Twentevisie Jaargang 26, 2014

‘De bouw gaat volledig op zijn kop’, voorziet Jeroen van Dijk

 

TEKST | JAN MEDENDORP FOTOGRAFIE | ERIC BRINKHORST

Van Dijk Bouw Hardenberg/Enschede) is een bouwbedrijf van naam en faam uit 1946. Toen zoon Jan terugtrad, kon zoon Jeroen aan de bak. Die kon als gevolg van de crisis vol aan de bak: het schildersbedrijf werd gesloten, de kranen verkocht en toen het stof was neergedaald was er een bedrijf over waar 120 (eerder nog 300) mensen werken in de woning- en utiliteitsbouw, goed voor een omzet van 30 miljoen.

Hoe leg je mensen uit die twintig, dertig jaar bij het bedrijf gewerkt hebben dat je geen werk meer voor hen hebt… “Als ik ergens van wakker lig is het om dat soort zaken…” Zelf heeft hij zich flink in de schulden gestoken om het familiebedrijf (hij heeft nog een zus en een broer) over te nemen in 2007. “Toen stortte de markt in. Als ondernemer vind ik het ook wel een mooie tijd: het is de kans om onderscheidend te zijn, als er zaken wel lukken, dan vieren we die succesjes intensiever dan vroeger.”

Interessante tijd
“Wachten tot de tijd van vroeger terug komt, past niet bij ons. En die komt ook niet terug. We moeten ons aanpassen aan de nieuwe tijd. De crisis is nog lang niet voorbij. Dit is de nieuwe werkelijkheid en daar we moeten we ons als bedrijf aan aanpassen. We hebben een bedrijf waar ook nog 45-jarige dienstverbanden zijn, dat geeft aan hoe moeilijk het soms is om het bedrijf te veranderen. Af en toe is er ook iets heel ingrijpends nodig om een verandering te kunnen bewerkstelligen en hoe lullig ook voor veel mensen, maar voor mij is het ook een heel interessante tijd.”

Van Dijk zoekt naar nieuwe verdienmodellen, want de goede ouwe tijd komt nooit meer terug, is hij van overtuigd. “Het systeem gaat uiteindelijk op de schop, daar ben ik van overtuigd. In de traditionele aanbestedingsvormen is het prijsniveau, zeker hier in het oosten, bedroevend. De handel zit in mijn ogen bij de starter, dus goedkope woningen. En ik zie mogelijkheden in de scheiding van wonen en zorg die per 1 januari ingaat. Voor ons is het een kans om bestaande woningen aan te passen zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.”

Prefabricage
Maar Van Dijk denkt ook dat de manier van bouwen zal veranderen. “Ik geloof heel erg in prefabricage, dus veel meer industrieel bouwen. En assembleren op de bouwplaats. Dat vraagt om heel andere competenties. En je doet met 120 man dan veel meer dan in het verleden. Het verdienmodel zit eigenlijk in de kennis aan de voorkant van het proces: zelf engineren van gebouwen, het deels zelf hebben van productiefaciliteiten en zorgen dat je een netwerk hebt waar je die bouwwerken kwijt kunt. En dan wordt heel Nederland weer ons werkgebied. Als we met busjes het hele land door moeten crossen om de ene keer in een studentenhuis in Amsterdam muurtjes te zetten en de andere keer in Enschede of Hardenberg aan het werk te gaan, nee, dat kan niet meer.”

Niet geheel onbelangrijk: “Ook de opdrachtgever moet het nut er van inzien. Architecten moeten anders gaan ontwerpen, dus dat zijn trajecten, daar gaat heel veel tijd overheen.”

Vorige bijdrage

Dik Wessels berekent het verlies, niet de winst

Volgende bijdrage

Folkert Bakx mikt op studenten en oude kantoorvilla’s

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *