Twentevisie Jaargang 26, 2014

Bert van Losser is een bijzonder mens en dat is ie

Hij is ‘anchor’ van het best beluisterde nieuwsprogramma Klaarwakker (van 6 tot 9 uur) op Radio Oost. Toch werd hij onlangs ook kroegbaas. Hij was ooit voorbestemd voor het doel van FC Twente, maar zijn 1.76 meter lengte zat hem (overdrachtelijk gesproken) in de weg. “Ik kan maar één ding: sfeer maken. Dat doe ik ’s ochtends op de radio, als ik op zaterdagavond plaatjes draai en dat doe ik als ik met Rene van der Gijp op pad ga.” Hij werd klaargestoomd (via een omweg) voor de journalistiek, maar belandde in de gevangenis: “Ik heb de Mavo gedaan, daarna Havo en MMO. Ik heb twee maanden op de school van journalistiek gezeten, samen met Patrick Holtkamp. Ik dacht, ‘als dat allemaal journalisten moeten worden, dan ga ik dat niet doen’. Toen ben ik in een platenzaak gaan werken. Ik wilde op een gegeven moment treinconducteur worden, dat leek me hartstikke leuk. Heb ik gesolliciteerd, ik werd aangenomen en toen dacht ik, ‘nee, dat ga ik toch niet doen’. Toen ben ik in de gevangenis gaan werken met verslaafden.” Als vijftienjarige stond hij ’s avonds al plaatjes te draaien in de discotheek. “Liever op die manier geld verdienen dan vakken vullen.” Het heeft hem wel zijn voetbalcarrière gekost, zegt hij zelf. “Ik zat in de Twenteselectie. Boudewijn Pahlplatz mocht me altijd inschieten. Issy ten Donkelaar was mijn trainer.”

Radio Oost

En toen kwam er een briefje binnen bij RTV Oost van Bert van Losser: ‘Ik wil graag presenteren bij jullie’. “Ik heb bij veel locale omroepen gewerkt, zoals in Almelo dat toch wel als de kweekvijver van radiotalent mag worden gezien. Nee, dat is niet de School voor de Journalistiek. Daarom moet de lokale omroep ook blijven bestaan, die mag mijns inziens niet worden wegbezuinigd. Veel mensen met wie ik in die tijd in Haaksbergen, Delden, Almelo heb gewerkt hebben het later ver geschopt in Hilversum. Zoals Jurre Bosman. “Ik hoorde een keer een interview van jou met hem op zaterdagochtend en toen dacht ik, ‘dat wil ik ook’. Toen heb ik dat briefje gestuurd. Kreeg ik Maarten Tip (tegenwoordig commentator Studio Sport) aan de telefoon, die zei, ‘je hebt best een leuke stem’.” En Van Losser begon op de sportredactie. Toenmalig chefsport Martin Steenbeeke (!) had maar één eis: stoppen met plaatjes draaien bij nacht en ontij. “Naar hem heb ik maar niet geluisterd…”

Klaarwakker

Eenmaal bij Radio Oost, verliep zijn carrière voorspoedig. “Op een gegeven moment werd ik gevraagd Martijn Nijhuis op te volgen. Martijn deed Klaarwakker en hij werd nieuwslezer bij de NOS. Ik was al een paar keer voor hem ingevallen en dat was blijkbaar goed gegaan.” Prestigieus, maar wel slopend. “Ik zei dat ik de sport erbij wilde blijven doen. ‘Dan moet je zeven dagen werken’, zeiden ze, maar dat maakt me niet uit. Ik ben wel heel blij dat ik Klaarwakker mag presenteren, want nu hoef ik niet de hele week achter trainers aan te rennen. Dat is toch ellende.” Klaarwakker is meer dan plaatjes draaien en vragen aan een voetballer of hij teleurgesteld is… In dat programma komen ook burgemeesters voorbij, een minister… “Ik heb altijd kranten gelezen, ik weet van veel zaken een beetje en ik hang niet de ‘wiseguy’ uit, dan kom je een heel end.” “Radio maken is veranderd. Mensen willen niet meer zes gesprekjes tussen zes en half zeven. Mensen willen niet meer lastig gevallen worden over een kapotte stoeptegel in Kampen. Het moet ergens over gaan en anders moet je lekker een plaatje draaien.” Het is nog maar de vraag of de regionale omroepen blijven bestaan. “Regionale radio zal tot in lengte van jaren blijven bestaan. TV wordt een ander verhaal, denk ik… daar heb ik ook geen fiducie in om heel eerlijk te zijn.”

FOX

Van Losser is ook regelmatig te horen bij FOX Sport, de opvolger van Eredivisie Live. “Ik doe dingen die ik leuk vind, daar krijg ik energie van. Als ik met Van der Gijp op de bühne sta heb ik voor die tijd lol, dat uurtje op de bühne heb ik lol en na afloop heb ik nog twee uur lol met hem. Radio maken is mijn passie. Dat is het mooiste wat er is. Moet RTV Oost nooit, nooit verloochenen. We zijn nu alleen maar bezig met internet en ‘social media’, maar de kern, de business waar je volgens mij het meeste geld mee kunt verdienen, is radio.” FOX wil hem graag fulltime hebben. “Ik voel me bij de familie van Radio en TV Oost op mijn gemak, maar ik zoek toch meestal wel de combi’s. Ik kon eerder al naar Eyeworks; toen ben ik naar de toenmalige hoofdredacteur van RTV Oost Hennie Evers gegaan en gezegd, ‘ik kan bij RTL de Jupiler league te doen en Italiaans voetbal’. En Everts zei, ‘vooral doen!’ Ik vind het geweldig om naar De Graafschap te gaan of Dordrecht en dan live commentaar te doen, daar kom ik bij RTV Oost te weinig aan toen.”

De Tijd

De Tijd is een befaamde kroeg in Rijssen. “Op vijftienjarige leeftijd draaide ik plaatjes bij Lucky. Ik heb jarenlang bij Bill’s Bar gedraaid, ik heb alle discotheken van Nederland van binnen en buiten gezien. Ik weet hoe het horecaleven in elkaar steekt. Ik weet hoe het uitgaanspubliek in Rijssen is. Ik stond op een zaterdagavond plaatjes te draaien bij Willem IV in Almelo en toen vroeg iemand, ‘zou je geen café willen hebben?’ Ik heb een paar keer met de eigenaar van het pand gesproken en ik ga het proberen; ik ben niet iemand die heel veel risico’s neemt, hoor. Als het mislukt, zeg ik, ‘de groeten’. Ook weer gehad in mijn leven.”

Vorige bijdrage

Kaapstadmagazine.nl enorm succes dankzij Almeloër

Volgende bijdrage

Paul Polman: een onbekende grootheid uit Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *