Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Peter R. de Vries heeft filmrechten gekocht van discotheek New York

De spoorwegen nemen de stille tochten op in het dagtochtenprogramma. Vlug, veilig en voordelig naar de plaats waar iemand om niets overhoop geschoten is. De horeca maakt een mooi menuutje met koffie en begrafenisgebak voor een leuk prijsje.

Peter R. de Vries heeft inmiddels de filmrechten gekocht van de Hengelose discotheek New York. Hij voelt perfect aan dat daar de volgende aanslag zal plaatshebben.

Peter R. wel. De politie vindt dat het Anti-Discriminatie Bureau de problemen bewust chargeert.

Ik werd (echt waar) gebeld door een Turk die mij wilde laten zien wat hij wekelijks meemaakt bij New York. Ik vond de timing niet zo fijn, discriminatie aantonen als net een paar dagen daarvoor drie landgenoten van hem een aanslag hebben gepleegd. Ik schrik van mijn eigen woorden.

De politie zal harder optreden, maar alleen tegen agressie tégen de politie. Ik ben zo godvergeten blij met die nieuwe politie-CAO. Anders hadden we de hele week die treurverhalen weer moeten aanhoren. Dat is gelukkig met een paar procent afgekocht.

Bestaat er ook zinvol geweld? Ja, als die imbecielen zelf tegen een kogel aanlopen. Ik schrik van mijn eigen antwoord.

Ik heb ooit een boek geschreven voor Amnesty International waarin een ridicule van de doodstraf wordt beschreven. Is nog te koop. Bij de Slegte inderdaad.

Mijn dochtertjes spelen met de oppas (18). Als ik uit ben geweest en \’s nachts thuiskom, gaat zij de stad in met een paar vrienden. Ik probeer me voor te stellen dat één van hen door zo\’n achterlijke, infantiele, luizige, laffe teringhufter achter een deur wordt weggeschoten. Ik schrik van mijn eigen hulpeloosheid.

In Kosovo worden lijken gevonden met uitgestoken ogen. De gevolgen van wraak van emoties.

De democratie helpt zichzelf te gronde. Is het niet door die gangsters dan wel door de politie. \’Nee de politie kan dit niet voorkomen tenzij we meer bevoegdheden krijgen’. Terwijl de politie op andere momenten, als het beter uitkomt, roept dat Nederland helemaal niet onveiliger is geworden.

Ik ben bang.

Bang voor een politiestaat. Bang voor mijn dochters als die over tien jaar gaan stappen. Bang voor organisatoren van stille tochten. Bang voor de toekomst.

Als die kleine meid van mij wat overkomt, waar kan ik in godsnaam een pistool kopen? Ik schrik van mijn eigen vraag.

Vorige bijdrage

Receptiegangers zijn in types onder te verdelen.

Volgende bijdrage

Onze kroonprins Willem-Alexander in het IOC

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *