Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 9

Op de puinhopen van Polaroid, Ericsson, Texas Instruments en Wärtsilä bloeien duizend bloemen. Wat waren ze (de politici) trots toen die bedrijven ooit besloten een vestiging in Twente te openen. Tranen met tuiten werden gehuild toen Hewlett Packard besloot toch naar Heerenveen te gaan om daar in een vloek en een zucht de boel weer op te pakken. Nu trekt Logica CMG in Enschede in bij het Nederlandse hoofdkantoor in Nieuwegein waardoor zeventig hoogwaardige banen verdwijnen. Strik erom en weg.

Ik durf de stelling aan dat al die nieuwe kleinere bedrijven die voortkomen uit Texas Instruments, Wärtsilä en Ericsson kwalitatief en op den duur ook kwantitatief hun ouwe moer ruimschoots overtreffen. Het werk van die zeer gemotiveerde nieuwe bedrijfjes is geweldig, de sfeer is heerlijk en de animo, de wil om er wat van te maken, druipt er vanaf.

In 2004 zijn er dankzij investeringsbevordering zo’n dertig bedrijven gekomen (of behouden) in Overijssel die zelf nog eens voor 34 miljoen investeerden en daarbij waren 867 banen betrokken. En wat kostte dat? Dat viel me mee. Het ging om ongeveer drieduizend euro per baan, geld dat werd overgemaakt door de provincie Overijssel en het ministerie van Economische Zaken, dus we zaten voor een kwartje op de eerste rang. Ik ken wel hopelozere werkgelegenheidsprojecten in den lande.

Met dank aan Oost NV. De ontwikkelingsmaatschappij heeft alleen nog last van een soort slachtoffertrauma. Ik begrijp dat wel, want als het goed gaat, komt een politicus de zaak toelichten, is er een debacle, dan mag de directeur in kwestie uitleg geven. “We hebben te weinig aandacht gehad voor het verankeren van bedrijven”, geeft Oost NV alweer zichzelf de schuld van het vertrek van Logica CMG. De aftersales is niet in orde, begrijp ik. Nou en? Wees arroganter, zelfbewuster. Laat ze de tering krijgen. Ze mogen wel komen, maar op onze voorwaarden. Niet op je knieën. Gebruik hun kennis, ervaring, relaties.

De OESO gaat nu (onder leiding van Saxion) een mondiaal onderzoek doen naar de toegevoegde waarde van universiteit en de hogescholen in Twente (en in twaalf andere regio’s). Daar kan wat leuks uitkomen. Zo’n rapport zal een hoop duidelijk maken. De uitkomsten worden aan het einde van het jaar verwacht. Er hoeven niet meer van die gare Go Planetachtige gedrochten te komen op het business & sciencepark om het park vol te krijgen. Waar de eigenaar van Kondor City (inderdaad de heer De Gier) is uitgekocht door investeringsmaatschappij Redema. Misschien is het wel goed dat die ijsbaan daar niet komt als gevolg van die stijfkoppigheid van de gemeente Enschede die geen gokhal wil in Go Planet. We zullen in Zwolle zien wat dat brengt.

TUI (Arke) verhuurt in het nieuwe pand ook een paar etages waar mooi nieuwe UT- en Saxion-bedrijfjes kunnen intrekken. Wat hebben de Philipsen en Akzo’s van de wereld Twente nou gebracht?

Vorige bijdrage

Nummer 8

Volgende bijdrage

Nummer 10

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *