Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 9: Het Twentse huftertje is 22 jaar geworden

Het huftertje is in november 22 jaar geworden. En nu al volstrekt niet meer om mee om te gaan. Volkomen vergraft. Eén brok chagrijn. Met heel veel pijn en nog meer moeite heeft het verwende kind zijn Mavo-diplomaatje meegekregen. Als hij geen bal hoog kon houden, stond hij nu voor een cao-loontje ergens aan de lopende band; 1.800 netto. Met zijn karakter zou hij ontegenzeggelijk het pispaaltje zijn dat elke fabriek herbergt. Maar hij kan dus tegen een bal schoppen. Bij FC Twente en Jong-Oranje. Niet onverdienstelijk. Eerlijk is eerlijk. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn voeten. Mensen willen daarom met hem praten, vragen om zijn handtekening. Maar het Bornse boertje denkt nu dat hij méér is. Deze week zei hij dat MVV-uit hem eigenlijk al te min is geworden.

Als in 1995 uit de rubriek Persoonlijk in Voetbal International dat hij (achttien jaar toen) gewoon een eng ettertje is: hij kijkt eigenlijk alleen naar Veronica en SBS6 heeft als grootste wens financieel onafhankelijk te worden en is dan al heel trots op wat hij als voetballer heeft bereikt.

De middenvelder heeft ongeveer nul persoonlijkheid. Inmiddels is de hele voetballerij op hem afgeknapt, want je bent echt een lul als grootheden als Jan Wouters en Willem van Hanegem op je spugen. Hij is werkelijk een flapdrol eerste klas omdat hij graag naar PSV zou willen waar ze sterven van de spelers op de rechterflank en daar hebben ze dus volstrekt geen interesse in het zeikerdje. Maar in Eindhoven is hij lekker veilig bij zijn Arnold. Bovendien weet hij wat zijn vrindje opstrijkt in het zuiden. Dat Palhplatz en Bruggink bij PSV geflopt zijn, zal hem een worst zijn. Zijn levensdoel, binnenlopen, wordt dan gemakkelijk bereikt.

Hij liegt zich een slag in de rondte, zegt altijd dat hij iets niet gezegd heeft en praat niet meer met mensen die het lef hebben hem te bekritiseren. Door vervelende gasten zoals hij zijn mensen zoals Cees Anker en Hans van Holten volledig afgeknapt op de voetballerij. Hij kan uitsluitend over geld praten. Terwijl een telefoniste bij FC Twente nog geen 25 piek in de maand meer kan krijgen, hoewel ze een moeilijke periode doormaakt, zet hij, de wandelende zelfingenomenheid, zijn gezicht dagelijks op onweer omdat FC Twente het gore lef had hem slechts anderhalve ton salarisverhoging te bieden.

Twente pakt nu circa 8 miljoen voor hem. Knap. Daaaaag. Opgerot. Vul maar lekker je zakken bij Schalke. En ik hoop oprecht dat je nooit tegenslag krijgt, want dan leer je je vrienden kennen. En die heb je niet, tenzij je ze koopt. De deur naar het Nederlands Elftal heb je al dichtgeslagen door Wouters en Van Hanegem te schofferen, daar kom je nog wel achter. En je kan nu lekker bij pappie en mammie blijven wonen in Borne. Dag lieverd, moet ik je tasje dragen en je autootje starten en je eten prakken? Tot nooit meer.

Vorige bijdrage

Marijke van Hees is flets

Volgende bijdrage

Gert-Jan Oplaat gedraagt zich als onderkoning van Overijssel.

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *