Twentevisie Jaargang 25, 2013

2013: een jaar van meevallers en kansen

Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO.

Chris Buunders en Sjoerd van Es van ABN AMRO MeesPierson geven een overzicht van hun favoriete aandelen.

“De financiële markten zijn in de loop van 2012 duidelijk in een meer ontspannen modus beland. Uitspraken van ECB-president Draghi halverwege vorig jaar en de daaruit blijkende bereidheid om de euro bijkans ongelimiteerd te steunen, hebben eindelijk rust gebracht. Sindsdien zijn de koersen van Amerikaanse en Duitse staatsobligaties niet meer gestegen en de laatste twee maanden zijn ze per saldo zelfs enigszins gedaald. Als teken dat het nemen van risico weer loont, zijn tegelijkertijd de koersen van aandelen wereldwijd juist gestegen,” vertellen Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson. “Onze favorietenlijst…”

Aalberts (16,7 euro – koersdoel 19 euro). Aalberts is een internationaal actieve specialist in industri.le producten, systemen en processen waarvoor hoogwaardige technologische kennis vereist is. Het bedrijf richt zich onder meer op de halfgeleider- en automobielindustrie, de medische sector, de luchtvaart, defensie, woningbouw, zonneenergie en irrigatiesystemen. Tijdens de jaarlijkse ABN AMRO Equities Conference in de VS op 29 november bleek dat door goede spreiding van de activiteiten Aalberts de crisis goed door komt. Ahold (10,9 euro – koersdoel 11,50 euro). Ahold blijft met haar sterke marktposities in de VS en Nederland een solide speler in de internationale markt van kruideniers. Ahold wil haar 60%-belang in de Zweedse supermarktketen ICA verkopen; medeaandeelhouder Hakon Invest weigert zijn 40%-belang te verkopen: beide partijen hebben een even grote stem… Analisten van ABN AMRO schatten de waarde op een kleine 2,5 miljard, wat volgens ons aan de aandeelhouders moet worden teruggeven, ook gezien het liquiditeitsoverschot van 700 miljoen euro.

Als teken dat het nemen van risico weer loont, zijn tegelijkertijd de koersen van aandelen wereldwijd juist gestegen

ASML (54,7 euro – koersdoel 60 euro). ASML is marktleider in lithografieproductie, een complex onderdeel in de productie van halfgeleiders. Het bedrijf is sterk afhankelijk van de macro-economische ontwikkelingen. Voor 2013 verwacht ASML dezelfde omzet als in 2012; wij vinden dit een te conservatieve inschatting. In 2012 startte ASML een investeringsprogramma voor haar grootste klanten. Ook nam het bedrijf Cymer over, een belangrijke toeleverancier. Het aandeel noteert tegen een premie ten opzichte van de IT-sector, maar het bedrijf heeft een solide balans en genereert een sterke kasstroom. Boskalis Westminster (34 euro – koersdoel 38 euro). De overgrote meerderheid van de aandeelhouders van Dockwise steunt het overnamebod van 18,50 euro van Boskalis. Door Dockwise in te lijven, wil Boskalis zijn toeleveringspositie in de wereldwijde olie- en gassector versterken. Op basis van berekeningen denken analisten van ABN AMRO dat de transactie voor Boskalis duidelijk extra waarde genereert en ze verwachten dat door autonome groei dankzij marktherstel en uitbreiding van de vloot de winst per aandeel van Boskalis in 2014 circa 36% hoger zal zijn dan in 2012.

Vorige bijdrage

Commentaar: Cybercrime

Volgende bijdrage

Dance entrepreneur Dennis Brugman heeft haat-liefdeverhouding met Saxion

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *