Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Mag je als werknemer de directie op zijn bek slaan die het bedrijf naar de knoppen helpt?

Mag je als werknemer een directeur op zijn bek slaan die aantoonbaar het bedrijf naar de knoppen helpt?

Ja. Driewerf ja. Maar doe het een beetje handig. Liefst in groepsverband. De voetbalsupporters, binnenschippers en taxichauffeurs in dit land hebben ons geleerd dat de politie niets kan en durft te doen als je met meer bent.

Bij QtecQ (het vroegere Holec Projects) zitten ze opgescheept met een lading losers van het ergste soort. Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf afstevent op een verlies van 15 miljoen gulden.

“Als er eerder dit jaar goed was ingegrepen, was een 0-resultaat mogelijk geweest\’, schrijft de onderzoeker. Een van de belangrijkste oorzaken (zo is letterlijk te lezen) is \’een omvangrijk senior managementteam dat veel te ver van de werkvloer afstaat.\’

Met Als gevolg dat het nog maar de vraag is of het bedrijf zelfstandig kan blijven bestaan. Begeman, het moederbedrijf van QtecQ (vroeger overigens van alle Holec-bedrijven) wil er vanaf. En dan zal de sanering vele malen harder uitpakken dan als dat eerder dit jaar was gebeurd. De gewone hardwerkende man in overall is natuurlijk de pineut. De incapabele omhooggevallen catweazles met hun luxueuze limo\’s, die nota bene de oorzaak van het debacle zijn, hebben allang voor zichzelf gezorgd.

Waar ik toch elke week over verrast ben, is de lamlendigheid in het bedrijf.

Er is de laatste maanden wel driftig ruzie gemaakt over koffiegelden. De directie dacht blijkbaar dat je met die paar kwartjes het gat van 15 miljoen kon dichten. Non-discussies dus. Die overigens na maandenlang overleg inmiddels geschikt zijn.

Nu dat vernietigende rapport er ligt -het mismanagement druipt er werkelijk vanaf- had ik op zijn minst een wilde staking verwacht. Oproer. Bezetting. Van den Nieuwenhuyzen zelf die voor spoedoverleg naar Hengelo moet komen. Razende werknemers die gewapend met honkbalknuppels de directiekamer belegeren. Directeuren die ondergedoken zitten bij De Wiemsel. Politie die met honden het bedrijf moeten ontruimen. De kans dat ze, net als tijdens het Jordaanoproer een paar arbeiders neerknallen is niet zo groot. Zelfs niet in Twente.

Het scenario zal zijn: de beste mensen zijn al weg of solliciteren zich suf; zeker honderd mensen komen op straat te staan en het bedrijf zal uiteindelijk als een veredelde werkplaats door een ander bedrijf worden ingelijfd. En directeur Larsson gaat weer een ander bedrijf naar de klote helpen. Maar als de technische Tukkers anders beslissen: ik doe mee!

Vorige bijdrage

Van Eijk is niet met de VUT of pensioen, nee, hij renteniert

Volgende bijdrage

Een type Hans Kok, een type Jan Bugter, daar is de keizer gek op

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *