Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Hans van Overbeeke zijn gespeelde arrogantie jaagt iedereen in de gordijnen

Nummer 6 – 1998

Ik vind Hans van Overbeeke niet zo’n lul als ik zou moeten vinden. Natuurlijk de burgemeester van Hellendoorn/Nijverdal moet het vooral hebben van zijn bureaucratische formele houding. Hij wil zo graag gerekend worden tot de elite van Twente. Maar zijn gespeelde arrogantie jaagt iedereen (in elk geval de meeste journalisten in Twente) in de gordijnen.

Hij behoort inmiddels tot de categorie losers. En dat verdringt hij. Van Overbeeke is een man die tijdens het masturberen aan zichzelf denkt: als machtige Commissaris van de Koningin van Twente. En terecht, een beetje de baas spelen in Hellendoorn en Nijverdal is natuurlijk geen dagtaak. Zijn ambities zijn behoorlijk groter dan zijn capaciteiten.

Van Overbeeke acteert een kwaliteitsbestuurder die zo nu en dan aandacht heeft voor het menselijke verhaal. Voor zijn nonchalante baard en haardracht staat hij urenlang voor de spiegel. Als hij dure woorden fout gebruikt, wordt hij juist een beetje schattig. Vaktaal, het kan hem niet interessant genoeg lijken. Voor de fraaie pose rookt hij pijp, maar hij verslikt zich vervolgens in de walm. En hij heeft ontegenzeggelijk een mediatraining gehad: hij lult vijf kwartier in een uur en laat journalisten te pas, maar vooral te onpas opdraven om zijn mening te geven over de kwaliteit van de koffie tijdens de commissievergaderingen in het Ondernemershuis. Of zoiets.

De echte topondernemers en -politici die de beslissingen nemen, koesteren deze voorzitter; jij ligt nooit dwars.

Van Overbeeke is als een agent die thuis trots vertelt hoeveel bekeuringen hij vandaag heeft uitgeschreven. Zo meldt hij tijdens het eten langs zijn neus weg dat hij als voorzitter die dag vergaderde en Jan Mans tot de orde moest roepen. Vrouw Van Overbeeke kijkt huizenhoog op tegen haar Hansje. En hijzelf ook.

Onze Hans is lekker van de straat, daar gaat het niet om. Maar stel dat niet van Overbeeke maar een krachtpatser als Lemstra voorzitter van de Regio Twente was geworden? Waren dan ook de plannen voor een provincie gestrand, en zou de regio net als nu in staat van ontbinding zijn? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Zelfs regiobestuurder Kok heeft zich inmiddels wanhopig schriftelijk tot Den Haag gewend. En Van Overbeeke? Steekt zijn kop in het zand en neemt nog een hapje van zichzelf.

Maar wie is er werkelijk schuldig aan het echec van Twente? IJdele Hansje, die alleen maar keurig naar de pijpen danst in het ritme dat de pikorde Enschede, Hengelo, Almelo wenst? Of de Groten die Hansje wel een gemakkelijke klerk vinden?

De toekomst van Twente is te bezichtigen in de omgeving van Stadskanaal.

Vorige bijdrage

Het Enschedese paradepaardje (Winnie Sorgdrager) in het nauw gebracht

Volgende bijdrage

Huibregtsen blijkt een lafaard

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *