Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 36

Nederland heeft ongeveer niets over om gehandicapten aan het werk (te krijgen of) te houden. Weinig nieuws onder de zon, het valt onder het kopje van de verzakelijking, de desinteresse, de verschraling, de afbraak van de beschaving in het algemeen die de christenen en de liberalen voortvarend ter hand hebben genomen. Hetzelfde gebeurt met het openbaar vervoer, met het onderwijs (dat lijkt nu ietsje beter te gaan) en met de zorg. Niemand ligt meer wakker van een onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de mensen in de verpleeghuizen ondervoed is en doorligplekken heeft.

Er zijn in onze heilstaat circa tachtigduizend mensen (fysiek of psychisch) niet in staat op een reguliere arbeidsplaats te functioneren. Die mensen kan je thuis zetten, achter de geraniums, met een kleine uitkering zodat ze net niet dood gaan. Je kan ook die mensen in een sociale werkvoorziening een zinnige dagbesteding geven.
Misschien stromen sommigen zelfs door naar een plantsoenendienst of een magazijn. Met subsidie, want daar zijn bedrijven gek op.

Een paar jaar geleden heeft een mongool (in dit verband een zeer toepasselijk scheldwoord) bedacht dat de overheid dit werk niet meer moet organiseren, maar dat de heilige markt daar veel beter voor geëquipeerd is. Diezelfde heilige markt, die wordt leeggestolen door Essent waar het nog steeds een bende is, diezelfde fantastische markt heeft ervoor gezorgd dat er nu zo ongeveer geen trein meer op tijd aankomt door ontsporingen en andere onkunde.

Bij de sociale werkvoorziening werd de subsidie stevig gekort, er kwamen ondernemers aan het roer met echte raden van commissarissen, de aandeelhouders (gemeenten) staan op afstand. En de ondernemers zouden wel eens even laten zien hoe je een bedrijf runt. Behalve in Almelo is het voor de rest bijkans overal in Overijssel een teringzooi geworden. De ondernemers zijn nog niet half zo goed als ze denken, hoewel Haandrikman van Larcom op basis van zijn nieuwe status wel direct voorzitter van VNO-NCW wilde en mocht worden. Ik kan ze hier verrot schelden omdat hun salarissen direct omhoog vlogen. Maar het zit bij ons, bij de maatschappij.
Met een pleidooi voor een goede sociale werkvoorziening halen politieke partijen geen vette verkiezingswinst binnen. Wethouders in Losser, Dinkelland, Ommen en Hardenberg hebben allemaal boter op hun hoofd. Het is net als de TIENVERDUBBELAAR van LegioLease of en de beruchte kettingbrief: het kan niet. Kop in het zand en duimen dat het goed afloopt.

De overheid moet gewoon meer geld op tafel leggen voor deze groep, het is echt heel simpel uit te rekenen. Bij Economische Zaken stroomt de pot werkelijk over van alle aardgasbaten dankzij de hoge olieprijs. Ze smeken bijvoorbeeld Oost NV projecten versneld ten uitvoer te brengen. We hebben de poen dus wel, maar we geven het verkeer uit. Bert de Vries is om zijn nieuwe boekje gekapitteld, maar hij heeft gelijk.

Vorige bijdrage

Nummer 35

Volgende bijdrage

De koninklijke stad op de Veluwe is blauw, grijs en groen geüniformeerd

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *