Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Edon maakt zich op voor een toekomst zonder monopoliepositie

Nummer 36 – 1998

\’Jij staat langs de kant, draagt geen verantwoordelijkheid, maar vraagt meer dan tien wijzen kunnen beantwoorden.\’ Ik vond het televisie-interview met topman Witvliet van de Edon (energie, milieu, kabel) overigens wel leuk.

De Edon is natuurlijk ook een leuk bedrijf om te volgen. De van oudsher gas- en lichtleverancier is zich aan het opmaken voor een toekomst zonder monopoliepositie. De soms fantastische naïviteit, die daarbij aan de dag wordt gelegd wordt, is welhaast vertederend.

De toekomst zal hard zijn, houden de Edon-mensen zichzelf voor; de bedrijfsbasis wordt daarom uitgebreid met nutstaken als milieu en kabel. Oprechte verbazing als daarop kritiek komt. Verontwaardiging zelfs.

De worsteling om uit de omhelzing van de overheid te komen maakt het alleen maar smakelijker om het proces te volgen.

Iemand die een paar ton per maand verdient, dagelijks met een auto met chauffeur wordt opgehaald en de verantwoordelijkheid heeft voor de uitbouw van zijn bedrijf, die heeft echt een uitdagende functie. Bovendien moet hij niet zeiken bij kritiek, dan moet hij maar gewoon aan de lopende band gaan staan. Dan heb je geen verantwoordelijkheid en geen topsalaris.

In tegenstelling tot veel ondernemers in familiebedrijven die denken dat ze het hebben uitgevonden en elke vorm van discussie met de buitenwacht weigeren. Die ontlopen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dat kan Witvliet (misschien tot zijn ergernis ) niet. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij zich over het algemeen van die taak kwijt. Hij combineert een scherm van arrogantie met echte emotie.

Ik ben maandag directievoorzitter van de Edon! Er staat s\’middags een serieuze concernvergadering op het programma die ik (vooral technisch) zal voorzitten. Uit de stukken die ik tot nu toe toegestuurd heb gekregen blijkt dat er spannende agendapunten zijn. Ik kijk vooral uit naar de auto met chauffeur.

Dinsdag is Witvliet programmamaker/verslaggever van RTV Oost. Hij zal een aantal radio-en televisiereportages maken die we uitzenden. Ik hoop op een ondernemer die zijn vragen zal beantwoorden met de kreet: \’Jij hebt makkelijk lullen, jij draagt geen verantwoordelijkheid.\’

Stom. Ik ben tijdens de gesprekken vergeten ook van dagvergoeding te ruilen. Dan had ik de rest van de maand thuis kunnen blijven.

Vorige bijdrage

Twente het suriname van Nederland

Volgende bijdrage

De grolsch manier

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *