Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

De Regio Twente is zo’n onbeholpen club

De Regio Twente is zo\’n onbeholpen club. Het is het Europees Parlement van het Oosten. Een theekrans, maar voor wie nog een soort erebaantje moet worden gevonden. En net als in Brussel krijgen die omhooggevallen lakeien van de Regio Twente nog een hoop macht ook. En ze zijn net zo ondemocratisch, die politieke smurfen uit alle hoeken en gaten van Twente.

Deze week mocht de Regio Twente met veel bombarie aankondigen wie de aanbesteding van de treinlijn Zutphen-Oldenzaal (met alle busverbindingen eromheen) zou krijgen. Er waren vier kandidaten en om daar tussen te kiezen was nog een lastige regieklus ook, want onze toppertjes moesten daarbij overleggen met de provinciebesturen van Overijssel en Gelderland. En niet alleen het kiezen was moeilijk, ook het fatsoenlijk informeren van de partijen bleek lastig. De winnaar (Syntus met Oad) kreeg een uurtje voor de persconferentie het nieuws te horen, de andere drie vernamen het van journalisten.

Helmer Koetje, burgemeester van Twenterand en de Twentse portefeuillehouder Verkeer en Vervoer, had vergeten de andere potentiële contractpartners te informeren. Hij zat vroeger in de Tweede Kamer en bij het Commissariaat voor de Media. Hij was blij dat hij deze week even iets te zeggen had, want de rest van zijn leven vergadert hij over scheve stoepranden en kroketten bij de lunch. Twenterand is voor Koetje een soort laatste rustplek, hij hoeft alleen nog maar te gaan liggen. Koetje vindt zichzelf diep in zijn hart eigenlijk veel te goed voor die zielen in Vriezenveen en omgeving.

Waarom kreeg Syntus de klus, waarom NoordNet niet bijvoorbeeld die ook een heel goede reputatie heeft? De Regio Twente of liever gezegd Koetje heeft geen flauw idee. Omdat Joop ter Haar zelf zich ermee bemoeid heeft? Was Syntus goedkoper? Zo\’n Koetje wordt gedropt als burgemeester buiten de bevolking om, gaat een beetje hobbyen in de Regio waar hij zich vervolgens gedraagt als een halve potentaat.

De Regio Twente is een groot succes, vinden ze vooral zelf. Een zooitje machtswellustelingen die de afgelopen jaren vooral druk zijn geweest met het vergaren van macht en het pogen om zich van de provincie af te scheiden. En vooral allemaal buiten de bevolking om, want het plebs heeft er toch geen verstand van.

Over verkeer gesproken, ik zal wel erg naïef zijn, maar kunnen al die bestuurdertjes ook eens met elkaar praten over het tijdstip waarop zij hun eigen stad overhoop gooien. Het is toch een schande zoals bijvoorbeeld zo\’n gemeente Hengelo (die nauwelijks overlegt met haar middenstand) echt de hele stad onbereikbaar maakt.

Hengelo heeft eerst de hele binnenstad voor miljoenen verkankerd. Is het onkunde of is het een voorop gezet plan om de hele stad echt muurvast te zetten? Het is onkunde, want op nadenken heb ik ze zelden in Hengelo betrapt.

Vorige bijdrage

Nummer 48

Volgende bijdrage

Nummer 50

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *