Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Receptiegangers zijn in types onder te verdelen.

Nee, ik heb geen goede kerstdagen gehad. De jaarwisseling was wel geinig, maar dat was toeval. Niet dat het iemand een ruk kan schelen, dat blijkt wel uit de wijze waarop er de afgelopen weken \’de beste wensen\’ en gelukkig nieuwjaar werd gewauweld.

Vroeger dacht ik altijd dat het aan mij lag – maar zo doen \’ze\’ die wandelde pakken. Ik heb namelijk de afgelopen jaren nieuwjaarsreceptiologie gestudeerd.

Ik verzeker u: het gros is origineel kut. Al die gore kleffe handjes. Mannen die net van het toilet afkomen en met uitgestoken hand op je afstevenen. Ik stap thuis direct in bad.

Neem ook nooit een pepermuntje uit een schaal in een restaurant, want al die gasten hebben staan zeiken zonder hun handen daarna effe onder de kraan te houden. Geen gein, er bestaat een onderzoekje van.

Receptiegangers zijn in types onder te verdelen.

Netwerkers. Die werken altijd, die bellen ook mobiel tijdens het krikken. Nu dus ook. \’Goede bijeenkomst, heb goede zaken gedaan\’.

Dan heb je van die minne glibbers die alle lekkere wijven (nu eens legaal) proberen af te lebberen. Een enkeling kaatst recht op de bek. Geweldige taferelen levert dat op als de betrokken dames dat trachten te voorkomen. Dat zijn van die afdelingschefs die blonde medewerkers aannemen om hun maten en tijdens een intiem etentje het carrièreverloop van hun ondergeschikten wensen te bespreken.

Ook zijn er de directeuren die je het hoogst kwalijk nemen als je niet echt interesse hebt om hun bezinningsmoment bij te wonen. Normaal ga ik wel kijken: een beetje zuipen, beetje meer nog om het geneuzel aan te kunnen, en slap ouwehoeren met een paar gezellige mensen die er ook altijd wel tussen lopen. Maar soms kan ik echt niet. \’Ik ga interessante dingen zeggen’. O ja, wat dan? Dat het een bewogen jaar was? Ga je er mensen uit flikkeren? De wereld draait niet om een directeurskamer van negen vierkante meter, hoor. En beslissingen neem je niet aan de bar met een glaasje in de hand.

Al die burgemeesters, wethouders, directeuren van cluppies die wat willen of belangen hebben, IKT, IKNO, WVM, OOM, KvK, XYZ of weet ik veel hoe ze allemaal heten, staan dus gewoon aan het begin van het jaar elkaar twee weken aan te kijken op al die 27 recepties die gehouden worden.

Mijn goede voornemens? Alleen \’gevulde\’ uitnodigingen accepteer ik vanaf volgend jaar. Want werkelijk alles om mij heen vercommercialiseert. En niet zo heel weinig ook.

Vorige bijdrage

Oude Weernink van Heracles Almelo voor zover mogelijk geopend

Volgende bijdrage

Peter R. de Vries heeft filmrechten gekocht van discotheek New York

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *