Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 5

Directievoorzitter Gaston Sporre van zorgverzekeraar Groene Land verwaardigt zich dit weekend om in een goed gesprek op zondag tekst en uitleg te geven over zijn wonderlijke deal met de regionale krant. Althans, zijn belang begrijp ik heel goed, maar ik erger me er kapot aan dat de krant uit geldelijk gewin mijn abonnementgegevens aan die polisverkopers heeft gemaild. Wat gaat het ze aan? En aangezien ik niet voorkom in hun Groene Land-lijstje zal ik binnenkort wel lastig gevallen worden met een aanbieding you can’t refuse. Hoewel, ik ben ouder dan veertig jaar en dan zitten ze niet echt meer op me te wachten, ik ben ineens een risico. Dat is marketingtaal voor hun vermoeden dat ze (in de jaren die ik volgens de statistieken nog te leven heb) te weinig aan me kunnen verdienen.

Hoewel de directievoorzitter op zijn bekende zuchtende manier zegt dat Groene Land niemand weigert, kan ik hem wel een lijstje leveren van mensen die geschoffeerd zijn door zijn commerciële klerken. Bovendien zegt hij dat hij niets zal doen met de gegevens van de krant. Groene land doet niets met die gegevens? Ja, dag. Ik heb nog meer vertrouwen in de belofte van Jack the Ripper (als die nog zou leven) om niet meer te moorden en te verkrachten.

Ik was laatst uitgenodigd op een belangrijke persconferentie van het Groene Land in Zwolle. Verbaasd hoorde ik van die gladde maatpakken dat ik dringend moest opschrijven dat de gezondheidszorg in gevaar verkeert en dat Groene Land alle oplossingen in huis heeft. Nee, op tegenwerpingen zaten ze niet te wachten. Toen ik werd afgevoerd, zag ik wel dat het pandje en de inrichting niet door de directievoorzitter zelf betaald hoefde te worden. De ziekenfondscentjes zijn er goed voor, zien ook de inwoners van Hengelo op de Westermaat. Net als bij elke regionale voetbalderby, want dan trekt het bedrijf zonder scrupules de door hun verzekerden gevulde portemonnee. De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 35 miljoen in promotietoestanden gestoken, zonder dat het iets opleverde, althans, voor de verzekerden.

Een goed gesprek op zondag is een bijeenkomst die regelmatig door Tubantia wordt georganiseerd. Met goede gasten, moet gezegd, maar ondervraagd door de slechtste interviewers die er te vinden zijn (weet ik, omdat ik de gesprekken via internet volg).

Sporre heeft ooit een eerstedivisieclub in het noorden van Overijssel gered en sindsdien beschouwt hij zich als een voetbalorakel. De grote clubs (Ajax, Feyenoord, PSV) zouden hem de voet dwars gezet hebben bij zijn herhaalde pogingen een carrière in de voetballerij op te bouwen, terwijl volgens zeggen de kleine clubs in het betaald voetbal hem op handen dragen. Maar praat even met KNVB-directeur Henk Kesler of de huidige Zwolle-voorzitter Ronald van Vliet dan hoor je dat er meer speelt.

Vorige bijdrage

Nummer 4

Volgende bijdrage

Bert Jongsma is een onbekende grootheid in Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *