Twentevisie Jaargang 25, 2013

Sjoerd van Es en Chris Buunders schetsen kansen voor beleggers

Sjoerd van Es (links) en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson schetsen trends, uitdagingen en kansen voor beleggers in 2013.

“Beleggers zien zich geconfronteerd met de harde realiteit dat een behoorlijk reëel rendement niet haalbaar is zonder méér risico te nemen. De schuldencrisis is nog lang niet voorbij maar een cyclisch herstel, onder aanvoering van de Verenigde Staten alsook Brazilië, Rusland, India en China (de BRIC-landen), is in 2013 zeker mogelijk. Bij het lage rendement op obligaties van goede kwaliteit kan via een belegging in aandelen worden geprofiteerd van dit herstel. Omdat risicomijdende beleggers rendement moeten zoeken in obligaties van lage kwaliteit worden aandelen aantrekkelijker als bron van groei en rendement in het komende kwartaal”, aldus Sjoerd van Es en Chris Buunders.

De schuldencrisis is nog lang niet voorbij maar een cyclisch herstel is in 2013 zeker mogelijk

Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson over 2013:

Belangrijkste trends 2013:

  • “Voordelen van reflatiebeleid winnen aan kracht en krijgen de overhand op schulden gerelateerde overheidsbezuinigingen. De vooruitzichten voor de VS verbeteren; de binnenlandse vraag in de BRIC-landen zal de export uit Europa en Japan een impuls geven.
  • Nieuwe concurrentieverhoudingen ontstaan. Door de energierevolutie, het opschuiven in de waardeketen, de toegang tot markten en de herinrichting van de bedrijfskolom verandert de status van de wereldwijde industriesector.
  • De zoektocht naar rendement verschuift van obligaties naar aandelen. Door het lage rendement krijgen institutionele en particuliere beleggers weer oog voor aandelen.

Belangrijkste uitdagingen 2013:

  • De worsteling tussen bezuinigingen en groei-impulsen zal in 2013 aanhouden, evenals de structurele divergentie tussen kern- en perifere eurolanden.
  • Grote centrale banken zijn verder gegaan dan hun gebruikelijke mandaat. Ze willen de economie nieuw leven inblazen, maar zinspelingen van de Federal Reserve op monetaire normalisatie kunnen schadelijk zijn voor Amerikaanse Treasuries. Omdat beleggers veilige havens slechts geleidelijk de rug toekeren, is het risico van een sterke rentestijging beperkt.
  • De ontwikkeling van de aandelenmarkten loopt mogelijk niet in de pas met die van de economie. Waarderingen, vertrouwen en kapitaalstromen hebben een sterkere invloed dan fundamentele factoren.

Belangrijkste kansen:

  • Aandelen (Europa, Azië en Brazilië) en vastgoed zijn het meest geschikt om te profiteren van een cyclisch herstel na de ‘fiscal cliff ’.
  • ‘Meesters in het maken’: ons aandelenthema is gericht op bedrijven die profiteren van de revolutie in IT, industriële diensten en energie, zoals Samsung El. BASF, Bureau Veritas.
  • Bedrijven met activiteiten in opkomende markten zijn het best gepositioneerd, zowel grote internationale ondernemingen als ondernemingen met een directe positie in snelgroeiende nationale markten (zoals Nestlé, Fresenius AG, Mead Johnson Nutrition).
  • Bedrijven met een hoog dividendrendement zijn in opkomende markten aantrekkelijker dan in ontwikkelde markten.
  • Obligaties uit perifere landen (vooral Spanje) zijn een optie in combinatie met staats- en bedrijfsobligaties.
  • De kans is groot dat de Amerikaanse dollar in waarde stijgt:
    fundamentele groeifactoren worden belangrijker dan de status van veilige haven. “We zien een verdere internationalisering van de beleggingsmogelijkheden en dat is dan ook de reden dat bijvoorbeeld een AEX-index het bijna elk jaar minder doet dan bijvoorbeeld de SCI-wereldindex. Daarom geven wij internationale aandelen meer kans dan Nederlandse fondsen in 2013.”
Vorige bijdrage

Jan van Ingen gaat onverdroten door met feesten en partijen

Volgende bijdrage

Gekte

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *