Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 51/52

Voor de transfersom en het totale salaris van Tommie van der Leegte had je pakweg 6.500 bijstandsmoeders een eenmalige uitkering kunnen geven zodat zij hun kapotte koelkast of wasmachine hadden kunnen vervangen. Of eindelijk eens echte kleding (inclusief goede schoenen) voor hun kinderen en zichzelf kunnen kopen in plaats van de afdragertjes van de kringloopwinkel. Ik schat zelfs dat je alle daklozen in Nederland van dat geld tijdens de vriesdagen een warme maaltijd en een schuilplaats kunt bieden.

Het voetbalbolwerk FC Twente koos (terecht, want dat is het bestaansrecht van de club) voor het aantrekken van een voetballer van RKC. En niet de allerslechtste, dat moet gezegd. Tommie had de man kunnen zijn die FC Twente tijdens zijn contractduur structureel om Europees voetbal had kunnen laten spelen. Zo\’n jongen mag een paar centen kosten en verdienen. FC Twente hoopte zelfs Tommie voor nòg meer geld door te verkopen. Handel is handel, vrienden. Bovendien betaalde Dik Wessels die paar miljoen, maar als het aandeel Volker Wessels Steving stijgt, heeft hij dat geld zo weer in de pocket.

Toch gaat FC Twente wél wat slordig om met zijn centen. En bovendien maken ze de mens en de voetballer Van der Leegte langzaam maar zeker kapot. Van der Leegte mag namelijk niet spelen, moet op de tribune zitten, mag niet meer meetrainen. Zonder dat uitgelegd wordt wat er precies aan de hand is.

FC Twente is een voetbalbolwerk, elke thuiswedstrijd is praktisch uitverkocht. Het publiek, wij als samenleving, heeft in principe het recht om te weten wat er aan de hand is. FC Twente heeft namelijk ook nog een schuld aan de samenleving (aan de fiscus) die ongeveer even groot is als de transfer van Tommie.

Een paar trainers (onder dekking van bestuur en commissarissen) verkwisten het talent en de investering. Natuurlijk, als Tommie over de schreef is gegaan, straf je hem. Als hij zich echt schandalig heeft gedragen, ontsla je hem. Maar creëeer geen rotsfeertje. En dat is tot op de dag van vandaag wat FC Twente doet. Nota bene uit de spelersgroep, uit de club zelf (en van de supporters die via internet de meest wilde verhalen ophangen) kwamen signalen dat Van der Leegte op seksueel vlak erg actief was geweest. En dat dàt de reden was van de behandeling door FC Twente.

Ik heb in deze column gezegd dat hij de liefde heeft bedreven met de partner van Cziommer. Dat blijkt niet waar te zijn. Verzekert zijn advocaat mij. Ik trek die opmerking ogenblikkelijk terug, ik slik mijn woorden subiet in. Wat er wel is gebeurd, met wie en waarom, ik wil het niet eens weten, want de hele situatie is een een schandaal. Tommie, ik bied je mijn excuses aan. Ik wil jou noch Cziommer noch diens vriendin schaden. Dat doet FC Twente met al die verhalen al genoeg.

Vorige bijdrage

Durk Jan de Bruin helpt nu MKB'ers met eigen web-winkel

Volgende bijdrage

Nummer 1

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *