Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 28

Ik zeg niet dat alle projectontwikkelaars schooiers en dieven zijn (ik ken ook ontwikkelaars die met goede bedoelingen werken en niet na het vullen van hun zakken vertrekken), maar de vele rotte appels maken het wel moeilijk om de hele groep niet als leprapatiënten te ontlopen.

De gemeente Losser met een paar kerkdorpen is zo’n gehucht waar alleen al de omvang er toe leidt dat er nauwelijks ambtelijke en bestuurlijke kwaliteit voorhanden is. Zo’n jaar of acht geleden wandelde mijnheer Jacobs van het bedrijf Westo naar De Lutte (kerkdorp van Losser) en spiegelde het toenmalige gemeentebestuur mooie verhalen voor over een soort recreatiepark, De Luttermolen. Maar het contract deugde van geen meter. De lasten waren voor de gemeente en de lusten voor de projectontwikkelaar. Ik schat in dat het halve bestuur en ambtenarenapparaat dat contract in een bordeel heeft getekend. Dat was ook zo gewoonte in de bouwwereld.

Bolhuis is als burgemeester gehaald met twee opdrachten: het gezeik rond de Laga én het probleem Luttermolen oplossen. En daarmee is weinig eer te behalen. Toch is het Bolhuis gelukt een soort compromis met die Jacobs te sluiten. De Luttermolen zal van recreatiepark tot stadswijk (dankzij de status van permanente bewoning) promoveren.

Op de Luttermolen staat een enorme lege hal waar een bioscoop, een supermarkt en andere voorzieningen zouden worden aangelegd. Risico voor de ontwikkelaar, maar Losser dacht daar acht jaar geleden anders over. De hal staat nog steeds leeg omdat Losser in de afgelopen jaren niet mee wilde werken. Jacobs heeft uitgerekend dat hij in die periode toch wel zo’n twintig miljoen had kunnen verdienen aan huur en exploitatie. Jacobs mag nu een kleine supermarkt openen en de Plechelmusschool die gebukt gaat onder ruimtegebrek zou overgeheveld worden naar dat pandje. In ruil daarvoor laat Jacobs zijn claim vallen. Maar niet de hele school verhuist, slechts een deel, Jacobs krijgt als compensatie vijf ton (belastinggeld van Losser) overgemaakt aan huurderving voor de komende vijf jaar.

Hoeft Jacobs niets te doen? Jawel hoor, hij wordt geacht het park (de nieuwe wijk) af te maken met trottoirs, verlichting, geluidswallen en dergelijke. Daarvoor mag hij van alle bewoners dertig euro per vierkante meter van hun kavel vragen als bijdrage. Als niet 95 procent meewerkt, is hij verlost van die plicht en ik neem er vergif op in dat een deel van de bewoners het aan het kontje roest of er wel of geen stoep ligt.

Ja, je kunt zeggen dat die Jacobs een slimme jongen is. Ja, je kunt ook zeggen dat Losser acht jaar geleden geleid werd door stomme boeren. De moraal? We moeten af van de mentaliteit en de incompetentie in kleine gemeenten; en huur een goede advocaat in als je met een projectontwikkelaar in zee gaat!

Vorige bijdrage

"Kruip over en door elkaar, dan moet het een succes worden"

Volgende bijdrage

Nummer 29

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *