Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 22

Jan Mans is compleet gek geworden.

Hij, de man onder wiens bewind een stad explodeerde, laat zich toejuichen door zijn volk als de eerste de beste keizer in Afrika.

Hij, de man die aantoonbaar marchandeert en manipuleert, laat zich op de schouders van zijn volk nemen en verheerlijken. Nog even en er hangen overal mansgrote posters.

Hij, de man die op 14 mei 2000 via zijn korpschef aan FC Twente liet weten dat er absoluut gevoetbald moest worden in Rotterdam en later zei dat wat hem betreft de wedstrijd niet door had mogen gaan.

Hij, de man die spelers verbiedt na de bekerwinst de stad in te gaan om onregelmatigheden te voorkomen.

Hij, de man die FC Twente niet op zijn bordes wil ontvangen, die man dus presenteert zich over de rug van de plaatselijke voetbaltrots als een ordinaire volksmenner. Door als eerste, als een imbeciel met een rood petje op, met de cup boven zijn hoofd het bordes op te rennen en de beker als een halve leip te overhandigen aan FC Twente.

Is er nou helemaal niemand die Jan Mans tot de orde kan roepen? Hij is aantoonbaar doorgedraaid. Leidt aan hoogmoedswaanzin. Nog steeds is het een bende in de stad. Er schuilt in hem een potentiële Noord-Koreaanse leider, praat met slachtoffers, praat met ondernemers, iedereen is Mans-moe. Kan Hendrikx die gek niet tot de orde roepen?

Mans is niet alleen out of control, hij is gewoon een slechte burgemeester. Je zou zeggen dat zijn gemeente een jaar naar dato alle gevaarlijke plekken in kaart zou hebben gebracht en rampplannen heeft gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat Enschede één van de slechtst georganiseerde gemeenten is.

En Mans heeft zijn leventje van vroeger weer opgepakt, dat vooral bestaat uit reizen en leuke dingen doen. Hij laat zich als ware hij Clinton overal fêteren, hij houdt lezingen en zit aan bij dineetjes. Hij is voorzitter van de Regio Twente geworden. De eerste vier vergaderingen heeft hij al afgezegd, want hij kan nooit, is er nooit en heeft eigenlijk geen zin in dat soort geneuzel. Niemand, echt niemand van de andere burgemeesters wilde vice-voorzitter worden, want dan kan je mooi alle kastanjes uit het vuur halen. Het is toch tekenend dat de betrekkelijke nieuwkomer Koetje, burgemeester van Vriezeveen dat baantje nu heeft. Hij kan zijn borst natmaken. Als hij wat met zijn voorzitter wil bespreken, kan hij het beste een paar recepties aflopen, grote kans dat hij hem daar treft.
Hoeveel schade mag Jan Mans de komende drie jaar nog aanrichten in Enschede en de regio?

Vorige bijdrage

Dorothea Cannegieter: Rijksmuseum Twenthe ook voor bruiloften

Volgende bijdrage

Nummer 23

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *