Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 48

Op elk gemeentehuis zijn afdelingen volgestopt met types die elke vergunningaanvraag vertragen tot je een ons weegt. Wil je een andere buitenlamp? Ze zien het verzoek graag schriftelijk in zevenvoud tegemoet. Het kan even duren. Een paarse brievenbus? De welstandscommissie heeft toch wel een maand of vier, vijf nodig om het af te wijzen.

Deze economieremmende eikels durven zeker na de rampen in Enschede en Volendam geen beslissing meer te nemen. De rampen (en de daarop volgende onderzoeken) hebben vooral aangetoond dat de gemeentehuizen worden bevolkt door incapabele en corrupte ambtenaren. En nee, de vuurwerkramp is niet echt met een lucifer aangestoken door de gemeente Enschede, maar het zit er ook niet echt heel ver van af, blijkt uit alle conclusies.

Het sneeuwt een halfuurtje in Twente en hallen moeten ontruimd worden, evenementen afgelast en platte daken zakken door hun hoeven als doodzieke paarden. Als ik een konijnenhok in elkaar wil timmeren moet ik van alles aan doorberekende tekeningen overleggen. Hoe zit het eigenlijk met de bouwkundige staat van al die vrijwel nieuwe complexen? Zijn een paar ambtenaren een halfjaar naar de Antillen geweest op kosten van de aannemer? Wat doen al die ambtenaren de hele dag?

Ik krijg bijna meelij met Frans Hartman die zijn eigen halletje aan de Hartman Groep verhuurde. De belegging was na het faillissement natuurlijk nog maar weinig waard. De hal stond te koop, eindelijk was er een serieuze koper en vlak voor dat de handtekening werd gezet, ging het dus sneeuwen…

En ik vraag me af wat er moet gebeuren voordat de Essent-topman zijn bonus moet inleveren. Want alle energie-ellende in vooral Haaksbergen, maar ook in Tilburg heeft er niet toe geleid dat onze nationale jatmoos zelf op de blaren wil zitten. Dinsdagavond was er een aandeelhoudersvergadering, maar Essent wil van geen schuld weten. In Haaksbergen zitten mensen 55 uur zonder stroom en van directievoorzitter Boersma kan iedereen doodvriezen.

Schattig die boze oprisping van commissaris der koningin Jansen van Overijssel. Hij kon niemand bereiken en hij vindt het een schande dat Essent er zo’n zooitje van maakt. Jansen moet zijn voorganger Hendrikx eens flink toespreken. Die zit al sinds mensenheugenis in de Raad van Commissarissen van achtereenvolgende energiebedrijven van Essent.
Lekker schnabbeltje als aanvulling op het toch al riante pensioen.
Jansen moet eens vragen waarom Hendrikx zich al die jaren drukker heeft gemaakt om de kwaliteit van de lunches tijdens de commissarissenvergaderingen dan om zaken die er echt toe doen. Zoals dat naar diefstal riekende salaris van die Boersma, maar ook dat Essent de zaken in geval van een calamiteit niet voor elkaar heeft.

Als Overijssel nu nog het gore lef heeft akkoord te gaan met de privatisering van Essent, word ik heel burgerlijk ongehoorzaam.

Vorige bijdrage

Nummer 47

Volgende bijdrage

Van der Noordt had een miljoenenschuld aan de bank

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *