Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 48

Ik denk niet dat Thales één radarsysteem meer verkoopt als gevolg van de sponsoring van de FBK-games. En business to business met de bakker op de tribune zie ik ook niet gebeuren. De eerste rij op 1 juni vol met marine-uniformen, het kan, maar die deals worden vooral in bordelen gesloten, heb ik begrepen. Je maakt een admiraal toch niet gek met een persoonlijk record van (pakweg) Simon Vroemen.

Precies een miljoen euro betaalt Thales voor een contract voor drie jaar. Om de naamsbekendheid op te vijzelen en om een goede beurt te maken bij de eigen medewerkers en de gemeente. En dat kan geen kwaad, want de linkse partijen in Hengelo kijken toch altijd een beetje beschaamd naar de defensie-industrie binnen hun grenzen.

Een deel van het sponsorgeld heeft Thales overigens al weer terug verdiend als gevolg van alle media-aandacht deze week. En nergens las ik de vraag wat een oorlogsindustrie nou precies moet met hardlopers en hoogspringers. Misschien is Thales op het verkeerde been gezet bij het onderdeel kogelslingeren.

Weet Fanny Blankers Koen overigens dat ze een tijdelijk nieuwe voornaam heeft? Het is toch een beetje proleterig van Thales. Een beetje Polman zeg maar. Maar ja, er ligt een contract tot en met 2005 met de NOS die daarin toezegt elk jaar 75 minuten (in drie jaar dus bijna vier uur op televisie!) aandacht aan het evenement te schenken.

FC Twente vist naast het net. Directeur Van Beusekom kreeg van Thales te horen dat zijn timing niet zo uitgekiend was. En de voetbalclub staat er financieel zo slecht voor dat een sponsor die een miljoen euro geeft knipmessend wordt ontvangen. “We wilden een internationaal evenement sponsoren”, zei topman Peels van Thales bij Radio Oost. Nee, de tijd van Europees voetbal (en dan hooguit één of twee rondjes) is geweest, de tijd van mijn idolen Drost en Van der Vall niet meegerekend.

Fedde Zwanenburg is directeur van het atletiekgala. Een ambtenaar vrijgemaakt door de gemeente Hengelo: dat kan niet wat zijn, dacht ik bij zijn aantreden als opvolger van Ab Coers. Maar Zwanenburg heeft zijn tanden er in gebeten. Je komt hem echt overal tegen, elke receptie, elke openbare bijeenkomst bezoekt hij vriendelijk handenschuddend, babbelend over van alles en nog wat en zo langs zijn neus weg een beetje over atletiek. Is er interesse, dan belt hij meteen de volgende dag voor een afspraak.

De directeur van Eternit zei in een interview in Twentevisie dat het concern waarvan Eternit deel uitmaakt overweegt een Formule 1-team te gaan sponsoren. Zwanenburg zat de volgende dag bij de directeur aan het bureau. Maar die had geen interesse. Ook een paar VIP-kaarten konden hem niet overhalen.

Nee, FC Twente loopt niet met een worst op het shirt, ze eren Fedde.

Vorige bijdrage

Nummer 47

Volgende bijdrage

De Regio Twente is zo'n onbeholpen club

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *