Twentevisie Jaargang 27, 2015

Saxion slaat brug naar ondernemers met Fablab Enschede

Op de stadscampus van Saxion Hogeschool in Enschede is een aantal panden verrezen die allemaal een bekende naam hebben gekregen. Eén van die panden heet ‘Edith Stein’. En in dat pand heeft Fablab Enschede een plaats gekregen; het concept ‘Fablab’ is ontstaan in Amerika, het is een openbare digitale werkplaats met digitaal aangestuurde machines. Het doel is veelzijdig: mensen bekend maken met techniek. Saxion heeft het fenomeen ‘Fablab’ letterlijk en deels financieel onderdak gegeven, omdat ook studenten en het onderwijs er wel bij kunnen varen.

Niet iedere beginnende ondernemer of MKB’er kan zich de nieuwste en vaak dure machines veroorloven. “Maar ook grotere bedrijven komen hier, hun eigen machines zijn vaak helemaal vol gepland, ze wijken dan uit naar ons of ze komen hier experimenteren,” vertellen Ruben Timmers en Suzy de Groot die samen met Sebastiaan Moes en Nicolas Toussaint het ‘Fablab’ in Enschede leiden. “We doen de marketing, de verkoop, helpen klanten, geven les, dat soort zaken. Niet alle ‘Fablabs’ in het land hebben deze luxe.” In Nederland zijn er nu ongeveer veertig van dergelijke fabricatie-laboratoria. Enschede onderkende vier jaar geleden al de kansen en mogelijkheden van deze manier van werken, denken en experimenteren. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel zagen de mogelijkheden voor het MKB en trokken (samen met Saxion) de portemonnee. Ongeveer een kwart van het budget van een kwart miljoen euro moet nog uit de markt gehaald worden. “Veel mensen komen hier naar toe, mensen die anders wellicht niet zo snel naar Saxion waren gekomen, zoals die kleine ondernemer, maar ook kunstenaars.” De aantrekkingskracht is groot. Vanuit Saxion natuurlijk, een aantal academies heeft zich bij het ‘Fablab’ aangesloten, veel Op de stadscampus van Saxion Hogeschool in Enschede is een aantal panden verrezen die allemaal een bekende naam hebben gekregen. Eén van die panden heet ‘Edith Stein’. En in dat pand heeft Fablab Enschede een plaats gekregen; het concept ‘Fablab’ is ontstaan in Amerika, het is een openbare digitale werkplaats met digitaal aangestuurde machines. Het doel is veelzijdig: mensen bekend maken met techniek. Saxion heeft het fenomeen ‘Fablab’ letterlijk en deels financieel onderdak gegeven, omdat ook studenten en het onderwijs er wel bij kunnen varen.

Niet iedere beginnende ondernemer of MKB’er kan zich de nieuwste en vaak dure machines veroorloven. “Maar ook grotere bedrijven komen hier, hun eigen machines zijn vaak helemaal vol gepland, ze wijken dan uit naar ons of ze komen hier experimenteren,” vertellen Ruben Timmers en Suzy de Groot die samen met Sebastiaan Moes en Nicolas Toussaint het ‘Fablab’ in Enschede leiden. “We doen de marketing, de verkoop, helpen klanten, geven les, dat soort zaken. Niet alle ‘Fablabs’ in het land hebben deze luxe.” In Nederland zijn er nu ongeveer veertig van dergelijke fabricatie-laboratoria. Enschede onderkende vier jaar geleden al de kansen en mogelijkheden van deze manier van werken, denken en experimenteren. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel zagen de mogelijkheden voor het MKB en trokken (samen met Saxion) de portemonnee. Ongeveer een kwart van het budget van een kwart miljoen euro moet nog uit de markt gehaald worden. “Veel mensen komen hier naar toe, mensen die anders wellicht niet zo snel naar Saxion waren gekomen, zoals die kleine ondernemer, maar ook kunstenaars.” De aantrekkingskracht is groot. Vanuit Saxion natuurlijk, een aantal academies heeft zich bij het ‘Fablab’ aangesloten, veel studenten zijn in de afgelopen maanden wezen kijken, maar ook van buitenaf (ondernemers, scholieren) hebben zich gemeld voor een rondleiding. “De kern van een ‘Fablab’ is dingen zelf doen: tijd investeren, kennis opdoen, kennis delen. De service aan de ondernemers is facultatief. We kunnen hen helpen, ze mogen het zelf doen, we kunnen hen wellicht inspireren en advies geven. Ja, noem ons een soort VVV-loket.” In het nieuwe onderkomen van Saxion op de stadscampus zijn Timmers en De Groot erg in hun nopjes “We trekken veel aandacht, de faciliteiten zijn prima, we zijn hier goed zichtbaar en je loopt hier gemakkelijk binnen. We krijgen veel vragen, van een rondleiding tot bedrijfsuitje en van introductie tot concrete vragen. We bekijken inmiddels in gezamenlijk overleg tussen ons, de Pabo-opleiding en vanuit de gemeente hoe we deze technieken op de basisschool voor het voetlicht kunnen brengen.”

Veel successen zijn dus in korte tijd al geboekt. Zoals studenten van de Academie Creatieve Technologie (ACT), die een film voor Thales hebben gemaakt. “Die jongens hebben bij wijze van spreken 24 uur per dag doorgewerkt en waren heel erg ambitieus; ze hebben meer gedaan dan voor hun opdracht gevraagd werd. De docent was ontzettend enthousiast. En één van die jongens heeft nu een plek gekregen bij een productiemaatschappij waar de serie ‘The Walking Death’ wordt gerealiseerd. Ik durf wel te stellen dat hij zonder het ‘Fablab’ die baan niet gekregen zou hebben.” Bij het Enschedese bedrijf Micronit liep een student van Saxion stage. “Die had bij het ‘Fablab’ met een laser leren omgaan, hij was daar erg handig mee en voor het bedrijf effectief inzetbaar. Hij bracht kennis mee die het bedrijf nog niet in huis had. Dat was ook rechtstreeks het gevolg van ‘Fablab’ zoals wij die hier hebben ingericht.

In totaal zijn er in vier jaar al een kleine tweehonderd aanvragen van bedrijven geweest. “En dan tellen we de mensen die binnen komen met een vraag en die wij verwijzen naar een ander bedrijf nog niet eens mee.”

Vorige bijdrage

Reggeborgh op zoek naar innovatie

Volgende bijdrage

Keith Haring zette zich af tegen zelfbenoemde elite

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *