Twentevisie Jaargang 25, 2013

Ooit was de UT een ‘ondernemende universiteit’

Twente innovatief?

Ten Cate wordt sponsor van de Coöperatie Eerste Divisie, het zal de komende jaren veel kunstgrasvelden aanleggen. Ik dacht altijd dat Ten Cate ‘je van het’ is op gebied van kunstgrasvelden. Een kwestie van tijd voordat ons gras beter is dan het echte gras, heb ik de bestuursvoorzitter bij herhaling horen zeggen. Tot ik in de Telegraaf las dat uitgerekend het saaie Desso grasmatten in een aantal WKstadions in Brazilië gaat aanleggen. Tja… Ik interviewde Jan Pouw nog maar een paar jaar geleden in zijn eigen Deventer, in de businessclub van Go Ahead Eagles. Zijn bedrijf was van de zevende naar de vierde autodealer (in grootte) van Nederland gegroeid. De winkel valt nu langzaam in puin, las ik in het Financieel Dagblad. Nee, Pouw kreeg ik nu een stuk lastiger aan de telefoon. Familiebedrijven, dat is toch het fundament onder het Nederlandse bedrijfsleven?

Ooit was de UT een ‘ondernemende universiteit’, maar dat bord is letterlijk weer van de gevel geschroefd

De Erasmus Universiteit constateerde onlangs dat ‘de Achterhoek en de regio Twente de beste zijn als het gaat om innovatie. Op het gebied van sociale innovatie en radicale innovatie doen deze regio’s het beter dan de rest van Nederland. Het oosten van Nederland is een ‘toonbeeld’, aldus de laatste concurrentie- en innovatiemonitor van de Erasmus Universiteit. Mooi, maar bijna niemand weet het volgens mij. Ooit was de UT een ‘ondernemende universiteit’, maar dat bord is letterlijk weer van de gevel geschroefd. De onderzoekers maken zich nog meer zorgen dan ik, want: ‘de investeringen in onderzoek dalen al vier jaar op rij. Bedrijven laten ook heel veel kansen liggen. Ze werken veel te weinig samen met onderzoeksinstellingen. Ze laten cruciale samenwerkingspartners links liggen. Daarmee missen ze de kans om echt nieuwe kennis te ontwikkelen die nodig is om op lange termijn succesvol te blijven’. Interessant advies voor Ten Cate, voor Pouw lijkt het te laat en voor OAD is het te laat.

Vorige bijdrage

Stand van Zaken: Paul van der Valk (video)

Volgende bijdrage

Edwin Mulder houdt van zijn vrijheid

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *