Twentevisie Jaargang 25, 2013

Commentaar: Nationaal MKB Investeringsfonds

Een faillissement is voor veel ondernemers een nachtmerrie. In Amerika schijnen ondernemers er minder moeite mee te hebben, falen hoort daar bij succes. Die kant moeten we niet op. Ik heb iets te vaak de ellende gezien die wordt aangericht als een bedrijf failliet gaat en als gevolg daarvan leveranciers niet meer kan betalen die veelal ook onderuit gaan. Ben Knüppe, curator bij DSB, gaf onlangs voor een selecte groep journalisten een inkijkje in de wereld van faillissementen. Ook hij, de gelouterde curator, heeft het moeilijk dat hij weinig kan uitrichten tegen faillissementsfraude waar bijstandsmoeders voor een paar euro worden achtervolgd. Ik ben niet voor een volksgericht zoals Sjoerd van Keulen van SNS nu ondervindt. Hoewel… ik ben er ook niet zo op tegen als ik misschien zou moeten zijn. Ik heb namelijk Scheringa en Rijkman Groenink ‘mogen’ interviewen: ik heb er nog regelmatig maagzuur van, zo arrogant maak je ze zelden mee. De Nederlandsche Bank heeft aantoonbaar gefaald in de gevallen van Icesave, ABN, DSB en nu weer SNS. Ze trekken de touwtjes strakker aan waardoor ondernemers die wel kunnen en willen ondernemen het werken (qua financiering) bijkans onmogelijk wordt gemaakt. Daarom heeft Hennie van der Most bij zijn eigen businessclub met vierhonderd directeur-grootaandeelhouders als lid, goed voor 60.000 banen, onderzoek gedaan: Van der Most pleit nu voor de oprichting van een Nationaal MKB Investeringsfonds.

Ik ben niet voor een volksgericht zoals Sjoerd van Keulen van SNS nu ondervindt. Hoewel…

Om dat fonds te vullen, stellen de ondernemers voor dat de Nederlandse pensioenfondsen de helft van de jaarlijkse premie (circa 12 miljard) in de Nederlandse economie steken (via dat nieuwe investeringsfonds). Verder zouden onder meer grote (inter)nationale beleggers, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogende particulieren vijfjaarsobligaties kunnen verwerven. Eve voor alle duidelijkheid: het MKB is goed voor zo’n 4,3 miljoen banen in Nederland (van totaal 7,2 miljoen). Waarom zouden al die pensioenpremies die zijn opgehoest door de Nederlandse werknemers in Dubai, VS, China worden geïnvesteerd?

Vorige bijdrage

Fundatie en Kampen versus Rijksmuseum en Enschede

Volgende bijdrage

Hulsink Direct Marketing is ‘back in business’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *