Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 9

Wat een ontzettende lul is die Gerard Driehuis toch. Ooit een geëngageerde journalist, nu hoofdredacteur van Tubantia en volwaardig lid van het establishment. Het zal zijn tijd wel duren, hij woont leuk buitenaf. Dat konden we in Amsterdam niet betalen, hier worden we oud, schat. Tubantia plukte Driehuis bij HP/De Tijd weg. Zelf 160 man in dienst, maar ze moesten zonodig een uitgerangeerde westerling halen. Bij HP/De Tijd werd op zijn vertrek gereageerd als FC Twente deed toen Hans Meijer ontslag nam.

Driehuis is een lamzak. Je ziet hem nergens. Als je hem belt, belt hij niet terug. Als je een brief schrijft naar hem, krijg je antwoord van de lezersredacteur, en dat is zo\’n beetje de loser van de krant. Zelfs de jongens die de krant rondbrengen staan hoger in aanzien.

Eens in de veertien dagen wordt Driehuis voor zijn toch heel behoorlijke salaris geacht een column af te scheiden. Weg van de echter wereld, veel geld te verteren en een bak frustratie omdat zijn broer in hetzelfde metier werkt en wel wat kan, viel hij afgelopen zaterdag collega-journalisten aan die nu pas(achteraf dus) minister Peper en oud-voorzitter Aalbers van Vitesse bekritiseren. Driehuis constateert dat zijn vakbroeders toentertijd niet hebben opgelet en blijkbaar zelf zaten te slempen.

Vroeger was niet alles beter, maar Driehuis is er in een paar jaar in geslaagd van twee redelijk betrokken redacties een ingeslapen, arrogante bende te maken die het leeuwendeel van het nieuws van ANP en GPD betrekt. Zaken die ergens over gaan, zoals economie, begrijpt hij niet en dus wordt die redactie opgeheven. Ik ben eigenlijk niet eens verbaasd, want Driehuis is voor zijn baan letterlijk en figuurlijk een maatje te klein. In zijn toptijd was hij de eerste serieuze redacteur die zich met roddeljournalistiek inliet (de verloving van Beatrix); na een week moest zijn baas excuses aanbieden.

De voetbaljournalistiek heeft zich laten fêteren in Arnhem, moppert de salonsocialist. Ik heb nieuws voor je, Driehuis: je eigen klerken doen niet anders. Jouw zogenaamde voetbalspecialisten schrijven uitsluitend en alleen naar de mond van de bestuurders, trainers en spelers. Zij willen niet dat Fred Rutten of Fritz Korbach boos wordt en niet meer met hen praat of erger, dat ze niet meer mee mogen naar trainingskampen in Spanje. Jouw krant heeft nog nooit onthullingen gedaan, het is altijd belangenjournalistiek (Grolsch, vliegveld, dubbelstad, FC Twente) geweest. Bestuurders vliegen businessklas naar China, jouw redacteur zit in hetzelfde vliegtuig en memoreert die geldverspilling niet eens om de goede verhoudingen niet te verpesten.
Schrijf volgende keer weer gewoon over je tuintje. Past ook veel meer bij je Eigen Huis en Tuindagblad.

Vorige bijdrage

Nummer 8

Volgende bijdrage

Wat bezit Dik Wessels nou inmiddels volgens de kranten?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *