Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 38

Ik hoor Cees van Lede, de invloedrijkste commissaris van dit land, op de radio verzuchten dat we moeten ophouden met zeuren over het graaien van managers. Er gaat al zoveel talent verloren dat naar het buitenland vlucht. O ja, wie dan? Ik weet dat ondernemers zich ook kapot ergeren aan die ingehuurde zakkenvullers.

Ik kots vooral van managers in de semi-publiekte sector, bij woningbouwcorporaties, in de zorgsector en bij het openbaar vervoer.

Overigens weet ik dat bij het voormalige bedrijf van Van Lede (Akzo in onder meer Hengelo) voorlichters een dagtaak hebben om bij te houden wie er allemaal slecht over het zoutbedrijf schrijven.

Waarom ergert onze invloedrijke commissaris zich niet aan A. de Heer? Dat is namelijk weer zo’n dief waar de Van Ledes van deze wereld toezicht op zouden moeten houden, maar dat niet of nauwelijks en ik elk geval onvoldoende doen. Het betreft (niet toevallig) een christelijke thuiszorginstelling. Deze particuliere Stichting Curadomi (heeft in het hele land vestigingen, in de achtertuin van Twente) had alle zorg uitbesteed aan een gelijknamige besloten vennootschap, waarvan directeur A. de Heer (naam en functie doen vermoeden dat we met God te maken hebben) toevallig één van de eigenaren is. Deze zomer bleek Curadomi BV in financiële nood te verkeren. Het zal wel aan de onkunde van De Heer zelf te wijten zijn, maar het gaat nu om het asociale gedrag van die kwijl.

De BV heeft de afgelopen jaren honderd procent (!) dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders, aan De Heer zelf dus. Het gaat om zo’n 350.000 euro op jaarbasis.

Om de financiële problemen op te lossen heeft De Heer aan de 730 werknemers gevraagd genoegen te nemen met een lager salaris. Als ik daar zou werken, zou ik aangifte doen bij de politie. Waarom wordt die vent niet gewoon door zijn 730 werknemers gegijzeld en/of afgetuigd? Ik zou blijven schoppen alsof ik een echte medewerker of veiligheidsagent van Albert Heijn was.

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vindt het onwenselijk wat er gebeurt. Gelukkig maar! Ross weet echter ook dat ze niets meer kan doen. Thuiszorginstellingen mogen zorg uitbesteden en het is ook toegestaan om winst te maken. Dat zal echt niet veranderen in de toekomst, want ook de thuiszorg mag van dit kutkabinet winst maken. Wel wil Ross de vervlechting van onverenigbare bestuursfuncties onmogelijk maken. Rot toch op, doekje voor het bloeden.

De enige reden waarom de stichting het werk doorschuift aan de BV is om overheidsgeld uit de pot van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) te stelen.

Misschien dat de voorlichtertjes de mededeling willen doorfaxen aan de eerbiedwaardige Van Lede: zorg eerst dat je uit je eigen geledingen de asociale dieven saneert. En het zijn er veel hoor.

Vorige bijdrage

’We moeten weg van de weg’

Volgende bijdrage

Nummer 39

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *