Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 29

Bij Thales hebben vierhonderd werknemers recentelijk te horen gekregen dat het bedrijf liever nog vandaag dan morgen van hen af wil. Als die afdelingen zijn verpatst aan een ander bedrijf, komen daarna nog eens honderd mensen op straat te staan, namelijk mensen die in ondersteunende diensten werken, zoals dat heet. En als Thales de compensabele verliezen van pakweg tweehonderd miljoen (uit het verleden) heeft opgesoupeerd, zal het hele bedrijf in Hengelo wel worden opgeruimd.

Vlak nadat topman Peels zijn vakantieverhaaltje had afgestoken, ging hij gezellig op reis. Ach, hij verzint het ook niet allemaal zelf, hij is ook maar een boodschapper van zijn Franse bazen. Als die aan hem hadden gevraagd om de werknemers in zijn blote kont toe te spreken had onze spreekpop dat ook gedaan.

Bovendien is er dikke ruzie in de top van Thales waar niet alle neuzen dezelfde kant op staan (of zoiets). Al zes jaar geleden is er gesproken over privatisering van de machinefabriek van Thales, maar in dat onderdeel zou eerst flink geïnvesteerd moeten worden. Dat is niet gebeurd. Lekker overlevingskans heeft het bedrijf nu dus; een management-buy-out is daarom ook onwaarschijnlijk. En als het toch wordt verkocht zal opnieuw de helft van de mensen op straat worden gezet.

Peels vindt mij een beetje een lul. Join the club, zou ik zeggen, maar ik heb het aangedurfd me hardop af te vragen wat Peels-met-de-eeuwige-glimlach voor het bedrijf heeft betekend. Volgens mij was zijn enige hoogtepunt het moment dat hij drie jaar geleden voor meer dan een miljoen euro een driejarig contract met de FBK-Games mocht ondertekenen. Ja, als het om eigen feestjes gaat, kijken de heren niet op een paar centen. Net weer zeven ton overgemaakt voor twee jaar, maar dan weet Peels ook zeker dat hij volgend jaar als grootvorst bij deze atletiekwedstrijden onthaald zal worden. Het echte mierenneuken zal binnenkort wel weer beginnen als het om het sociaal plan gaat voor de mensen die worden afgedankt.

Een paar weken geleden heb ik in businessmagazine Twentevisie de ondergang van Thales voorspeld. Hoewel je niet echt helderziend hoeft te zijn om te weten dat Thales aan zijn laatste leven is begonnen, hebben een paar hoge heren uit het bedrijf mij een keer uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Dat heb ik opgeschreven en Peels heeft mij nu via één van zijn klerken laten weten dat ik op een zwarte lijst sta. Samen met die vijfhonderd overbodige werknemers van hem waarschijnlijk. Ze zijn nogal sterk met de lijsten, daar bij Thales. En met etiketten. Ze hebben verschillende restaurants voor de diverse rangen en standen. Ik verwacht dat in aanvulling daarop binnenkort een kantine voor overbodig personeel wordt geopend.

Voor alle duidelijkheid, er stonden niet of nauwelijks fouten in het artikel, maar Peels had het vooraf willen lezen, liet hij weten. Lezen? Tegenhouden zal je bedoelen. Desnoods met intimidatie en dreiging.

Vorige bijdrage

Nummer 28

Volgende bijdrage

Nummer 30

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *