Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Jan mans helemaal niet zo enthousiast over het enige dagblad in Twente

Nummer 22 – 1998

Jan Mans leest als burgemeester van Enschede graag de regionale krant. Dat zegt hij althans paginagroot in diezelfde krant. Maar hij is in werkelijkheid helemaal niet zo enthousiast over de kwaliteit van het enige dagblad in Twente. Dat weten ze bij de krant trouwens ook.

Roept Mans dan zoiets voor het geld? Ik geef toe, ruim ander halve ton salaris, het is geen vetpot.

Is Jan Mans de politieke Monique van der Ven die hypotheken van FBTO aanprijst, terwijl ze in werkelijkheid een andere financier heeft?

Bronnen in het gemeentehuis verklaren met de hand op hun hart dat Mans nog geen gulden heeft bijgeschreven gekregen van De Twentsche Courant Tubantia. Daar geloof ik dus niets van. Je laat je toch niet voor niets prostitueren? Kijk maar eens goed naar de desbetreffende foto. Het lijkt net of Mans achter een raam zit en van buitenaf gefotografeerd is.

Zou Mans misschien gechanteerd zijn door de krant? De krant is inmiddels zo machtig dat ze wellicht gedreigd heeft hem kapot te schrijven als hij niet meewerkt. Weet je veel?

Volgens mij is één van de taken van een krant om de overheid kritisch te volgen. De rol van Enschede in de regio, met de luchthaven, is niet onverdeeld positief. Wel een beetje gek om bij wijze van spreken meneer Mans op pagina 5 af te serveren door de redactie en hem drie pagina\’s later zelf te laten zeggen dat hij dát zo geweldig vindt om te lezen.

Het wordt nog gekker. Carrièreschicht Anja Brink is tegenwoordig adjunct-korpschef van de regiopolitie Twente en zij laat met droge ogen optekenen: \’net als de politie moet een goede krant het hebben van hoor en wederhoor. Onze samenleving kent veel kanten en verdient een politie en een krant die al deze gezichtspunten tot hun recht laat komen.\’

Dat kan toch niet waar zijn? Is dat een beloning of zo omdat de krant onvertogen woord over de regionale hermandad optekent?

Heeft de redeactie moeten beloven geen letter te wijden aan de nachtelijke crosswedstrijden, onoordeelkundig ingrijpen bij voetbalwedstrijden en geblunder met bankrovers in ruil voor een aangenaam tekstje van mevrouw Brink?

Die achterlijke advertenties zeggen veel over de mensen die eraan meewerken, maar nog veel meer over de krant zelf.

Mensen die je als krant op hun werk en op hun beslissingen moet beoordelen, zélf laten zeggen dat je als krant zo goed bezig bent, dáár kan ik met mijn verstand niet bij.

Vorige bijdrage

Hazelhoff krijgt 40 mille

Volgende bijdrage

Geen medaille voor Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *