Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 40

Ik heb wel drie keer moeten bellen, maar toen had ik de belangrijkste persvoorlichter van Enschede dan ook echt aan de telefoon. Mijnheer Brouwer, of zoiets. En toen ik vroeg of 71.000 euro voor veertien mensen (een burgemeester en een wethouder, vier ambtenaren en nog acht gasten van non-profit organisaties) voor een weekje naar New York niet wat aan de hoge kant was, blafte hij me toe dat dit een waardeoordeel is. Nee, een vraag, maar ik vind het wel belachelijk. En er gaan er nog acht mee op eigen kosten: 22 man op zoek naar het plaatselijke kulturhus in New York. Enschede, 150.000 inwoners (inclusief Boekelo, Lonneker, Usselo en Glanerbrug) gaat zich cultureel laven aan de agglomeratie New York met 19 miljoen inwoners.

Zelfs ik kan uitrekenen dat het weekje dus per persoon de gemeenschap vijfduizend euro kost. Ze zullen wel business-class vliegen (tweeduizend euro voor zes uurtjes vliegen); PvdA-bestuurders houden daar erg van. Opgegroeid met hagelslag en pindakaas (op de pof), pakken ze als bestuurder wat ze pakken kunnen. Geen ergere graaiers dan zoontjes van de kruidenier, geen grotere vandalen dan zoontjes van de dominee. Leer mij onze socialisten kennen, die zich zo hard inzetten voor de gewone man. En dat zijn ze dan zelf.

Door met het rekensommetje. Voor 150 euro (bijna 200 dollar) per nacht slaap je in een fatsoenlijk hotel. Dan zit ik op drie mille. Dan hebben ze nog twee mille de man (4.500 ouwe guldens) voor zeven diners. Ze hoeven echt niet naar Burger King, maar driehonderd euro voor een avondmaal vind ik overdreven.

En dat allemaal om cultuur op te snuiven voor Roombeek. Dat is de wijk die onder meer door onoplettendheid van dezelfde gemeente Enschede in de lucht is gevlogen. Voor de nabestaanden van de 22 onnodig omgekomen mensen is het fijn om te weten dat er straks aandacht is voor kunst en cultuur in de wijk. Daar zal het wel bij blijven, want na dit tripje is de cultuurpoen voor de komende tijd op.

Ik adviseer wethouder Bleker ook een paar goede jazz-kroegen langs te gaan, kan hij misschien meteen wat extra inspiratie opdoen voor het Muziekkwartier.

Jongens, veel plezier daar en maak je niet druk om dat zooitje minimumlijers van wie jullie er pas nog eentje het bos in hebben gestuurd omdat hij vroeg of er extra bijstand mogelijk was voor een andere koelkast. Die van hem was er na dertien jaar mee opgehouden. En de tering voor die bijstandsmoeder die elke maand van ellende niet weet hoe ze met haar kinderen kan rondkomen en de laatste dagen van de maand (leuk, precies dezelfde periode dat jullie je laten fêteren in The Big Apple) oud brood met suiker eet. Hengelo heeft het WTC-gebouw binnengehaald. Ik neem aan dat ze daar volgende week even de wereld voor overgaan om ideeën op te doen. En allemaal stemmen we weer op de PvdA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Vorige bijdrage

Nummer 39

Volgende bijdrage

Nummer 41

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *