleidingmaatschappij WMO die kunststof buizen wilde gebruiken voor de distributie van drinkwater. Shell stapte al snel in als grootaandeelhouder maar deed eind vorige eeuw zijn aandelen over aan CVC (private equity) en in 2005 verkochten ook de aandeelhouders (gemeenten en de provincie Overijssel) van WMO hun Wavin-aandelen aan CVC. De tijd onder WMO en CVC was een goede tijd, vindt Ten Hove. “In die periode zijn we heel snel gegroeid, hebben we heel veel winst gerealiseerd en ook heel sterke posities in Europa ingenomen.”

Een voetbaltrainer weet bij zijn aanstelling dat hij ooit ontslagen wordt, een bedrijf in handen van een bedrijf als CVC weet dat het na een aantal jaren verhandeld wordt. “Aan een andere partij of via een beursnotering en dat laatste was binnen Wavin en sterke voorkeur. Er waren alternatieven, dat verzeker ik u,” benadrukt Ten Hove. Maar de beursgang in 2006 werd geen feest. Zware kritiek welde op toen bleek dat Wavin afgeladen was met schuld door CVC, ook al bleek dat (achteraf) een stuk genuanceerder, Wavin kwam niet meer van dat beeld af. En mede daardoor is de beursnotering eigenlijk nooit een groot succes geweest. Zelfs al heeft Ten Hove met een overnameprijs van 10,50 euro per aandeel zijn best gedaan, aandeelhouders van het eerste uur zijn toch twee derde van hun inleg kwijt.

Kredietcrisis.

Niet lang na de beursintroductie begon de ellende voor Wavin. “2007 was een fantastisch jaar, we zijn verder gegroeid in omzet en in winstgevendheid. Ik ken de rekensommen als geen ander: wij waren ‘recessieproof ’. Als er daarna geen kredietcrisis was gekomen, maar een gewone recessie, was er niets aan de hand geweest. Dan hadden wij gewoon de cash gegenereerd om onze schulden te verminderen.” Zelfs de schulden waarmee CVC Wavin opzadelde tijdens de beursgang, noemt Ten Hove: “Recessieproof.” Ten Hove weigert ook achteraf met de kennis van nu de beursgang als een mislukking te bestempelen. Wavin had volgens Ten Hove de financiële zaken op een rij toen Mexichem zich onuitgenodigd meldde. “We hadden er vertrouwen in dat we het op eigen kracht heel goed zouden kunnen.”

Ik kan deze verkoop aan de aandeelhouders uitleggen maar ook aan onze eigen medewerkers

Spaans.

Ten Hove heeft ook zijn eigen (circa 100.000) aandelen (“die worden nu uitbetaald voor veel minder geld dan ik toentertijd heb gekocht”) moeten aanbieden. “Part of de deal.” Part of de deal is ook dat hij aanblijft als bestuursvoorzitter. “Als ik weg zou gaan, had ik dat wel eerder gezegd, dat moet je niet achteraf doen. Ik kan deze verkoop aan de aandeelhouders uitleggen maar ook aan onze eigen medewerkers.” Dan zal hij ook op Spaanse les gaan? Lachend: “Ik heb afgesproken dat ik op cursus ga, ja.” Het gevoel heerst zeker dat Ten Hove het onderste uit de kan heeft gehaald bij de Mexicanen. Beursanalisten waren opgetogen dat Mexichem kwam. “Hun interesse was strategisch. Het moment waarop ze ons benaderd hebben was natuurlijk een beetje opportunistisch, want de koers was behoorlijk laag. En dat was ook meteen ons punt. We vonden 8,50 euro, hun eerste bod, veel te laag. We voelden ons niet echt gestimuleerd door een aantal analisten van wie een aantal direct zei dat we moesten toehappen; dat leest Mexichem ook in de krant. Dat vond ik buitengewoon onplezierig, maar ik ben blij dat we onze poot stijf hebben gehouden. We kregen steun van onze grootste aandeelhouders zoals Delta Lloyd, die lieten ook weten 8,50 euro te weinig te vinden.” Saillant detail, de heer Kottman is commissaris bij Delta Lloyd en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Wavin… “Hij heeft meteen gezegd ‘er is belangenverstrengeling’ en hij trad daarom terug. Hij is bij de gesprekken over Mexichem niet aanwezig geweest.”

Strategie.

Het geld is wellicht het allerbelangrijkste voor de buitenwereld, maar Ten Hove wilde ook wel graag weten wat Mexichem met Wavin voor heeft: “Wat vinden ze van onze strategie, de plek van ons hoofdkantoor, ons innovatiecentrum?” Zeker, maar als de deal is beklonken is het gewoon wie betaalt bepaalt… Dan heeft Wavin niets meer te vertellen. “Daar hebben we natuurlijk over nagedacht. Ten eerste, we vertrouwen die mensen, ik heb hen nog niet betrapt op onwaarheden of dubbele agenda’s. Ten tweede hebben we alle afspraken geborgd via twee onafhankelijke leden van de Raad van Commissarissen die een soort vetorecht hebben en die ook niet ontslagen kunnen worden.” En Mexichem doet meer. “We gaan dankzij Mexichem grote acquisities doen. Zij geloven in onze strategie om in elk land waar je actief bent de grootste te zijn.” Maar Mexichem zal Wavin niet uitkleden omdat Mexichem (dat ongeveer twee keer zo groot is als Wavin) Wavin hard nodig heeft voor de ontwikkeling van nieuwe producten. “De bedrijven van Mexichem in Latijns-Amerika kijken reikhalzend uit naar nieuwe producten en nieuwe processen die wij kunnen overdragen. Ja, veel van wat wij maken is beter dan wat ze zelf hebben, dat zijn commodity’s, standaardproducten. Ze hebben daar een enorme groeimarkt en ze hebben onze kennis en productontwikkeling nodig. Daar is geen enkele discussie over. Ze hebben hun eigen aandeelhouders verteld dat Wavin kennis kan overdragen, dat ze een deel van hun grondstoffen via ons kunnen uitleveren en dat ze de marktleider hebben gekocht op een continent dat nu in een recessie zit, dus voor een relatief laag bedrag.” Schrokken ze van de eerste kwartaalcijfers? “Nee, we hebben met een lagere omzet een beter resultaat gehaald.”

Wavin is Europees marktleider in kunststof leidingsystemen. “Van zes millimeter tot bijna duizend millimeter voor alle mogelijke toepassingen in drinkwater, heet en koud water, vloerverwarming, gas, telecom. “Ik denk dat als u uw huis zou strippen en het aantal meters buis zou tellen, dat u zou schrikken.” Wavin is dus sterk afhankelijk van nieuwbouw en renovatie. Het hoofdkantoor van Wavin is gevestigd in Zwolle. De onderneming heeft vestigingen in 25 Europese landen en telt circa 6200 medewerkers en rapporteerde over 2011 een omzet van ruim 1,3 miljard euro.
Vorige bijdrage

Fatsoen

Volgende bijdrage

Siemens omarmt medische technologie op universiteit

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

3 reacties

  1. jonathan benjamins
    17 december 2014 at 23:18

    En een jaar later was grootspreker ten Hove ontslagen nadat Pim Oomens, zonder persbericht, al binnen 6 maanden mocht ophoepelen.

    meneer ten Hove vergat even de gigantische onbalans die zijn baas Flip Houben, Pimmetje Oomens en hijzelf in 2005 aanbrachten door de sterk op Engeland georiënteerde Hepworth tekopen tegen een veel te hoge prijs. Dat verlegde het evenwichtig gegroeide Wavin qua zwaartepunt naar de UK (meer dan 30% vd totale omzet), een land waar de bouw heel rentegevoelig was en een teruggang in de bouwactiviteit een geweldige deuk sloeg in de Wavin winst in de loop van 2008. Houben, Oomens en ten Hove kan een groot gebrek aan strategisch inzicht en jachtigheid worden verweten die hun illustere voorgangers als Keller, Geertjes en ook Driesen nooit hebben gehad. Houben c.s. hebben Wavin opgehangen aan de banken van de financiers van de Hepworth acquisitie. Bovendien, Hepworth was al jaren te koop en haar productportfolio was (dus!) verouderd en Hep2O bleek waardeloos. De beursgang in 2006 versterkte die financiële uitholling nog veel verder. Lukas Habing draaide zich om in zijn graf en Frits Schepers ging troosteloos op vakantie.

  2. Jonathan
    24 december 2014 at 23:07

    Ze waren in 2005 gedurende de Hepworth acquisitie net zo in de war als in 1992 toen Wavin onder leiding van Gerhard Dikkers probeerde Von Roll uit Zwitserland te kopen. De intelligente Dikkers zag niet meer dat hij zich mee liet meeslepen door zijn ambitie en zijn “leeftijd” en iedereen dacht “het is nu of nooit.” Von Roll stond op de hotlist omdat het besef van deze marketing strateeg (ex-Heineken) meende dat Von Roll met haar uitgebreide electro fittingen programma uitstekend paste in het streven van Wavin naar een veel hogere verhouding fittings tegenover buizen. Jean-Pierre Deroche was daarvan de exponent. Jean-Pierre refereerde graag aan zijn opa, een Parijse bakker die zijn geld verdiende met croissants (fittingen) i.p.v. baguettes (de buis).
    Ze hebben iedereen gek gemaakt (zeker Fons Driessen), zelfs Hans Postma en Frits Schepers, en stapten naar de Shell en de WMO aandeelhouders en vroegen om 30 mln en die kregen ze. Dikkers en Deroche waren het kralen rijgen met aankopen in Nederland (Viplex, Schinkel Schouten), België (Tubolit), Frankrijk (Kulker), Polen (40% Metalplast), Spanje (Glassidur), Oostenrijk etc etc zat en wilden de grote sprong maken. Maar Von Roll was al jaren eerder klaargestoomd voor de verkoop en had dus een inmiddels deels oudtantes programma. Bovendien een een veel te grote presentie in het qua wisselkoers sterk overgewaardeerde Italië ( we hebben het over 1992!) met een zwak overgenomen management en een stelletje doorgeschoten optimisten in Zwolle. Gebrek aan kritische geesten in Zwolle zorgde ervoor dat Von Roll (met zelfs een electriciteitsnet centrale in een van de armste kanton van Zwitserland en koeien die rond de fabrieken in de buurt Solothurn liepen!) een zware molensteen (door de financiële lasten) om de nek van Wavin werd. Blind ondernemerschap en ongebreideld enthousiasme sleepte iedereen (zelfs Lukas Habing erkende voorgestemd te hebben toen Driessen om een stemming vroeg.) vervolgens werd een reeks van Hardenbergse managers als Henk Steenbergen en Bernhard van Dijk op stage gestuurd om te redden wat er te redden was. Dat was niet veel en de Nederlandse poldermentaliteit voorkwam dat een krachtig lid van de Centrale Directie van Wavin Zwolle zelf ter plekke de handen uit de mouwen stak toen de lang verwachte Europese integratie storm opstak en het geïsoleerde Zwitserland voor alle productie activiteiten door de appreciatie van Zwitserse munt met 40% veel te duur werd. De geografische onbalans vermoordde elke kans op herstel en Wavin werd beloond door de Shell met een jarenlang verbod op elke, wel zinvolle, acquisitie.

    Ik beweer dat het pensioen van Frits Schepers in 2004 de weg vrijmaakte voor een outsider als Ph. P. F. J. Houben (Flip voor kenners) door onvoldoende historisch nogmaals dezelfde blunder te maken. Een onderneming gedreven door teveel ambitie en managers die de balans niet in stand houden op financieel en geografisch gebied en die haast hebben, zijn in staat elke onderneming kapot te maken.

    Meneer ten Hove moet niet klagen over de kredietcrisis. Er is altijd wel iets bijzonders aan de hand waardoor problemen zich opstapelen en een onderneming in zwaar weer komt. Philip Houben heeft met de aankoop van Hepworth gevolg door de desastreuze beursgang de Wavin in wateren gebracht met ijsbergen. Ten Hove stond erbij en keek ernaar. Van Pim Oomens wisten we (met zijn paniek optreden bij Nutricia) dat hij problemen niet kon aanpakken laat staan oplossen. De directie van Wavin was zelf verantwoordelijk voor de neergang.

    Maar ze redden zich altijd, onze Nederlandse topondernemers. Houben blijft aan het stuur van de NPM en is commissaris bij de Twentse en Stork.
    Pimmetje Oomens hebben ze bij Stork CFO gemaakt (als dat maar goed gaat!)
    Henk ten Hove heeft het eventjes ver geschopt van de kassa van de viswinkel in Harderwijk naar CEO van Wavin. Nu loopt hij te commissarissen bij o.a. Kendrion (een bedrijf dat hij nog kende vanuit de tijd dat in de folie de wereld van de afspraken aan elkaar hing!) en zorgt voor de centen van de lokale Rabobank.

    Ze zorgen altijd voor elkaar.

  3. 24 december 2014 at 23:52

    Frau Holl was de secretaresse en geliefde van Henk, de directeur van onze Duitse vestiging. Iedereen wist dat.

    Maar Kees werd naar het hoofdkantoor geroepen en Frau Holl bleef eenzaam achter. De Duitse opvolger van Henk benoemde Frau Holl tot hoofd van de marketing afdeling, wat in Duitsland betekent dat je de flyers in enveloppen moet doen, die je dagelijks meegeeft aan een puisterige Azubi die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen Duitser van Turkse afkomst is maar een Auszubildender, een leerling.

    Toch is het goed gekomen met Frau Holl: export manager Willi trok zich het lot van haar aan.

    Willi is, zoals een collega het eens komisch noemde, “in het gat gedoken dat Henk had achtergelaten.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *