Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 4

Zevenhonderd mensen die fysiek of geestelijk niet in staat zijn om honderd procent in deze maatschappij mee te draaien, weten niet hoe hun toekomst eruit ziet. Dat is heel erg. Het zijn juist mensen die steun verdienen. Politici, bestuurders en directeuren hebben er een bende van gemaakt en ze zullen er wel weer mee weg komen, vermoed ik. Bij de ontmanteling van Top Craft (sociale werkvoorziening) in Noordoost Twente geeft iedereen elkaar de schuld: het personeel is boos op de directeur en het bestuur en de directeur geven de schuld aan de ondernemingsraad.

In dit geval geloof ik de rechter, die niet voor het eerst, bepaald heeft dat directie en bestuur van Top Craft zich niet houden aan de wet. Voordat je personeel op straat zet, moet je eerst de adviesaanvraag afwachten, dat snapt zelfs de gemiddelde werknemer van Top Craft. Dat je bij een liquidatie eerst het personeel inlicht, en dan pas de pers en de politiek staat niet in de wet, maar heeft te maken met fatsoen. Dat fatsoen is er niet bij het bestuur. Bestuursvoorzitter Backhuijs, burgemeester van Oldenzaal, liet zelfs OR-voorzitter Schopman van de persconferentie verwijderen, waarop het nieuws bekend werd gemaakt. Zelfs na afloop had hij geen tijd om Schopman even bij te praten. Zo wist de willekeurige teletekst-lezer eerder dan de OR-voorzitter dat het bedrijf werd opgedoekt.

Backhuijs had wel voldoende moed verzameld om de volgende dag het personeel toe te spreken maar tijdens die emotionele bijeenkomst schitterde directeur Snoek door afwezigheid. En de burgemeesters Willeme (Dinkelland) en Bolhuis (Losser), die al tijden achter de schermen pleiten voor liquidatie, houden zich tot nu toe opvallend stil. Inmiddels probeert het management zijn eigen hachje te redden. Ze hebben Snoek gevraagd te vertrekken, maar durven dit (nog) niet officieel het bestuur mee te delen. Hun eigen carrière is net iets belangrijker dan het bedrijf en ze weten nog niet voor honderd procent hoe de hazen lopen, dus is het het veiligst om nog even geen partij te kiezen. Ik heb Backhuijs het vrijblijvende advies gegeven het hele management eruit te gooien. Hij zei niets liever te willen maar niet te weten hoe. Snoek zal vroeg of laat wel het veld ruimen, en is dan de derde directeur die in korte tijd bij Top Craft is gesneuveld. Eén (Govaerts) heeft er zelfs zijn zakken zitten vullen, dankzij zijn Brabantse vriend: de voormalige Ootmarsumse burgemeester Van den Baar, die als voorzitter van de Raad van Commissarissen drukker was met declareren dan met toezicht houden. En ook de politiek heeft boter op het hoofd. Nu wordt er geroepen om een onafhankelijk onderzoek, maar eerdere signalen van de OR dat er wat misging zijn altijd in de wind geslagen. Kan de Werknemers Groepering in Oldenzaal haar naam niet beter veranderen? Vooralsnog zijn zevenhonderd mensen met een handicap de pineut en worden tientallen personeelsleden die hen begeleiden ontslagen.

Knap hoor jongens. Heel knap.

Vorige bijdrage

Nummer 3

Volgende bijdrage

Nummer 5

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *