Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 32

“Ik zeg het nu voor de elfde keer: wij degraderen niet.” En wat dacht u van: “Ik kan met een euro meer dan anderen.” Of: “Zolang ik hier voorzitter ben, wordt Peter Bosz niet ontslagen.” Jan Smit, deurwaarder en voorzitter van Heracles grossiert in heerlijke oneliners. Hij kotst van spelers die met zaakwaarnemers hoge salarissen stelden. Vorig seizoen (in de eerste divisie) was zijn credo dat de spelers gemiddeld een ton mochten verdienen. Smit maakte zich regelmatig boos als hij in strijd om de gunst van een speler werd afgetroefd door clubs als Go Ahead of Fortuna die later hun faillissementsrekening bij de overheid (de belastingbetaler) neerlegden.
Oneerlijke concurrentie, noemde hij dat. Ik was en ben dat met hem eens. Net als de schuine gezichten die extreme salarisverschillen in een spelersgroep veroorzaken.
Toch heeft Smit nou een keeper die ongeveer net zo veel verdient (negen ton in euro’s) als de verdediging en het middenveld van Heracles samen. Plus een afgeteste Japanner die ooit een keer mooi scoorde tegen Nederland (WK onder 20 jaar) en een derde speler van buiten de EU die 150 procent van het gemiddelde eredivisiesalaris moet verdienen. Dus als het om salarissen gaat, is Smit al aardig om. Nee, hij legt de rekening niet bij de gemeente neer, maar bij het bedrijfsleven (en andere clubs).
Ik ben fan van Heracles, ik heb aardig wat weddenschappen lopen dat PSV zaterdag hooguit met een puntje uit Almelo vertrekt. Maar ik ben wel bang. Want ik stond erbij toen de bestuursvoorzitter van Ten Cate (tevens hoofdsponsor) zijn grootse plannen met Heracles etaleerde. Die man raakt geheid in paniek als Heracles uit de eerste vijf wedstrijden één of twee puntjes pakt. En terecht. Ik heb het bij Go Ahead meegemaakt dat in het jaar met toppers als De Gier en Decheiver uit de eerste zeven wedstrijden vier punten haalde, vervolgens elke week een finale speelde en kansloos degradeerde. Nu betaalt Ten Cate onze Japanner. Niet omdat hij goed kan voetballen, maar omdat ze die kunstgrasvelden graag in Japan willen verkopen. Thuis was Heracles afgelopen seizoen toch al niet op zijn sterkst. En van regelmatige uitslagen als 0-7 op kunstgras wordt Ten Cate nerveus. Topman De Vries van Ten Cate koketteert met zijn nauwe banden met Johan Cruyff voor wie hij in den lande her en der kunstgrasveldjes (Cruyff Courts) aanlegt. Als het fout gaat, zal hij alles op alles zetten om JC als adviseur naar Almelo te halen.
Smit en De Vries zitten in een dodelijke omhelzing. Maar De Vries knijpt harder, dat weet ik zeker. Smit moet goed om zich heen kijken in al die stadions van alle eredivisieclubs. Genieten van de luxe op al die eretribunes, het zal zijn laatste jaar aan het roer zijn. Dan is Heracles de club van de sponsors, net als FC Twente dat de seizoensopening speelde tegen Hannover’96. Waarom? Omdat hoofdsponsor TUI (Arke) daar belangen heeft. Het deed me denken aan de vuurwerkbenefiet tegen Bremen, in plaats van Madrid, Barcelona, München of weet ik welke topclub. Waarom? Omdat de vroegere sponsor Essent die tegenstander had uitgekozen.

Vorige bijdrage

Samenwerking Saxion en Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel

Volgende bijdrage

Nummer 34

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *