Twentevisie Jaargang 27, 2015

Reggeborgh op zoek naar innovatie

Het lijkt erop of alles wat Reggeborgh aanpakt, in goud verandert. Reggeborgh is ontstaan als investeringsmaatschappij toen bouwbedrijf Wessels met IBB Kondor ging fuseren en een beursnotering kreeg. Dik Wessels kreeg toen zo’n 90 miljoen gulden bijgeschreven en aan intimi laat hij dat handgeschreven bankafschrift nog wel eens zien. We zijn zo’n kwart eeuw verder, Reggeborgh heeft dit in deze tijd van die 90 miljoen gulden een paar miljard euro gemaakt. Dankzij onder meer investeringen in de bouw, internet en recentelijk de olie en glasvezel. Reggeborgh is, zoals directeur Henry Holterman omschrijft, ‘the family office’.

Met de telefoon in zijn hand komt Henry Holterman de studio van RTV Oost in gelopen. We maken een grapje dat belangrijke mensen 24 uur bereikbaar zijn, maar dat écht belangrijke mensen helemaal niet bereikbaar zijn…Hij lacht: “Ik vind het een misverstand dat als mensen jou bellen dat het een verplichting is op te nemen. Je moet je eigen discipline instellen. Er zijn ook veel mensen die op zondagmiddag even de indruk willen wekken dat ze ook wat aan het doen zijn….” Discipline, het is een woord dat vaker tijdens het gesprek terug komt.

Holterman is van huis uit registeraccountant, heeft ook voor de FIOD gewerkt. “Ik ben bèta opgeleid. In die tijd kon ik een betaalde opleiding doen bij de rijksaccountantsdienst, voor iemand als ik uit een normaal milieu was dat een mooie kans. Ik merkte toen ook wel dat als je financieel goed onderlegd bent, je ook andere zaken vrij snel en scherp kunt zien.” Hij werkte eerst nog bij Eshuis Bouwmaterialen en later bij een Engels bedrijf tot Wessels zijn hulp in riep. “Ik ben Reggeborgh begonnen met zijn geld en zijn vertrouwen. Samen met zijn dochter Gérita.” Inmiddels de vrouw van Holterman.

Olie

We plagen hem om zijn invloed en macht. Hij pareert dat met een grapje: “U weet dat je als kapitein op een cruiseschip heel lang aan de dinertafel kunt blijven zitten, totdat het ineens erg misgaat…” Mis gaat het zeker niet bij Reggeborgh. Het is terug te lezen in de Quote500 waar ‘pater familias’ Dik Wessels volgens Quote ook tijdens de recessie goed geboerd heeft. Alleen al het bouwbedrijf VolkerWessels bestaat uit circa 150 bedrijven. “Het is niet alleen bouw, VolkerWessels is ook infrastructuur, offshore, energie, onderhoud van wegen in Canada, het is een heel gedifferentieerd bedrijf. Ongeveer 80% van alle windmolenparken in Noord-Europa zijn door ons bekabeld.” In totaal werken er zo’n 20.000 mensen bij alle bedrijven waar Reggeborgh een belang in heeft, de omzet is pakweg 20 miljard euro. “Hoewel je de omzet van een bouwbedrijf heel moeilijk kan vergelijken met die van een oliebedrijf; als de olieprijs zakt, dan zakt onze omzet ook meteen.” Dat het familiebedrijf van de familie Wessels ook grote oliebelangen heeft is minder bekend dan de bouwactiviteiten. Holterman schat dat zo’n 30 á 40% van wat er bij de benzinepompen in Nederland wordt verkocht “van ons komt.” Het begon ooit met Frisol. “Daar is Van der Sluis bijgekomen. Dat heette toen North Sea Group, daarna werd het Argos.” Nu is het met Varo Energy gefuseerd tot één van de grootste oliehandelaren in Noord Europa. “We zitten echt in de raffinaderij- opslag, handel en retail.”

Norit

Dik Wessels die circa veertig jaar geleden de kleine aannemerij van zijn vader overnam, keek bij investeringen verder dan de bouwplaats. Eén van de allereerste deelnemingen was het bedrijf Leushuis. René Kuipers ging ooit op de fiets met zijn broodtrommeltje achterop richting Rijssen om aan Wessels te vragen hem te helpen bij de overname. “Zo was het inderdaad,” grijnst Kuipers. Dat was een gesprekje van ongeveer drie kwartier en toen zei Dik, ‘het lijkt me wel wat’.” Leushuis werd (op advies van Holterman) later samengevoegd met het bedrijf X-flow. Weer later werd het Norit, het eigendom is een paar keer in andere handen terecht gekomen, waar de heren ook niet slechter van werden. Na de laatste verkoop is Kuipers zelf ook gaan investeren in bedrijfjes tot de telefoon ging en Holterman hem een baan aanbood. “Dik Wessels en Henry Holterman zijn altijd heel dicht bij me gebleven. Zowel als adviseur als commissaris in mijn bedrijf.” Kuipers heeft dus zowel ervaring met private equity als met een familiebedrijf. “Bij ‘private equity’-bedrijven is resultaat gewoon een ‘must’, daar is alles op afgestemd. Familiebedrijven kijken over je schouder mee, maar denken veel meer op de lange termijn. En zijn ook bereid hun nek uit te steken en te accepteren dat je tijdelijk wat minder resultaten boekt.”

Kleine Café

Wessels doet langzaam maar zeker een stapje terug. “Hij is de initiator van project ‘Morgen Wonen’ waarin duurzame huizen in een dag tijd worden gebouwd.” Onlangs werden in Elst 250 woningen opgeleverd. Holterman is meer de man van de helicopterview, vertelt hij: “Kuipers is heel scherp, heel operationeel gericht, kan heel snel schakelen en neemt ook heel snel maatregelen waar dat nodig is. Daar ben ik, denk ik, af en toe iets te aardig voor en ik ben veel meer een dealmaker en strateeg, een holdingman. Ik kijk ook meer naar wat er de komende jaren staat te gebeuren.

Ik ben nog steeds nerveus over mogelijk opkomende deflatie, dat zijn zaken waar ik ook mee bezig ben. Dik ziet bij bedrijven precies waar het goed en niet goed zit. Die kwaliteit heeft Kuipers ook.” Holterman heeft inmiddels ook zes kruisjes achter zijn naam, weet dat er meer is in het leven dan 24 uur per dag werken. Hij is gek op varen, al sinds zijn jeugd. “Dat is ontstaan aan het Twentekanaal, ik ben jaren lid geweest van de Almelose Watersportvereniging. Was een heel klein kroegje met een groot biljart waar ik menig zaterdag heb doorgebracht.” We draaien op zijn verzoek in het radioprogramma ‘Het kleine café’ van Vader Abraham. “Het was het lievelingsnummer van mijn vader, die had ook een klein bootje. Weet je, ik heb in de wereld heel wat zeehavens gezien, altijd kom ik weer ergens een klein kroegje tegen waar ik dan even zit en dan denk ik, ‘het is toch eigenlijk wel mooi gegaan’. Respect voor je roots, dan kun je doorbouwen naar de toekomst.” Hij heeft inmiddels veel zeeën bevaren. “Mijn hart ligt boven in, we zijn een paar keer naar Spitsbergen geweest, heel dicht op de ijskap aan de Pool geweest. Ons doel is volgend jaar naar Groenland te gaan en daarna wil ik de noordwest-route doen, het is de noordelijkste route die uiteindelijk van Groenland naar Siberië leidt, bovenlangs. Dat hebben nu zo’n tweehonderd schepen gedaan… Het is de onmetelijke natuur, de stilte, het wildleven, de vissen, de walvissen, de ijsberen… Ik ben geschrokken toen ik daar ook stukjes plastic in het water zag drijven; het verschil tussen smelten en vriezen is heel fragiel.” “Onze infra divisie is natuurlijk een innovatief bedrijf. Wij denken al jaren na over hoe we afvalgassen, vlieggassen in beton en asfalt kunnen verwerken. We gaan nu plastic in asfalt verwerken. Dat gaat grote vormen aannemen.”

Dicipline

Hij verrast ons eigenlijk keer op keer. Ook als hij een A4-tje met aantekeningen voor dit gesprek uit zijn zak haalt. “Het gaat om discipline. Discipline betekent dat je heel goed moet weten waar je mee bezig bent. Dat je je kamer ’s avonds opruimt. Dat je je dossiers op orde hebt. Dat als je een gesprek begint, je dat hebt voorbereid. Soms denken mensen dat ik het allemaal uit de losse pols doe. Dat is niet zo.: In het Financieel Dagblad zei hij onlangs dat hij binnen een paar minuten weet of hij met iemand zaken wil doen. Dat lijkt ons verre van grondig en gedisciplineerd… “Dik noemt dat dan zijn buikgevoel, het wordt gevoed door ervaring.” Als ze zaken doen, moeten zij er samen een goed gevoel bij hebben. Het is ambitie, kennis van zaken…. Wessels belt nog steeds met ondernemers als die nieuw willen bouwen dat hij dat graag wil doen. En geluk? Reggeborgh is de enige in dit land die verdiend heeft aan World Online. Holterman omschrijft de visie van het bedrijf met een mooie metafoor: “Als iedereen het bos in rent, is het voor ons tijd om eruit te lopen.” Hij glimt als hij terug denkt aan die tijd: “Je moet ook een beetje lef hebben. Maar je voelde dat er iets ging gebeuren, dat er een massa bereikt kon worden met dit product, dat communicatie een nieuwe dimensie zou krijgen…”

Universiteit

Na internet, glasvezel, olie zoekt Reggeborgh nu naar nieuwe investeringsmogelijkheden, waaronder mogelijkheden bij de Universiteit Twente. “Wij willen nu investeren in innovatie. Laat er nou een ongelooflijk goede universiteit in onze regio staan met een enthousiaste man aan het roer.” We hebben Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de universiteit gebeld: “Er ontstaan veel start-ups rond de universiteit en die kunnen soms niet doorgroeien wegens gebrek aan financiering.” Holterman: “Het zou natuurlijk geweldig zijn als we elkaar op een aantal zaken kunnen vinden, want daarmee kun je de regio en de bedrijven een ‘boost’ geven. Ik ben daar geweest een dag en Viktor heeft mij rondgeleid: ik werd daar heel vrolijk. Ik vroeg mezelf af, hoelang heb ik in een konijnenhol gezeten dat ik dit niet gezien heb? Een andere vorm van ondernemen.” Naar twee start ups kijkt Reggeborgh inmiddels serieus om te gaan investeren.

Oad

We hebben nu al medelijden met de kleinkinderen van Wessels van wie verwacht wordt dat ze over een paar jaar het miljardenbedrijf voortzetten. Ook Oad leert hoe moeilijk dat is. Wat ons bij de vraag brengt waarom Reggeborgh Joop ter Haar van de Oad niet geholpen heeft toen hij om hulp vroeg. Saillant detail, het voormalige kantoor van Oad in Holten is wel gekocht door Reggeborgh en wordt gerenoveerd, er komt een nieuw bedrijf in. “We vonden dat niet verantwoord. Nee, laat ik het zo zeggen: wij konden dat niet meer. Ik zag mij niet in staat om dat bedrijf dat te geven wat het nodig had.” Er komen bij Reggeborgh veel verzoeken om geld van bedrijven, ondernemers en particulieren. En dat neemt alleen maar toe nu de banken nog steeds niet naar behoren functioneren. “Ik denk dat wij de komende tien jaar zeker nog tegen nul of deflatie zullen aankijken. We gaan naar mijn mening voorlopig geen inflatie krijgen. Er wordt heel veel geld in het systeem gepompt, maar het komt niet in de economie. Het financieringssysteem werkt niet optimaal meer.” Hij is enthousiast over nieuwe vormen van financieren, zoals ‘crowdfunding’. “Ik ben ook van mening dat wij als Reggeborgh serieus naar nieuwe betalings- en financieringsplatformen moeten kijken…”

Tot slot verbaast hij ons met een opbaring. Hij is gek op films van James Bond. “Ik vind die laatste, Daniel Craig, die vind ik zo geweldig. In Casino Royal schopt een vent hem voor zijn ballen, toch blijft hij lachen. Dat doet me aan het zakenleven denken: soms word je ongelooflijk voor je ballen geschopt. Maar je gaat gewoon door…”

Vorige bijdrage

Ordinaire ruzie

Volgende bijdrage

Saxion slaat brug naar ondernemers met Fablab Enschede

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *