Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

De grolsch manier

Nummer 37 – 1998

\’Opgerot jij\’. Of woorden van gelijke strekking kreeg Interbrew-topman Thijs te horen van zijn Grolsch-collega Troch. Thijs wil Grolsch en dat doet hij op dezelfde horkerige manier zoals hij waarschijnlijk naar de hoeren gaat. Extra leuk is dat Troch ooit bij Interbrew op de loonlijst heeft gestaan, maar dit terzijde.

Troch heeft het enige juiste gedaan. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gegraai van die aandeelhouders. Vijftien piek meer voor een aandeel en desnoods laten ze Dutroux een filmpje draaien. Inhalige klootzakken. Asociale bloedhonden.

Grolsch heeft 16,5 miljoen aandelen uitstaan, maal 70 gulden, dan kom je op dik een miljard. En daar krijgen ze een bedrijf voor met een eigen vermogen van 330 miljoen. Kortom, een koopje voor de Belgen. Deze rekensom leert ook dat Grolsch ondergewaardeerd wordt op de beurs. En dat die Belgen hun zakken willen vullen. Niets meer en niets minder. Want Grolsch als merk is zomergoud waard.

De onderwaardering bij beleggers heeft te maken met de stommiteit die Grolsch in het verleden in het buitenland heeft uitgehaald. Dat sterkt veel mensen in de overtuiging dat Grolsch een sterke broer nodig heeft. En dan gaat zo\’n Heineken-topman nog eens staan zeiken over een verkoop van Grolsch. Alsof je Van den Herik over de broertjes De Boer hoort meepraten. Achterbuurtklets.

Grolsch heeft wat moeite met de communicatie. Dat was al zo bij de buitenlandavonturen en dat bleek de afgelopen maanden toen de brouwerij in een soort Kremlin was veranderd. Een vesting. Troch had eerder moeten terugslaan. En nog steeds mist hij de juiste toon, want echt concrete argumenten heeft hij nog steeds niet gebruikt. Uit beleefdheid of uit angst?

Interbrew is verre van een Verlosser. Ja, voor de aandeelhouders misschien. Of liever gezegd voor de certificaathouders die geen fuck te vertellen hebben. Maar dat wisten ze toen ze die nietszeggende papiertjes aanschaften. Maar ze vermoedden hoge dividenden en sterke koerswinsten. En nu ruiken ze nog meer geld. Desnoods over de ruggen van de werknemers. Ik reken op De Groentjes!

Bij de geplande efficiency-operatie (samenvoeging van Enschede en Groenlo in Boekelo) gaan 150 banen verloren. Op de Grolschmanier, dus niemand gedwongen de poort uit. Als Interbrew Grolsch overneemt, houden we alleen een paar honderd werklozen en leuke herinneringen over. Na de textiel krijgen we de biercrisis. Met godbeterhet subsidie uit…Brussel.

Nog een ding: in de raad van Commissarissen van de Grolsch zit een zekere Hovers. Hij is de vleesgeworden integriteit in dit land. Als Hovers zegt dat deze overname niet goed is, dan is deze overname niet goed. Klaar. Einde discussie.

Vorige bijdrage

Edon maakt zich op voor een toekomst zonder monopoliepositie

Volgende bijdrage

KPMG neemt klanten in Enschede en omstreken niet meer serieus

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *